BitDefender, producătorul autohton de soluţii de securitate, susţine proiectul “RoboChallenge”, un demers educaţional prin care se urmăreşte instruirea practică pas cu pas a studenţilor în realizarea unui robot autonom capabil să participe la confruntarea cu adversari similari.
Evenimentul este organizat de Liga Studenţilor Electronişti, membră UNSR, şi echipa ETTI RoboChallenge, cea care în urmă cu doi ani a avut în premieră pentru România ideea desfăşurării unui astfel de concurs dedicat pasionaţilor de robotică. “RoboChallenge” este competiţia anuală de robotică organizată în Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Politehnica Bucureşti. Anul acesta, evenimentul va avea loc în data de 24 martie 2010, la orele 16.00, în Aula Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, sala A01. Ediţia din acest an va reuni 39 echipe de studenţi pasionaţi de robotică din centrele universitare din Bucureşti pentru etapa locală a competiţiei. “Lupta” roboţeilor se va continua pe 8-9 mai în etapa naţională. Vor fi prezente echipe din marile centre universitare cu profil tehnic din ţară. Până în prezent şi-au anunţat prezenţa echipe din Iaşi, Cluj, Timişoara şi Craiova.
Concursul presupune construirea unor roboţi autonomi, capabili de a executa acţiuni specifice, fără intervenţie umană şi fără control teleghidat. Echipele participante au construit astfel de roboţi, realizând proiectarea, implementarea, dar şi programarea sistemului pentru a acţiona independent. Componentele electronice pentru realizarea roboţilor au fost puse la dispoziţie de compania Microchip.
Roboţii autonomi înscrişi în competiţie vor fi plasaţi în ring. Aceştia trebuie să evite să cadă sau să fie împinşi de robotul oponent în afara ringului. Primul robot care iese din suprafaţa de joc pierde runda. Câştigătorul primelor două runde, îşi adjudecă meciul. Robotul care câştigă cele mai multe meciuri câştigă campionatul.
“Robochallenge se adresează studenţilor pasionaţi de robotică şi care doresc să acumuleze cunoştinţe în acest domeniu pentru a le materializa mai departe în proiecte îndrăzneţe. BitDefender a susţinut mereu inovaţia, tehnologia şi punerea în practică a celor mai interesante idei şi proiecte” a declarat Carmen Buruiana, HR Manager, BitDefender România.
“Roboţii construiţi de studenţii Universităţii "Politehnica" Bucureşti se vor confrunta în prima etapă a competiţiei dând astfel startul concursului. Avem participanţi din toţi anii, chiar şi cei de anul 1 care acum descoperă electronica. Presiunea asupra concurenţilor este şi mai mare deoarece aceştia vor reprezenta Universitatea “Politehnica” Bucureşti la etapa naţională a concursului organizată tot de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Va fi mai mult decât un concurs, va fi o luptă a orgolilor confruntându-se studenţi din cele mai importante centre universitare cu profil tehnic din ţară” a declarat Adrian Gaspar, unul dintre organizatorii concursului.
“Diversitatea şi calitatea proiectelor reprezintă rezultatul implicării întregii comunităţi a studenţilor, fiecare opinie fiind susţinută şi încurajată de către organizaţia LSE, mergând pe principiul “Mai puternici împreună!”. Cel mai important lucru este să spui da provocărilor: să iţi pui în aplicare ideile, să comunici deschis despre orice, să-ţi testezi abilităţile organizatorice, responsabilitaţile, răbdarea, munca în echipă, creativitatea. Aceste calităţi asigură reuşita obiectivelor propuse şi, implicit, fructificarea rezultatelor pozitive obţinute.”, a declarat cu entuziasm Adrian Murtaza, preşedintele LSE.
La finalul competiţiei, BitDefender va premia studenţii cu componente IT şi software cu licenţă.
Mai multe amănunte legate de competiţie, se găsesc aici: //www.robochallenge.ro.
{mosloadposition user10}