Fragmente din viata unei cititoare de profesie
Jodie Rhodes
Editura ALLFA
Jurnal. Totusi nu tocmai jurnal. Memorii. Dar nu intocmai. Amintiri. O viata. O carte despre iubire, incercari, succes. Le poti avea pe toate?
„Confesiuni” de Jodie Rhodes nu este un jurnal tipic, daca cumva titlul va ducea cu gandul in zona jurnalului. Nu este nici o carte de memorii, insa este un roman in care eroina principala, Jodie, ne invita sa ii cunoastem mai bine viata. Nascuta intr-o familie in care iubirea a lipsit – nu a simtit dragostea parinteasca, iar, asa cum ea insasi marturiseste, daca s-ar face un top al celor mai nereusite relatii, rudele ei ar ocupa locurile de frunte (bunici, parinti…).
Crezand ca va ramane o fata batrana, ajunge totusi sa aiba o sumedenie de relatii. Multi ar putea spune ca sunt relatii superficiale, poate chiar pentru a avea anumite locuri de munca. La un moment dat insa Jodie marturiseste ca oamenii de care se apropia astfel, casatoriti sau nu, ii permiteau sa fie ea insasi, la fel dupa cum ei erau cei de dincolo de masca purtata in societate.
Jodie ajunge sa lucreze in publicitate si schimba destul de multe locuri de munca. Desi este foarte buna in ceea ce face se loveste de prejudecati – primeste bani mai putini pentru ca nu are o familie pe care sa o intretina, spre deosebire de un barbat, de pilda; nu este lasata sa lucreze intr-un departament in care s-ar fi potrivit pentru ca acolo nu lucrau femei etc. Dar, cu noroc am putea spune, ajunge acolo unde isi doreste.
Chiar daca in plan profesional lucrurile ii ies, in planul personal are parte de multe relatii esuate – relatii cu oameni casatoriti, casatorii terminate prin divort, fiul ramas la tata, relatii cu oameni care par sa fie potriviti pentru ea, dar care au multe lipsuri.
Romanul cucereste imediat (daca persoanei care citeste cartea ii plac primele zece-douazeci de pagini, le va citi pe toate), capitolele scurte fiind scrise intr-un stil atractiv – veti gasi mult dialog, iar informatiile de fundal sunt bine proportionate.
Cartea nu isi propune sa ofere lectii de viata desi, evident, din orice carte se poate invata ceva (inclusiv ce sa NU accepti, ce sa nu faci). Romanul ofera o viata expusa, o viata cu traume, incercari, cu bune si cu rele, cu o cariera cu rasturnari de situatie, oprelisti, succes, in final chiar o oglinda a societatii in care traim.
„Confesiuni. Fragmente din viata unei cititoare de profesie” ne invita asadar sa o cunoastem pe Jodie (daca romanul este autobiografic va las pe voi sa investigati), fata care inainte de a incepe scoala citise toate cartile pentru copii de la biblioteca si care continua sa citeasca toata viata. Un roman despre dragoste, iubire, cariera, putere de a o lua de la inceput, de a merge mai departe, de a trece peste traume, o poveste spusa intr-un mod atractiv, cu mult umor, o carte perfecta pentru vacanta (si nu numai).
{mosloadposition user9}