Centrul Studenţesc de Comunicare al Facultăţii de Litere organizează, începând cu luna decembrie 2012, seria de conferinţe VALORILE NOASTRE. Această manifestare culturală se înscrie în programul anului aniversar Facultatea de Litere din Bucureşti – 2013 – 150 de ani de la înfiinţare.
A cincea conferință din această serie are loc joi, 16 mai, de la ora 18.00, în Amfiteatrul Bălcescu al Facultății noastre. Ne întâlnim într-o formulă nouă, mai numeroasă, cu istoricul şi criticul literar Eugen Negrici și cu cei trei invitați ai săi: Magda Cârneci, poetă, critic de artă și publicist, Bogdan Ghiu, poet, eseist, traducător și publicist, și Florin Iaru, poet şi publicist, la rândul lui. Vom păși împreună în lumea poeziei, a Literelor, a artei, precum și în cea a scrierilor critice sau a traducerilor.
Eugen Negrici propune de această dată, în calitate de moderator, un dialog nu doar spectaculos, ci şi cu mai mulţi “actori”, binecunoscuţi oameni de cultură, inclusiv în medii internaţionale. Experiența literară şi activitatea de jurnalism cultural desfăşurată de invitaţi reprezintă un bun motiv pentru public de a căuta răspunsuri la întrebări care vizează cultura română contemporană, de dinainte și de după 1989, dar şi spaţiul public românesc în general. Deşi literatura va constitui punctul de referinţă al discuţiei, se vor lansa de asemenea în dezbatere şi alte subiecte, printre care: modelele și cărțile care au contribuit la formarea scriitorilor invitaţi, personalitățile care le-au influențat drumul profesional, cenaclurile din care au făcut parte.
Conferințele Valorile noastre propun audienței un schimb de idei desfășurat în spiritul umanioarelor, invitații numărându-se printre cele mai cunoscute personalități de de cultură română din țară și din străinătate. Prin intermediul lor, ne îndreptăm privirea către ”ieri”, dar și către ”ce va urma”. Astfel, participăm la construirea unei viziuni comune asupra modelelor culturale și trăim bucuria de a fi petrecut timpul alături de mari nume, precum și de colegi și prieteni care iubesc lumea Literelor.
Publicul este format atât din reprezentanți ai corpului profesoral universitar și liceal, cât și din masteranzi, doctoranzi și tineri cercetători, atât din elevi, cât și din oameni interesați în general de cultură.