În perioada 6-13 iulie 2012 va avea loc în București a 11-a Conferință a Părților la Convenția Ramsar (COP11 Ramsar) privind zonele umede de importanță internațională (COP11) la Palatul Parlamentului.
Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) va fi prezentă la două evenimente din calendarul acestei conferințe:
1. Evenimentul Contribuția culturii la utilizarea sustenabilă a zonelor umede va avea loc sâmbătă, 7 iulie 2012, între orele 18:30 și 20:15, în sala Mihai Viteazu, și este organizat de către Ramsar Culture Working Group cu sprijinul MAVA Foundation. În cadrul acestei reuniuni speciale, SDD va susține prezentarea Tradiții locale în Delta Dunării. Despre arhitectura specifică Deltei Dunării, tradițiile și obiceiurile comunităților entice care trăiesc în deltă și despre gastronomia locală va vorbi Ileana Ene Giușcă, coordonator local SDD.
2. Masa rotundă Managementul sustenabil al resursei piscicole în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării – Studiu de caz: braconajul va avea loc luni, 9 iulie 2012, 13:15 la 14:45 în sala 7 – C.A. Rosetti, și este organizată de Asociația Salvați Dunărea și Delta. Braconajul reprezintă una dintre cele mai puternice presiuni asupra populaţiilor de peşte din Delta Dunării. Specii deosebit de valoroase, precum sturionul, au fost afectate în mod alarmant, aproape la limita dispariției, de acest fenomen. La masa rotundă vom discuta împreună cu reprezentanții autorităţilor centrale și locale, ai asociaţiilor de pescari, ai instituțiilor de control şi cu cei ai organizaţiilor neguvernamentale despre braconajul în Delta Dunării, accentuând principalele probleme şi soluţiile necesare abordării şi gestionării durabile a resurselor de pește.
Convenţia asupra zonelor umede sau Convenția Ramsar este un tratat interguvernamental semnat la 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar, care stabileste cadrul actiunilor nationale si cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută în septembrie 1991, ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă. Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă naturală a Europei și, totodată, cea mai bogată în biodiversitate: un labirint de apă şi pământ, alcătuit din nenumărate lacuri, canale şi insule, la sfârşitul unui râu 2860 km lungime, unul dintre cele mai bogate ecosisteme europene, locuită de 5000 de specii de floră şi faună. Delta Dunării este un reper indispensabil de migraţie a păsărilor de-a lungul rutei afro-eurasiatice. Deşi o zonă protejată, Delta se confruntă cu diferite aspecte administrative referitoare la conservarea biodiversităţii.
Tema stabilită pentru COP11 Ramsar este ”Zone Umede, Turism și Recreere” (Wetlands, Tourism and Recreation), fiind menită să atragă atenția asupra rolului pe care îl poate avea turismul responsabil în conservarea zonelor umede de importanță internațională, iar deviza sub care se va desfășura conferinţa este “Zonele umede: cămin și destinație”.