Planul de investiții pentru Europa a reprezentat tema centrală de discuție la conferința “Îmbunătățirea mediului de afaceri. Planul de investiții și semestrul european”, organizată vineri, 8 aprilie, de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relației cu Mediul de Afaceri și al Ministerului Finanțelor Publice.
“România a înregistrat mari progrese în ultimii ani, dar trebuie să își continue eforturile și să ducă la bun sfârșit reformele. Ea trebuie să se concentreze pe sporirea investițiilor, îmbunătățirea mediului de afaceri și a accesului la finanțare. Comisia Europeană este partenerul României în punerea în practică a reformelor”, a declarat comisarul european Elżbieta Bieńkowska, în deschiderea conferinței.
Viceprim-ministrul Costin Borc a subliniat faptul că: “Viziunea Ministerului Economiei are ca temă centrală stimularea producției oriunde în România. Iar acest lucru nu se poate face fără acces la infrastructură de calitate, la educație și la sănătate, reducerea decalajelor, precum și prin creșterea interconectării, atât în România, cât și cu întreaga Europă.”
Planul de investiții pentru Europa urmărește să înlăture obstacolele din calea investițiilor, să asigure mai multă vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții și să încurajeze o utilizare mai inteligentă a resurselor financiare. Pentru a atinge aceste obiective, planul are trei piloni:
• mobilizarea unor investiții în valoare de cel puțin 315 miliarde de euro în trei ani;
• sprijinirea investițiilor în economia reală; și
• crearea unui mediu propice pentru investiții.
Până în prezent, în cadrul Planului de investiții pentru Europa, Banca Europeană de Investiții a aprobat 54 de proiecte pentru finanțare prin Fondul European de Investiții Strategice, totalizând 7,2 miliarde de euro.
De asemenea, au fost aprobate mai mult de 150 de acorduri de finanțare a IMM-urilor, cu un buget total de 3,4 miliarde de euro. Se estimează că aproximativ 125.000 de IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de aceste fonduri.
Investiția totală atrasă de aceste proiecte și acorduri de finanțare este estimată la 76,1 miliarde euro.
Conferința a oferit posibilitatea participanților de a discuta modul în care acest Plan poate stimula investițiile în România atât în proiecte mari, de infrastructură, cât și în IMM-uri. De asemenea, au fost discutate măsurile de îmbunătățire a mediului investițional, utilizarea platformei online de consiliere și instrumentele UE ce facilitează accesul IMM-urilor la finanțare.
Context
Conferința din data de 8 aprilie a fost deschisă de dna Elżbieta Bieńkowska, comisar european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri. La eveniment au participat dl Costin Borc, viceprim-ministru și ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, ES dna Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene, dl Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European, și dl Matthias Woitok, șeful departamentului pentru finanțe structurate în Europa centrală și de sud-est din cadrul Băncii Europene de Investiţii. Reprezentanți ai autorităților române, precum și ai mediului de afaceri și academic, ai societății civile și mass-mediei au luat parte la dezbatere.
Pagini Utile
• Conferința “Îmbunătățirea mediului de afaceri”
• Planul de investiții pentru Europa