Cele mai noi metode pentru învăţământ şi cercetare: realitatea virtuală şi tehnologiile 3D
Joi, 23 februarie 2012, a avut loc, la Ramada North Hotel, Conferinţa “Virtual 3D Learning World Tour”, organizată de compania EON Reality împreună cu AVITECH, partenerul său din România. Evenimentul a fost o premieră pe piaţa locală şi a avut ca obiectiv prezentarea unor aplicaţii software 3D şi de realitate virtuală de ultimă generaţie destinate învăţământului şi cercetării.
Conferinţa s-a bucurat de participarea a peste 100 de persoane, reprezentanţi ai mediului academic şi ai altor domenii conexe. Aceştia au avut oportunitatea de a descoperi o serie de soluţii inedite, care dau posibilitatea utilizatorilor să abordeze noi metode de predare sau de cercetare bazate pe explorarea unui mediu virtual. Mediul virtual ce poate fi creat cu aceste sisteme poate simula perfect diverse scenarii sau decoruri, în funcţie de nevoile specifice ale beneficiarului.
Conferinţa a debutat cu prezentarea bogatului portofoliu de soluţii dedicate domeniului educaţional pe care îl deţine AVITECH şi a referinţelor care recomandă compania ca unul dintre cei mai importanţi integratori din domeniu.
În cadrul conferinţei, accentul a fost pus pe soluţiile oferite de compania americană EON Reality. Într-o sesiune de prezentare interactivă, Dan Lejerskar, Chairman al companiei, a demonstrat multiplele oportunităţi pe care le poate creea utilizarea realitatăţii virtuale şi a tehnologiilor 3D. Soluţiile EON includ facilităţi de reprezentare realistică de elemente umane şi non-umane, statice sau în mişcare (inclusiv a mişcărilor umane, ale plantelor, maşinilor etc.). De asemenea, permit dezvoltarea rapidă de scenarii şi configuraţii personalizate de simulare.
În cadrul conferinţei au fost expuse şi o serie de proiecte de realitate virtuală deja implementate în importante centre universitare din România.
O echipă de specialişti de la Universitatea A.I. Cuza, condusă de Prof. Univ. Dr. Corneliu-Eugen Havârneanu, a prezentat sistemul de simulare implementat de AVITECH, cu sprijinul EON Reality, ce deserveşte Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi care este utilizat pentru terapie şi realizare de studii comportamentale. Sistemul permite crearea unui mediu 3D imersiv în care utilizatorii sunt complet înconjuraţi de imagini virtuale şi sunet 3D. Există posibilitatea ca obiectele ce plutesc în spaţiul 3D să poată fi atinse, manipulate, modificate în timp real de către utilizatori.
De asemenea, domnul David Opriş, Director al Centrului de Diagnostic şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală din cadrul Universităţii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca a prezentat soluţia EON implementată în cadrul instituţiei, dar și beneficiile pe care aceasta le oferă activităţii didactice şi de cercetare, iar domnul Dr. Ing. Florin Gârbacia de la Universitatea Transilvania din Braşov a oferit detalii despre proiectul de realitate virtuala dezvoltat de echipa din care face parte..
AVITECH multumeşte tuturor partenerilor şi participanţilor prezenţi la Conferinţă pentru implicare şi pentru interesul acordat prezentării celor mai noi metode pentru învăţământ şi cercetare: realitatea virtuală şi tehnologiile 3D.
Despre EON Reality
EON Reality este lider mondial în furnizarea de soluţii interactive 3D. Compania furnizează tehnologii 3D imersive şi stereoscopice pentru diverse suporturi media, de la tablete portabile până la camere dedicate cu multiple sisteme de proiecţie pe mai mmulti pereţi. Soluţii EON permit tuturor organizaţiilor să comunice mai eficient din punct de vedere vizual, să colaboreze şi să accelereze transferul de cunoştinţe.