Dedicata prezentarii de catre APSNE SUNE a Proiectului Transnational SEE – M2RES la AVRIG, in 15 si 16 mai 2013 cu ocazia Conferintei Internationale dedicate mediului, energiei si energiei produse din surse regenerabile
APSNE SUNE se adreseaza prin acest comunicat de presa administratilor publice, comunitatii si investitorilor.
Despre Proiectul M2RES
M2RES are drept scop recuperarea zonele marginale – de exemplu, depozitele de deşeuri, minele, site-uri militare şi zone contaminate – prin investiţii în surse regenerabile de energie. Proiectul este co-finanţat de UE prin programul Sud-Est Europa 2007-2013. M2RES sustine participarea a numeroşi parteneri din Uniunea Europeană (Italia, Slovenia, Grecia, România, Bulgaria, Ungaria, Austria) şi din ţările implicate în procesul de pre-aderare (Muntenegru, Serbia, Albania).
Actori relevanţi publici cu experienţă sunt parteneri in Proiectul M2RES, atât din sectorul energie cat şi din cadrul activităţilor la nivelul administratiei locale:
· Agenţii naţionale şi regionale pentru energie: experienţă în elaborarea de politici şi în strategiile de dezvoltare;
· Centre de cercetare: experiență bogată în domeniul tehnologiilor SRE;
· Camere de Comerţ: contribuţie la dezvoltarea pieţei SRE;
· Administraţia publică locală: furnizarea de date importante şi instrumente de planificare urbană;
· Banci: sponsori potenţiali pentru proiecte-pilot, asigură un punct de vedere financiar pentru toate activităţile.
In mai 2013 este cea de-a doua prezentare a Proiectului M2RES la Avrig, prima fiind in 2011.
SUNE APSNE propune, in calitate de partener al proiectului M2RES, sa vina in sprijinul Autoritatilor publice prin urmatoarele :
Administratiile publice locale ce au demonstrat pana in acest moment interes fata de sustinerea si utilizarea conceptului M2RES vor beneficia, cum este cazul Primariei din Avrig, prin intermendiul proiectului, de sustinere de marketing. In cadrul ultimei perioade, a proiectului iunie 2013 – februarie 2014, se vor prezenta investitiile in SRE la nivelul acestor municipalitati ca opotunitati de marketing. Astfel, se castiga vizibilitate locala si internationala. Din nou, remarcam Primaria Avrig, care a prezentat in cadrul Conferintei transnationale de la Budapasta din oct 2012, planurile locale de management energetic. Remarcam astfel, un consens intre decidentii Consiliului Local al Autoritatii publice si cetateni, intreaga comunitate, un model ce merita promovat pentru a se genera duplicare.
Proiectul ofera vizibilitate acestor Autoritati Locale: pentru implicarea directa in proiect – din nou cum este cazul Primariei din Avrig, logo-ul municipalitatii va fi promovat in continuare alaturi de logo-ul proiectului M2RES.
Se propane deasemenea un banner ce va fi promovat cu ocazia organizarii Conferintei Finale a proiectului, avantaj care, se transfera si asupra investitorilor si finantatorilor ce se vor implica in dezvoltarea proiectelor de la Avrig pentru realizarea de Centrale de diferite tipuri tehnologice situate pe terenurile marginale ( Marsa, groapa de gunoi, etc).
Urmand exemple din UE sunt invitati cetatenii – comunitatea Avrig se afla acum la ce-a de-a doua informare cu privire la conceptul proiectului M2RES – sa devina sustinatori sau proprietari comuni ai investitiilor de tipul M2RES. Acolo unde exista terenuri neutilizate, neaducatoare de venituri, se pot constitui grupuri de mici investitori in concept innovative de investitii in SRE.
In sensul sustinerii acestui concept, a promovarii si bunei intelegeri a acestuia, APSNE SUNE, ca partener M2RES face apel la presa locala, in calitate de canal de comunicare, sa sustina conceptual, sa supuna atentiei comunitatii aceste aspect si, prin diferitele forme de manifestare: radio, TV, presa scrisa, sa puna la dispozitia comunitatii informatiile utile si inovatoare pe care le propane M2RES.
Prin implicarea in proiectul M2RES de care a dat dovada Municipalitatea Avrig pana acum, la randul ei va beneficia de expertixa bordului Comitetului Tehnic Director al Proiectului M2RES in care sunt prezenti experti din tari. Astfel nu doar experienta acestora va fi valorizata ci si multiplele exemple de buna practica pe care le-au acumulat acestia din Europa, SUA si Japonia, in cadrul activitatilor Proiectului M2RES.
In ceea ce priveste posibilii Investitori interesati, acestora le atragem atentia asupra urmatoarelor aspect avand un character pozitiv in sustinerea unei astfel de investitii:
Aproape orice administratie publica are blocate terenuri cu deseuri, terenuri care fizic si administrative nu pot fi exploatate in nici un fel, ba, mai mult, impugn costuri pentru mentenanta etc. Investitiile in SRE pot fi adaptate pentru aceste tipuri de terenuri si reprezinta o solutie sigura de a transforma un teren a carui capitalizare este negative, in una pozitiva. De exemplu, reabilitarea site-urilor contaminate sau recuperarea fostelor zone de depozitare, pot fi subiecte sensibile pentru multe municipalitati aflate situatii mai dificile financiare.
Centralele de producere a energiei din surse regenerabile reprezinta investitii pasive. O data ce investitia primara a fost realizata, sunt necesare valori modeste pentru reabilitare sau mentenanta in asigurarea ciclului de viata. Considerand, de exemplu ca durata de viata a modulelor Fotovoltaice este destul de lunga, expertii vorbesc despre o medie de 15-30 de ani, uzual companiile asigura garantarea pentru 20 de ani minim, iar in Europa centralele fotovoltaice au avut pana acum o durata de amortizare de 8 – 12 ani. Astfel de investitii in cele mai multe dintre cazuri sunt preferabile de catre administratiiile publice din care pe o perioada vor primi venituri sigure fara ca sa mai fie nevoiti sa suporte eforturi intense. Bineinteles ca facem referiri la momentul total defavorabil pe care il traversam pe aceasta tema in Romania si facem apel, cu aceasta ocazie la nevoia de suport legislative dedicate autoritatilor locale . Existenta tarifului fix ( promovat in alte tari pentru un numar fix de ani), in multe tari poate fi prezentat ca o mare oportunitate pentru o amortizare rapida a investitiei initiale in central. In alte tari, autoritatile locale sunt sustinute cu valori mai mari ale acestui tarif fix.
CONSILIUL COMITETULUI TEHNIC
Pentru a oferi recunoaştere partenerilor de proiect cu referinţe tehnice, precum şi pentru a monitoriza aspectele tehnice majore şi rezultatele prevazute de diferitele actiuni ale proiectului, a fost creat un Consiliu al Comitetului Tehnic al Proiectului M2RES. Acesta este compus din câte un reprezentant al fiecărui partener (poate fi şi un expert extern) şi are în principal competente tehnice. Consiliul Comitetului Tehnic este responsabil de furnizarea de asistenţă tehnică în chestiuni specifice şi relevante legate de activităţile proiectului şi spijină partenerii să stabilească un dialog permanent între părţile interesate provenind din sectorul public şi sectorul privat, îmbunătăţind astfel şansele de cooperare şi de stimulare a investiţiilor în M2RES. Din partea SUNEConsiliu , in ComitetulUI Tehnic este membru dl Dr. Fiz. Dan-Ilie Teodoreanu, memebru in Platforma Tehnologica PV europeana si Vicepresedinte responsabil cu domeniul solar fotovoltaic in Romania.
COLECTIA DE BUNE PRACTICI
Au fost culese din întreaga Uniune Europeană şi din afara acesteia (SUA, Japonia şi alte ţări avansate în domeniul SRE) cele mai bune practici cu relevanţă şi posibilitate de transfer. Informaţiile despre cele mai bune tehnologii pentru producerea energiei din surse regenerabile (PV, vânt, biomasă, geotermal, biogaz, etc.) şi despre modelele operaţionale şi de management sunt bazate pe cele mai atractive puncte de vedere economice şi de mediu.
Această bază de informaţii susţine diseminarea cunoştinţelor privind soluţiile tehnice şi financiare de succes utile investitorilor publici şi privaţi în căutarea de idei pentru recuperarea terenurilor lor marginale într-o maniera eco-durabilă.
Romania se inscrie cu mai multe exemple in process de finalizare – printre care enumeram Municipalitatile din Avrig si Valea Călugărească. La Avig sunt de subliniat exemple de buna practica atat conceptual si strategice cat si practice. Primaria din Avrig este prima semnatara a “Declaratiei de independenta” propusa de SUNE si asumata de Primarul Avrigului, dl Arnold Klingeis Gunter in 7 iulie 2011 la Bucuresti. Deasemenea, Primaria din Avrig a fost prima Municipalitate din Romania care a inclus in Planul de Management Local o strategie vizand dezvoltarea unui sistem local de producere a energiei din surse regenerabile care sa asigure independent energetica a localitatii pana in 2030. Dar cel mai important este faptul ca, Primaria a evaluat care sunt trenurile de tip “marginal” ale administratiei in scopul de a le valorifica in directia propusa de SUNE si de Conceptul M2RES. Nominalizam astfel fosta zona militara Marsa si groapa de gunoi care sunt incluse acum in planul energetic local ca obiective ce urmeaza a fi dezvoltate, avand suportul ethnic al specialistilor SUNE dar si in colaborare furnizorii de tehnologii de producer a energiei din surse regenerabile si impreuna cu cu investitorii.
Despre Asociatia Patronala Surse Noi de Energie SUNE
APSNE SUNE s‐a constituit în baza prevederilor Legii Patronatelor nr. 356/2001 şi Ordonanței Guvernului nr.26/2000, ca o organizație patronală autonomă a patronilor, respectiv a persoanelor juridice a căror activitate este legată de sectorul energiilor regenerabile şi a activitatilor conexe acestuia.
APSNE SUNE nu are caracter politic, este înființată ca persoană juridică română de drept privat, neguvernamentală, fără scop patrimonial.
Viziunea membrilor fondatori: organizarea acestei asociații patronale „umbrela” pentru domeniul energiilor regenerabile şi domeniul eficientei energetice la nivel național. Obiectivul central al strategiei: asigurarea unui pachet complet si competent de instrumente in baza carora membrii sai sa isi poata dezvolta activitatea in conditii corecte si echitabile de piata interne si internationale prin crearea cadrului organizatoric legal, al normelor tehnice si al reglementarilor corespunzatoare insotite de tarife corespunzatoare si scheme fiscale de ajutor, în scopul reprezentării, susținerii şi apărării intereselor lor legitime pe plan intern şi internațional.
Scopul Asociației Patronale Surse Noi de Energie SunE îl constituie reprezentarea unitară a intereselor membrilor în domeniul promovării surselor noi si regenerabile de energie si a eficientei energetice, susținerea şi apărarea intereselor acestora în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele şi cu alte persoane juridice şi fizice, atât în plan național cât şi internațional, în raport cu obiectul şi scopul lor de activitate, în acord cu prevederile legilor Statului, actelor normative în vigoare şi Statutului, care completează şi detaliază Actul constitutiv.
In present SUNE deruleaza o campanile: SMART ENERGY SOLUTION prin care:
sustinem microgenerarea energiei din surse noi,
implementarea unui cadru nationale de calificare – formare si certificare a competentelor pentru forta de munca ce activeaza in constructii pe domeniile eficienta energetic si energii regenerabile si
utilizarea judicioasa a terenurilor din agricultura pentru realizarea instalatiilor de producere a energiei din surse regenerabile.
SUNE este initatorul Declaratiei de Independenta Energetica DIE – ca act si atitudine, program si platform ce incurajeaza individual sau comunitar implementarea unor solutii noi pentru producerea si consumul de energie din surse nepoluante .
In present, SUNE are 64 de membri, companii si persoane fizice implicate in domeniile de activitate ale sectorului energetic de producer energie electrica si termica din surse regenerabile. Grupul de furnizori de solutii, specialist si antreprenori asigura impreuna un pachet de solutii complet pentru oricare din posibilele problem sau proiecte ce ar putea sa apara la nivel national in domeniile mentionate anterior. Printre acesti memebri se numara si ENEV AVRIG – gazda evenimentului. O parte dintre acestia vor oferi informatii cu ocazia Conferintei din 16 mai 2013 de la Avrig.
Peste 15 protocoale de parteneriat asigura memebrilor SUNE diverse alte servicii de care acestia au nevoie dar si expertiza si relatii cu mediile academic, Universitar si Administratin National.
Agenda CONFERINŢEI
INTERNAŢIONALĂ DEDICATĂ ENERGIEI ŞI MEDIULUI
ENERGIE REGENERABILĂ CATALIZATOR AL DEZVOLTĂRII DURABILE
LABORATOR ENERGETIC – PROIECT EUROPEAN RENERGY
AVRIG 16 MAI 2013
|
|
09:00 – 10:00
10:00 – 11:00
11:00 – 11:30
11:30 -12:30
|
Înregistrarea participanţilor
Cuvânt de deschidere Arnold Gunter Klingeis- Primarul Oraşului Avrig
Prof. Univ. Nicolae OLARIU – Preşedinte APSNE SUNE Dr.ing. dipl . Mihai MIHĂIŢĂ – Preşedinte AGIR Prof. Dr. Wihelm KAPPEL – Director General ICPE-CA
Remarci în deschidere : Vorbitori : Preşedintele Consiliului Judeţean – Cindrea Ioan Prefectul Judeţului – Ovidiu Siterli
Pauza de cafea şi Conferinţa de presă
SESIUNEA I – Moderator Manuela Drăghicescu
Christian Hagmann – Inov Electric co. Visual Network Romania Cătălin Dragostin – Energy Serv Bucuresti Mariana Ion, SC MABEC TRADING – "Experienţa în România şi străinatate în montarea panourilor solare" Horia Caragea , CH CONSULTING – “Panourile termosolare” Dr. Gerda Patze – eco EnD-I energy SRL
|
12:30 -14:00
14:00 – 15:00
15:00 – 15:30
15:30 – 16:30
16:30 – 16:50 |
Prânz
SESIUNEA II – Moderator Arnold Klingeis
Mirela Petrar – Coordonator Program Energie Locală Avrig Doru Teodorescu – SC ENEV-AVRIG SRL Florin Alecuşan – Incubator de Afaceri Avrig-Mârşa Gimi A. Rimbu – ICPE-CA Maria Şinca – Filiala AGIR Avrig-Mârşa
Pauza de cafea
Session III – Moderator Arnold Klingeis
Roger Preston –Tematic Expert – Soluţii, Produse şi Bune Practici Avrig – PROIECT EUROPEAN RENERGY Manuela Drăghicescu, APSNE SUNE – Suport acordat autorităţilor locale în cadrul proiectului SEE – M2RE –Utilizarea terenurilor marginale pentru producerea energiei din surse regenerabile” Dorel Stanescu – SDEE Sibiu Florin Andronescu – ALEA Alba Berkely Corina – ICPE Bistrita
Pauza de cafea
|
16:50 – 17:30
|
Session IV – CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI
Moderator Arnold Klingeis |
Bucuresti, 15.05.2013