Vineri, 24 martie 2017, cu începere de la ora 09:00, la Hotel Novotel din București are loc Conferința de închidere a proiectului „Demonstrarea și promovarea valorilor naturale pentru a sprijini procesul decizional în Romania”, finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia (SEE 2009 – 2014) în cadrul Programului RO02 – Biodiversitate și Servicii ale Ecosistemelor, pentru care Ministerul Mediului este Operator de Program.
România, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, a demarat la nivel național procesul de cartografiere şi evaluare a ecosistemelor şi serviciilor oferite de către acestea în cadrul proiectului „Demonstrarea şi promovarea valorilor naturale pentru a sprijini procesul decizional în Romania” (Natura în Decizii Publice/N4D), în conformitate cu procesul aflat în desfășurare la nivelul Uniunii Europene.
Proiectul a fost implementat în perioada 16.02.2015 – 30.04.2017, împreună cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA), WWF România şi Agenţia Spaţială Română (ROSA) și are valoarea totală de 3.386.122 euro, din care 507.918,3 euro finanțare de la bugetul de stat prin Ministerul Mediului.
În cadrul acestui proiect au fost obținute date privind starea ecosistemelor din România şi a serviciilor oferite de către acestea care vor putea fi utilizate de către factorii decizionali din domeniul guvernamental, nonguvernamental și instituțional, în procesul de elaborare şi îmbunătăţire a politicilor publice și a cadrului legislativ, precum și în avizarea proiectelor de infrastructură de la nivel local și naţional.
Datele privind ecosistemele şi serviciilor oferite de acestea vor putea fi accesate prin intermediul unui sistem informatic (Decision Support System-DSS), dezvoltat cu scopul de a susține procesul decizional al autorităților. Acest lucru este esențial pentru stimularea tranziției către o economie verde și asigurarea bunăstării oamenilor prin dezvoltare durabilă.
De rezultatele acestui proiect vor beneficia oficialii guvernamentali la nivel naţional şi la nivel local; instituţiile ştiinţifice; ONG-urile; specialiştii şi experţii independenţi.
La eveniment vor participa partenerii promotorului de proiect, membrii Grupului Știintific, Grupului Director, reprezentanţii autorităţilor cu implicaţii în luarea deciziilor publice şi administrative din România
Numai integrând natura în deciziile publice la toate nivelurile se poate asigura menţinerea biodiversităţii şi, odata cu aceasta, bunăstarea umană pe termen lung.
Pentru informaţii legate de proiect puteți consulta site-ul proiectului N4D la adresa: maesromania.anpm.ro, iar pentru informații despre granturile SEE accesați www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro și www.eeagrantsmediu.ro.