Sanda Raluca Suciu din Oradea câştigă marele trofeu
Cea de-a IV-a ediţie a Concursului Naţional de Aranjamente Florale, un eveniment realizat anual de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti în preajma Zilei Naţionale a Olandei – Ziua Reginei – şi-a desemnat câştigătorii în prezenţa renumitului maestru florist olandez, Jaap Wisse. Peste 50 de concurenţi s-au înscris în competiţie pentru a-şi arăta măiestria în arta aranjamentelor florale şi a obţine premiul cel mare, constând într-un sejur în Olanda pentru două persoane. În final, marele premiu a fost câştigat de Sanda Raluca Suciu din Oradea.
Ediţia din acest an a Concursului Naţional de Aranjamente Florale marchează un moment de referinţă în istoria Regatului Ţărilor de Jos, renunţarea la tron a Majestăţii Sale, Regina Beatrix, şi învestirea noului Rege Willem-Alexander. Evenimentul a inclus sesiuni demonstrative şi un atelier de lucru susţinute de maestrul olandez în arta aranjamentelor florale, Jaap Wisse.
„E o mare onoare pentru mine să fiu prezent la acest eveniment şi mă bucur că Ambasada Regatului Ţărilor de Jos organizează această competiţie anual. Este un prilej unic de a împărtăşi pasiunea şi experienţa noastră în domeniul artei aranjamentelor florale. Arta olandeză a realizării aranjamentelor florale este bazată pe o structură educativă puternică, în care se predau cursuri de design floral de mai bine de un secol, şi această experienţă merită împărtăşită pasionaților de design floral din România” a declarat Jaap Wisse.
Locurile 2 şi 3 au fost câştigate de către Zamfira Oltean şi Filomena Raluca Brisc, cele două concurente fiind recompensate cu vouchere pentru achiziția de flori și alte materiale specifice artei florale. Pentru a câştiga această competiţie, concurenţii au avut de realizat un aranjament centru-masă pentru o cină regală, folosind același set de flori şi materiale. Juriul, format din doamna Carolien Schaap, prof. univ. dr. Ana Felicia Iliescu (Facultatea de Horticultură, Catedra de Peisagistică, USAMV), doamna Raluca Hagiu (Redactor Şef, Unica), doamna Iosefina Frolu (Director Comunicare/Corporate, ING Bank) şi prezidat de maestrul florist olandez Jaap Wisse, a urmărit aspecte precum echilibrul compoziției, creativitatea şi îndemânarea.
Pentru a marca acest moment special în istoria Regatului Ţărilor de Jos, abdicarea reginei și învestirea unui nou rege, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti a organizat, de asemenea, un alt eveniment în data de 24 aprilie, dedicat promovării calităţii olandeze în industria alimentară – „Excelenţă olandeză în domeniul brânzeturilor şi cărnii de vițel”. Alături de Excelenţa Sa, domnul Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, la eveniment au participat domnul Reinder Schaap – Consilierul pe probleme agricole din cadrul Ambasadei şi faimosul bucătar-şef olandez Edgar Buhrs.
JAAP WISSE – MAESTRU ÎN DESIGNUL FLORAL DESPRE ARTA TRADUCERII FORMELOR ȘI CONCEPTELOR ÎN ARANJAMENTELE FLORALE
Jaap Wisse este unul dintre cei mai renumiţi maeştri olandezi în arta designului floral, recunoscut la nivel mondial. Aria sa de activitate acoperă toată Europa, Africa, America de Nord și de Sud. Cu o experiență de 30 de ani, Wisse s-a specializat în pregătirea profesioniştilor în domeniul floral şi este profesor la un colegiu agricol. Iubeşte să împărtăşească secretele designului floral pasionaţilor din domeniu, însă principalul său spațiu de experimentare şi învăţare continuă este magazinul de flori pe care-l deţine. Magazinul are 12 angajaţi şi o suprafaţă de 2.600 m2.
Jaap vorbește limba engleză, germană și puțină franceză. Deşi este specializat în magazine de flori, el este destul de familiarizat şi cu vânzările în supermarketuri și comerțul stradal.. Ca maestru în arta designului floral, nu are o floare sau culoare preferate. Îi plac însă formele clare și deosebite.
Efectuarea schițelor
Jaap Wisse se inspiră din surse diverse, precum examinarea atentă a muncii colegilor săi, diferite publicații și vitrine. De multe ori se oprește în fața unor magazine de modă și parfumerii și analizează cu atenție designul. De obicei face schițe pe o bucată de hârtie pe care o are mereu cu el. Acasă traduce totul în forme și concepte pe care le folosește ulterior în aranjamente florale.
Campanii de informare
Jaap Wisse descrie recentele campanii în care a fost implicat în Danemarca și Suedia ca fiind cele mai neobișnuite, dar și cele care au meritat tot efortul. Zilnic, a vizitat angrosiști și le-a arătat atât lor, cât și florarilor cum își pot promova produsele în cel mai eficient mod. Interacțiunea directă a fost epuizantă, dar și motivantă în același timp.
Timp liber
Pentru Jaap timpul liber nu este diferit de cel dedicat muncii. Şi-l petrece învăţând şi pregătind oamenii. Pe lângă desen și pictură, marea sa pasiune e să antreneze echipa de fotbal în care joacă fiul său. Încurajarea oamenilor, oferirea unei atitudini pozitive şi entuziaste îi dă o mare satisfacție, atât pe teren, cât și în afacerea cu florile.
"Să îți faci treaba cu sufletul este cel mai important lucru. Iar pentru mine, cea mai mare bucurie o simt printre oameni” – Jaap Wise.
JOHANNES HENDRIK MATTHEUS (Matthijs) VAN BONZEL
Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti
Născut la Utrecht, pe data de 15 februarie 1956, domnul Matthijs Van Bonzel s-a specializat în integrare economică europeană și mediul afacerilor privind comerțul mondial, studiind în cadrul universităților din Utrecht și Michigan . După finalizarea studiilor de drept, a lucrat ca stagiar în cadrul Comisiei Europene din Bruxelles, în domeniul politicilor de dezvoltare. Domnul Van Bonzel s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe începând cu 1982, iniţial în cadrul departamentul NATO la Haga și ulterior, în 1985, în cadrul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în San Jose, Costa Rica, unde a coordonat dezvoltarea cooperării și a ajutorării refugiaților în regiunea Americii Centrale.
Din 1989, domnul Van Bonzel a ocupat mai multe funcții în departamentul de Integrare Europeană; a fost membru al echipei de negocieri pentru Tratatul UE de la Maastricht din 1991 și liderul echipei de negocieri pentru Tratatul UE la Amsterdam din 1997. Din 1997 până în 2001, domnul Van Bonzel a ocupat la Bruxelles funcţia de Consilier în cadrul Reprezentanței Permanente a Olandei pe lângă Uniunea Europena , și, ulterior, director al Departamentului Politic al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în Berlin, Germania. Din 2005 până în iulie 2008, domnul Van Bonzel a fost Ministru Plenipotențiar și Director al Departamentului Economic al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în Tokio, Japonia. Din 2008 până în 2011 a fost Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Costa Rica, El Salvador, Honduras și Panama, cu rezidența în San Jose, Costa Rica. Din 2011 Matthijs van Bonzel este Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România.
Curriculum Vitae:
Educație: Drept, Universitatea din Utrecht, Olanda (1980)
Master în Drept, Universitatea din Michigan, Ann Arbor, SUA (1981)
1982 – 1985 Desk Officer, Departamentul NATO
Ministerul Afacerilor Externe, Haga
1985 – 1989 Secretar Secund, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos
San Jose, Costa Rica
1989 – 1991 Senior Desk Officer, Departmentul UE
Ministerul Afacerilor Externe, Haga
1991 – 1994 Director, Departamentul UE
Ministerul Afacerilor Externe, Haga
1994 – 1997 Coordonator, Grup de lucru, Departmentul UE
Ministerul Afacerilor Externe, Haga
1997 – 2001 Consilier, Reprezentanţa Permanentă a Regatului Ţărilor de Jos pe lângă UE
Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Bruxelles
2001 – 2005 Consilier, Director al Departamentului Politic
Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Berlin
2005 – 2008 Ministru Plenipotenţiar, Director al Departamentului Economic
Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Tokio
2008 – 2011 Ambasador, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos
San José, Costa Rica
2011 Ambasador, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la
Bucuresti, România
Domnul Matthijs van Bonzel este căsătorit cu doamna Cristina Maria Gomez Borda. Împreună au doi copii.
Olanda – cel mai mare furnizor de flori și plante ornamentale din lume
Sectorul horticol olandez este un trendsetter global și lider de necontestat pe piața internațională a florilor, plantelor ornamentale, bulbilor, materialului de înmulțire, și este al treilea mare exportator de legume și fructe. Olanda este practic centrul unei întregi rețele internaționale pentru flori, bulbi și arbori decorativi, precum și pentru fructe și legume. Marile centre logistice din țară – cum ar fi Portul Rotterdam și Aeroportul Amsterdam Schiphol, proximitatea faţă de cei 500 de milioane de consumatori din Europa, precum şi dezvoltarea unor metode de producție de înaltă calitate au permis sectorului horticol olandez să devină extrem de puternic. Olandezii au creat lanțuri de distribuţie extrem de eficiente, ce permit ca florile să ajungă în florăriile din New York în aceeași zi în care au fost culese în Olanda.
Fapte și cifre:
• În 2011, producția horticolă totală s-a ridicat la 8,6 miliarde de Euro. Exporturile (incluzând reexporturile) s-au ridicat la 16,2 miliarde de Euro. Horticultura reprezintă 39% din producția agricolă olandeză. Ponderea horticulturii în totalul exporturilor olandeze în 2010 a fost de 4% (iar cea a exporturilor agricole a fost de 34%).
• Olanda deţine o cotă de piaţă de 24% în comerțul mondial cu produse horticole şi este dominantă în sectorul comerțului cu produse floricole la nivel mondial, cu o cotă de 50%. În comerțul cu bulbi de flori are o cotă de piaţă de 80%.
• Olandezii produc 4,32 miliarde de bulbi de lalele anual, dintre care 53% (2,3 miliarde) sunt folosiţi pentru obținerea de flori tăiate. Din aceştia, 1,3 miliarde (sau 57%) sunt vânduţi în Olanda, iar restul se exportă: 630 de milioane de bulbi în Europa și 370 milioane în afara Europei.
• Olanda este cel mai mare exportator de semințe din lume, exporturile de semințe ridicându-se la aproximativ 1,5 miliarde Euro, în creștere cu 5% în fiecare an.
• Din cele aproximativ 1.800 de noi soiuri de plante care intră pe piața europeană în fiecare an, 65% provin din Olanda.
• Cea mai mare bursă de flori și plante din lume este olandeză. Aceasta are 4.100 de angajați și vânzări de aproximativ 4 miliarde de Euro în 2010. În fiecare zi se vând 34,5 milioane de flori și 2,3 milioane de plante, având loc 120 000 de tranzacții.
• Mai mult de jumătate din florile tăiate și plantele comercializate la nivel internațional trec prin Olanda.
• Serele olandeze acoperă o suprafață mai mare de 60 de kilometri pătrați, arătând ca un oraș strălucitor din sticlă.
• Mai mult de 40% din totalul florilor și plantelor cultivate la nivel mondial sunt soiuri olandeze.
Lanțul de producție-distribuție floricolă este puternic interconectat, toți cei implicați în acest sector cooperând intens. Împreună, aceștia găsesc în mod constant răspunsuri la cerințele noi ale pieței şi oferă o gamă extrem de largă de produse inovatoare pe tot parcursul anului. O serie de organisme de control şi inspecție – atent supravegheate de către autorități – efectuează controlul permanent al producției şi distribuției, oferind astfel cumpărătorilor garanția unor produse floricole de cea mai bună calitate.