Performanța și generozitate – sunt conceptele în jurul cărora se va derula Concursul Internațional “Remember Enescu” și activitățile conexe, organizat de Fundația Culturală “Remember Enescu”, în mediul online, între 1 și 5 noiembrie 2021.
Continuând o tradiţie care s-a născut în anul 1996, această a 20-a ediție a competiției capătă o și mai mare amploare, incluzând nu doar secțiunile vioară și canto, ci și o nouă secțiune dedicată tinerilor compozitori.
Din juriu vor face parte, şi de această dată, personalităţi de prim nivel ale lumii muzicale româneşti şi internaţionale, precum violoniștii Alexandru Tomescu, Diana Moș – rectorul Universității Naționale de Muzică din București și Cristina Comandașu – redactor șef al postului Radio România Muzical, sopranele Iulia Isaev și Daniela Chihaia Popa, mezzosoprana Aura Twarowska, compozitorii Dan Dediu și Cătălin Crețu.
Concursul se va desfășura în două etape, pe trei categorii de vârstă la secțiunea vioară (categoria A – concurenți cu vârsta de până la 12 ani, categoria B – 13-16 ani, categoria C – 18-24 ani), canto (categoriile B și C), compoziție (categoria C). Repertoriul de concurs, precizat în Regulamentul de pe site-ul rememberenescu.ro, cuprinde la fiecare secțiune lucrări impuse din creația lui George Enescu.
Pe baza înregistrărilor video, juriile vor decerna premii în valoare de până la 2000 lei. De asemenea se vor acorda la fiecare secțiune Mențiuni de onoare.
Pe lângă premiile în bani, laureații vor primi partituri și obiecte promoționale din partea Muzeului Național “George Enescu”, precum și posibililtatea de a susține recitaluri și concerte pe scena partenerilor Fundației Culturale “Remember Enescu”. Totodată, laureații Concursului din București vor susține recitaluri în perioada 6-10 noiembrie în parteneriat cu Filarmonica “George Enescu”, Școala pentru deficienți de vedere București și Complexul de servicii Pistruiatul din Capitală.
Concursul Internaţional „Remember Enescu” a devenit în timp unul dintre cele mai importante din peisajul muzical românesc, câştigătorii derulând cariere internaţionale sau confirmându-şi valoarea la alte competiţii desfăşurate peste hotare, precum Eugen Ţichindelean – câstigător al Premiului I la Concursul International „George Enescu”, actualul concert-maistru al Orchestrei Simfonice City of Birmingham, Ilian Gârneţ – laureat al Concursului International „Regina Elisabeta”, Bruxelles, actualul concert-maistru al Bamberger Symphoniker, Alexandra Maria Bobeico, actualmente studentă la Academia Mozarteum din Salzburg și câştigătoare a Premiului I la Concursul International „Concertino Praga” sau Ștefan Șimonca, student la Facultatea de muzică din Saarbrucken, clasa prof. David Grimal.
Fundația Culturală „Remember Enescu”, organizație neguvernamentală, apolitică și non-profit fondată în anul 1999, care și-a propus să omagieze în diverse forme personalitatea marelui compozitor, violonist, dirijor, pianist si pedagog George Enescu, figură emblematică a culturii române, și totodată să sprijine dezvoltarea activității muzicale în România. Fundația Culturală “Remember Enescu” este condusă de reputata profesoară Mihaela Tomescu și are drept membri solişti şi/sau profesori care se ocupă de salvarea şi protejarea tezaurului artistic muzical românesc, precum şi de promovarea tinerilor în viaţa muzicală, inclusiv prin încurajarea de a aborda cu consecvenţă creaţia românească. Proiectele Fundației s-au orientat spre crearea unei legături între personalitatea celui mai important compozitor român, George Enescu şi tânăra generaţie de tineri artişti, dar și spre păstrarea în memoria publică a unor eminenți profesori, care au influențat prin activitatea lor calitatea vieții muzicale românești.
Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în cadrul programului „București – Oraș deschis 2021”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Organizator: Fundația Culturală “Remember Enescu”.
Co-organizator: Muzeul Național “George Enescu”.
Parteneri: Filarmonica “George Enescu”, Școala pentru deficienți de vedere București și Complexul de servicii Pistruiatul din Capitală – DGASPC sector 3.
Partener media: Radio România Muzical.