Şi oamenii de ştiinţă pot fi staruri
„Competitia FameLab, parte a proiectului regional Beautiful Science organizat de British Council în Europa de sud-est, susţine una dintre temele noastre strategice prioritare – Creative Europe. Ne propunem astfel să îi stimulăm pe tinerii din aceste ţări să se îndrepte către comunicarea pe teme ştiinţifice, să exploreze zone mai puţin familiare lor şi să-şi valorifice astfel un potenţial binecunoscut şi mult-apreciat în lumea largă pentru calitatea sa academica” spune Liliana Biglou, director British Council România.
2 – 3 martie 2007, British Council Bucureşti
Datorită numărului mare de participanţi, cea de a treia etapă a preselecţiilor concursului FameLab a avut loc în două zile – vineri, 2 martie şi sâmbătă, 3 martie la sediul British Council din Bucureşti.
Într-o sală plină şi cu un juriu încântat de prezentările candidaţilor, subiectele ştiinţifice legate de genetică, IT, matematică sau protecţia mediului au captat atenţia tuturor mai ales prin modul inedit în care au fost expuse.
Candidaţii selecţionaţi pentru a participa la Marea Finală sunt următorii:
Silviu Apostol – Alegerea partenerului si biologia evolutionista
Simona Mancas – Modelarea conceptuala a datelor si cunostintelor folosind Modelul Matematic Elementar al Datelor si MatBase
Alina Tanase – Contribuţia amprentei genetice la identificarea criminalistică
Dan Sebastian – Eroziunea plajelor sau este Marea Neagra cel mai bun vecin al Romaniei?
10 – 11 martie 2007, Predeal
Preselecţiile din cele trei oraşe în care s-a desfăşurat prima etapă a concursului s-au încheiat. Finaliştii desemnaţi din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti se vor pregăti pentru marea finală.
Ei vor participa la un training de două zile pentru dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, prezenţei scenice, prezenţei în faţa camerei de televiziune sau transmisiuni tv în direct. Echipa care a dezvoltat şi va conduce acest training are în componenţă pe Steve Mesure, director al The Floating Point Science Theatre UK, Cătălin Moşoia, jurnalist de ştiinţă şi Dan Cadar, producator TV.
Steve Mesure este membru al Royal Academy of Engineering Whilst, a studiat teatru şi mimă la City Literature Institute şi a fondat compania Floating Point Science Theatre, cu scopul de a preda şi promova ştiinţa în şcoli folosind abilităţi şi performanţe actoriceşti. De atunci a scris 15 piese de teatru pe subiecte ştiinţifice şi a organizat 7200 de spectacole atragând 1.5 milioane de copii, a coordonat sute de ateliere de comunicare ştiinţifică, inspirând numeroase organizaţii.
Dan Cadar, prezentatorul şi producătorul emisiunii “Atom” pe TVR1, este absolvent al Facultăţii de Filozofie, a obţinut o diplomă în structurarea discursului mediatic la European Broadcasting Union, Geneva, lucrează de 10 ani în media, timp în care a realizat emisiuni şi documentare de ştiinţă şi de educaţie şi a fost moderator şi prezentator de ştiinţă, cum ar fi cazul emisiunii “Lumea de mâine” alături de Alexandru Mironov sau “Universul cunoaşterii”.
Cătălin Moşoia, jurnalist în echipa Europa FM, este, în schimb, absolvent de matematică-fizică la Universitatea Bucureşti, cu o vastă experienţă în predarea ştiinţei în şcoli dar şi în media, jurnalist la radio România Internaţional, colaborator la câteva ziare şi reviste de specialitate, acum producător al emisiunii de ştiinţă din cadrul ştirilor Europa FM.
Vă reamintim că FameLab este o iniţiativă a Festivalului de Ştiinţă din Cheltenham, a cărei primă ediţie internaţională este organizată de British Council cu scopul de a încuraja tineri oameni de ştiinţă (între 18 şi 35 de ani) să inspire şi să entuziasmeze publicul cu o viziune a ştiinţei din secolul 21.
Acest proiect este implementat de centrele British Council din nouă ţări ale Europei de Sud-Est: Austria, Adzerbaijan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, Serbia,Turcia şi România.
Competiţia îşi propune să descopere oameni de ştiinţă care să dorească să-şi dezvolte ideile şi aptitudinile de prezentare a subiectelor ştiinţifice unei audienţe largi, cum este cea atinsă de televiziune. Modelul acestui concurs este similar cu cel al emisiunii Pop Idol sau MegaStar – fiecare candidat are exact trei minute să demonstreze unui juriu că are toate aptitudinile necesare unui comunicator de ştiinţă din noua generaţie. Prezentarea trebuie sa fie suficient de atractivă sau originală, veridică din punct de vedere ştiinţific dar şi capabilă să încânte o audienţă non-ştiinţifică. Numai cel mai bun merge mai departe in runda a doua.
Marea finală va avea loc in Orage concept store din Bucureşti. Câştigătorul din România alături de cei din toate ţările participante vor vizita Festivalul de Ştiinţă din Cheltenham, Marea Britanie, în iunie 2007, ca invitaţi British Council.
„Stiinta si tehnologia pot imbunatati calitatea vietii insa uneori sunt dificil de comunicat catre un public nespecializat. De aceea, proiectul FameLab, derulat impreuna cu British Council, ne-a oferit o ocazie inedita de a incuraja dezvoltarea si valorificarea abilitatilor de comunicare ale tinerilor oameni de stiinta romani. Astfel, ei vor putea sa isi prezinte mai atractiv si competitiv proiectele valoroase in fata potentialilor beneficiari si a societatii civile”, a declarat Richard Moat, CEO Orange Romania.
FameLab este o componentă a programului Beautiful Science, o nouă iniţiativă regională British Council care uneşte domenii ca ştiinţă, educaţie şi artă, cu scopul de a inspira tinerii să ia în considerare posibilitatea unei cariere în ştiinţă şi să-i încurajeze să comunice cu publicul larg într-o manieră deschisă, clară, inspirată şi interactivă.
Celelalte două componente ale proiectului Beautiful Science sunt: Visualise Science, un spectacol de teatru susţinut de compania de ştiinţă Made Simple şi care accentuează importanţa acesteia ca parte din cultura populară, şi o serie de dezbateri publice pe subiecte de ştiinţă moderate de Jim Al-Khalili, un cunoscut om de ştiinţă şi de media britanic, alături de comunicatori de ştiinţă locali.
British Council mulţumeşte Orange pentru susţinerea concursului în România, partenerilor săi Autoritatea Naţionala de Cercetare Ştiinţifică şi Asociaţia Ad-Astra şi partenerilor media:Televiziunea Română, radio Europa FM, cotidianul Evenimentul Zilei şi ghidul Şapte Seri pentru sprijinul acordat acestui proiect.
Pentru mai multe informaţii despre desfăşurarea concursului în România vă rugăm să accesaţi site-ul www.beautifulscience.org.uk/romania sau contactaţi-l pe Gabriel Ivan, Coordonator proiecte educaţie, la 307 9639 sau pe email la gabriel.ivan@britishcouncil.ro
{mosloadposition user10}