La împlinirea a 30 de ani de la lansarea programului Erasmus, Reprezentanța Comisiei Europene în România vă propune să rememorați perioada de stagiu Erasmus, fie că ați fost studenți, profesori sau stagiari. Foștii și actualii bursieri Erasmus sunt invitați să participe la un concurs foto, cu o fotografie din propria experiență Erasmus, însoțită de un scurt comentariu (max. 140 caractere), care să explice ce a însemnat Erasmus în viața lor și cum se reflectă acest lucru în imaginea înscrisă în concurs.
Din 1987 până astăzi, programul a oferit posibilitatea de a studia și de a face stagii de practică în străinătate unui număr de peste 3 milioane de studenți, profesori, voluntari și tineri profesioniști din întreaga Europă. Aceștia au cele mai mari șanse de a ajunge să perceapă Uniunea Europeană nu doar ca o entitate politică, ci ca o comunitate de cetățeni cu multe beneficii.
“Anul Erasmus” este perceput de cei mai mulți dintre studenți drept cea mai plăcută perioadă a parcursului universitar, iar multe dintre relațiile sau prieteniile care se nasc în acest an trec dincolo de experiența facultății. Vă propunem să vă puneți la treabă nostalgiile și să câștigați, pe baza lor, o vizită de două zile la Bruxelles, în luna iunie 2017.
Cine poate participa?
Concursul este deschis cetățenilor români care au beneficiat de programul Erasmus, precum și de oricare dintre programele care, începând cu 2014, au fost înglobate în programul Erasmus+, respectiv: Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig, Tineretul în acțiune, Jean Monnet, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink.
Pot participa la concurs inclusiv cetățeni români care sunt în prezent beneficiari ai unui stagiu Erasmus+ (adică sunt deja plecați în cadrul programului).
Participanții declarați câștigători vor trebui să facă, în termen de 2 zile de la contactarea lor (în perioada 24 aprilie – 5 mai 2017) dovada participării la unul dintre programele incluse în Erasmus+. Dovada se va face prin trimiterea pe e-mail, în termen de 48 de ore, a certificatului de participare la program, emisă de instituția la care a avut loc stagiul.
Care este tema concursului?
Sărbătorirea, prin imagine, a 30 de ani de la lansarea programului Erasmus, și împărtășirea experienței legate de stagiul efectuat în cadrul acestuia.
Ce presupune concursul?
Transmiterea la adresa concurs@spatiuleuropa.eu a unei fotografii proprii, care să ilustreze participarea concurentului la programul Erasmus+. Fotografia poate fi istorică (realizată chiar în perioada stagiului Erasmus), sau realizată în prezent. Aceasta va fi însoțită de un scurt comentariu (max. 140 caractere), care să explice ce a însemnat Erasmus în viața sa și cum se reflectă acest lucru în imaginea înscrisă în concurs.
Fiecare concurent va putea participa cu o singură fotografie, însoțită de comentariu.
Care sunt premiile?
Vor fi acordate trei premii, fiecare constând într-o excursie de două zile la instituțiile europene de la Bruxelles, în perioada 6-8 iunie 2017, concurenților care au obținut cel mai mare punctaj, pe baza criteriilor de mai jos.
a. expresivitate și originalitate;
b. acuratețea imaginii;
c. originalitatea comentariului care însoțește fotografia
Fiecare criteriu va fi punctat cu note între 1 și 10. Punctajul maxim ce poate fi obținut este de 30 de puncte.
Care sunt pașii concursului?
Fiecare concurent va trimite pe adresa de e-mail concurs@spatiuleuropa.eu o singură fotografie. Înscrierea va consta în două fișiere:
• Un fișier în format .jpg sau .png sau .pdf care conține fotografia.
• Un formular de înscriere – un fișier text care va conține informații privind concurentul, explicația argument atașată fotografiei (max. 140 de caractere) și o declarație pe proprie răspundere semnată și datată (formularul poate fi descărcat AICI). În formular, concurentul va furniza datele care permit verificarea participării sale într-unul dintre programe, respectiv: tipul de program, instituția la care au desfășurat stagiul (denumire completă și adresa website-ului instituției), perioada stagiaturii.
Primii trei concurenți considerați câștigători vor fi contactați în perioada 24 aprilie – 5 mai, la datele de contact furnizate în formularul de înscriere, și li se va solicita prezentarea, în 48 de ore, a unui certificat de participare la programul de stagiatură. Acest document va fi transmis pe e-mail către organizatori. În cazul în care concurentul nu poate fi contactat sau nu trimite acest certificat în timp util sau certificatul nu este considerat autentic de organizatori, aceștia vor contacta următorul clasat, și vor relua procedura de verificare a participării la program.
Care este calendarul concursului?
5 aprilie 2017: lansarea concursului
22 aprilie 2017, ora 24:00: termenul limită pentru înscrierea în concurs
24 aprilie – 5 mai 2017: jurizarea și verificarea dovezilor de participare la programul Erasmus+ a candidaților declarați câștigători
9 mai 2017: anunțarea câștigătorilor
6-8 iunie 2017: vizita la Bruxelles
Recomandări din partea juriului:
După cum spune și tema concursului, dorim ca prin aceste imagini să sărbătorim 30 de ani de la lansarea programului Erasmus și să împărtășim experiențele legate de stagiul efectuat în cadrul acestuia. Este greu să iei decizia de a alege o singură fotografie, pentru că în orice colț al lumii ești student Erasmus, toate imaginile sunt magice, tot ce ți se întâmplă este minunat și nu vrei să pierzi niciun moment pentru că nu te mai întâlnești cu această perioadă. Instantanee postate direct pe rețelele de socializare, imagini făcute cu telefonul, sau cu un aparat de fotografiat, editate sau cu filtre simple, toate înseamnă ceva pentru tine.
Asta urmărim și noi prin selectarea acelei imagini care însumează pentru tine esența stagiului Erasmus. Emoția puternică, sentimentul de nostalgie, de fericire care te cuprinde când o privești și care te face să zâmbești sau să oftezi. Găsește acea poză care să ne transmită aceste emoții.
Criteriile noastre se bazează pe expresivitate, transmiterea emoțiilor și originalitate. Puteți opta și pentru poze cu voi, sau imagini care nu respectă neapărat regula treimii. Nu căutăm cu rigurozitate respectarea acestor reguli, dar o compoziție a imaginii deosebită este apreciată.
De asemenea, vom puncta acuratețea imaginii (să nu fie mișcată sau să aibă alte defecte ce pot face imaginea imperceptibilă; spre exemplu, fără lumină suficientă).
Al treilea criteriu va fi mesajul imaginii, și corespondența între text și imagine.
Fotografiile pot fi color sau alb-negru și nu încurajăm editarea excesivă.