Artista din Moldova este nerăbdătoare să interpreteze piesa „My Light” pe scena finalei Eurovision România
Face muzică de mică. Cântă la violoncel, a terminat Şcoala muzicală din Chişinău şi Colegiul de muzică din acelaşi oraş, precum şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, la secţia Pop & Jazz Singing.
Anul acesta, Rodica Aculova se numără printre cei 12 finalişti ai selecţiei naţionale Eurovision România, calificată cu piesa „My Light”.
„Nu ne-am aşteptat să fim pe lista finaliştilor. Când am înscris piesa, ne-am spus să încercăm, dar am şi uitat că am făcut-o. Iar când ne-au sunat de la TVR să ne anunţe că am reuşit, am plâns de fericire, a fost foarte emoţionant!”, îşi aminteşte Rodica.
Mămică a unui băieţel de 6 ani – Yanis, Rodica Aculova îşi împarte viaţa între elevii pe care îi învaţă muzică, festivalurile şi concertele în Moldova şi în străinătate (Portugalia, Spania, Italia, Grecia), studioul de înregistrări şi viaţa de familie. Soarta i l-a scos în cale pe Ivan Aculov, cu care este căsătorită şi cu care lucrează îndeaproape. El este şi autorul piesei „My Light”, după ce, anul trecut, tot el a compus şi melodia cu care Cristina Scarlat reprezenta Moldova la Eurovision, în Copenhaga. De altfel, nici Rodica nu este străină de scena Eurovision, ea participând, în calitate de backing vocal, în 2007, la ediţia concursului de la Helsinki, Finlanda, când Moldova a fost reprezentată de Natalia Barbu.
În ceea ce priveşte participarea ei la selecţia naţională din România şi contracandidaţii pe care îi va întâlni pe scena de la Craiova, Rodica Aculova se arată încrezătoare în mesajul piesei „My Light” şi se bucură de prezenţa ei în finală: „Sunt voci foarte bune în concurs, dar nu-mi pierd speranţa şi credinţa în Dumnezeu că piesa, prin mesajul ei, va ajunge la sufletele oamenilor. Pe ceilalţi artişti nu-i privesc ca pe nişte concurenţi, ci mă bucur să îi cunosc. La Eurovision e o atmosferă pozitivă, de prietenie şi fiecare are şanse să câştige”, a mai declarat artista din Moldova.
Cei trei tineri cântă despre „Dragoste în lanţuri” pe 8 martie, în show-ul transmis la TVR în direct de la Craiova
O seară de karaoke în Ploieşti a dus la naşterea trupei Băieţii, una dintre cele mai recent înfiinţate formaţii din România şi cea mai tânără de la selecţia naţională Eurovision din acest an. Povestea lor a început din joacă, Răzvan, Andrei şi Alecu filmând un scurt videoclip în care cântau un cover după Boyz II Men în variantă acapella, postat ulterior pe internet. De pe YouTube, cei trei băieţi au ajuns într-un studio profesionist, pentru a începe o carieră în muzică.
De ce au ales să îşi spună „Băieţii”? Pentru că numele lor a venit natural. Răzvan îşi aminteşte că Liviu Vârciu, cel care i-a descoperit şi susţinut, întreba mereu la studio: „I-ai sunat pe băieţi?”, „Când vin băieţii?”. De acolo şi până la numele trupei nu a mai fost decât un singur pas. A urmat lansarea primului lor single, „Dragoste în lanţuri”, pentru care cei trei tineri au filmat şi un videoclip, în care apar şi vedete precum Dorian Popa sau Liviu Vârciu.
Calificarea în finala naţională Eurovision 2015 a venit, pentru ei, ca o surpriză extrem de plăcută: „Suntem cei mai tineri din competiţie şi este prima noastră participare. Ne-am pregătit intens, avem un super show pentru toată lumea şi sperăm să vă placă ceea ce veţi vedea pe scenă la Craiova”, promit Băieţii.
Citind Balzac şi Eminescu, Andrei Horjea pune versuri pe muzică şi scrie poezii, încercând să transmită forţa vitală cu care a fost înzestrat. Eternul îndrăgostit, fostul concurent la Vocea României ascultă de la jazz la blues şi soul şi îşi regizează poveşti de iubire după o singură privire în ochii trecătoarelor. Andrei este elev în clasa a XII-a, este un mare fan al lui Stevie Wonder şi Michael Jackson, iar prietenii îi spun Andy.
Alexandru Stoian – pe scurt, Alecu – este mereu pus pe glume, în spatele acestei trăsături ascunzându-se însă o sensibilitate vibrantă. Michael Buble, Boyz II Men şi Take That sunt muzicienii consideraţi modele în carieră de catre Alecu.
Razvan Encuna, cel mai matur dintre Băieţi, are deja o activitate artistică bogată: a jucat în numeroase piese de teatru şi a participat la emisiunea-concurs X-Factor. Prietenii îl numesc Strave, iar printre artiştii care îl inspiră sunt Jamie Cullum şi Boyz II Men.
Coloraţi, sclipicioşi, vii, sexy şi funky, Super Trooper aduc pe scena Eurovision România nostalgia muzicii disco.
Super Trooper promite pentru spectacolul de la Craiova un „show hipnotic”, la finalul căruia vom şti dacă au găsit secretul şi ritmul disco este suficient de convingător pentru a-i scoate câştigători cu piesa ”Secret Place”.
„Suntem singura trupă din România ce readuce flavour-ul anilor ’70 printr-o adevărată repunere în scenă a tot ceea ce a însemnat "70’s Disco Fever", de la îmbrăcăminte, dans, imagine, voci, coregrafia incendiară sub îndrumarea lui Teodor Rădulescu – fondator al trupei Teodor Balet”, declară cei şase membri.
Super Trooper este o formaţie nouă, care până la momentul Eurovision, a înregistat numeroase cover-uri, compilaţii ale celor mai mari hituri disco. Însă, pentru Eurovision România au făcut două piese şi au intrat în finală cu „Secret Place”.
„Am adus în România ceva nou: un show complet de muzică, imagine, karaoke, party, ceva ce antrenează publicul în buna dispoziţie. Şi vrem să ducem asta şi la Viena, la Eurovision”.
Grupul s-a format în urma unui casting, realizat de K1-Premium Agency, iar Super Trooper înseameană: Tudor Man, Pavel Petricenco, Vlad Alecu, Andra Lupu, Andreea Vătavu şi Daria Lupescu.
Cine sunt ei:
Tudor Man a participat la sezonul IV al show-ului „Vocea României”, unde s-a calificat în etapele live, în echipa lui Tudor Chirilă. Tudor şi-a început cariera muzicală ca MC, pentru a continua în proiectului muzical acustic “The Hearts”, apoi ca solist al trupei “Vox Electric Band”.
Pavel Petricenco este un artist de 26 ani, din Chişinău, obişnuit cu scenele din România. În 2007 a participat la „Megastar”, iar în 2009, la Festivalul Mamaia, cu piesa „Atunci când visul devine realitate” (compoziţie proprie). La concertul de aniversare a 11 ani de existenţă a formaţiei Proconsul, Pavel a urcat pe scena Sălii Polivalente alături de aceştia. În calitate de compozitor, Pavel a semnat piese pentru Proconsul, El Proyecto şi One.
La doar 25 de ani, Vlad Alecu are în CV roluri în filme de lungmetraj şi colaborări cu artişti consacraţi. A jucat în „Limani”, alături de Monica Bîrlădeanu, dar şi în „Palatul Pionierilor”, în regia lui Bobby Păuneascu, film selecţionat la Festivalul „Sundance”. Pe plan muzical, a colaborat cu artişti precum Connect-R, Narcotic Sound, Gabi Huiban, Phelipe şi, în 2014, a participat la „X Factor”.
Constănţeanca Andra Lupu a studiat saxofonul şi a debutat în muzică alături de membrii familiei, în formaţia “Tomis Quartet”. Pasiunea pentru muzică a dus-o şi către Facultatea Ovidius, unde a terminat secţia de padagogie muzicală.
Andreea Vătavu, Jolie, cum o ştiu unii, este absolventă a secţiei canto clasic a Liceului de Artă din Galaţi şi a Şcolii Populare de Arte din Bucureşti, dar are ca hobby-uri benzile desenate şi gastronomia.
Pasionată de dans, fashion sau paranormal şi deţinătoare a unei diplome a Facultăţii de Psihologie, Daria Lupescu şi-a construit o carieră muzicală, studiind canto cu Crina Mardare. Apoi, a participat la concursuri TV gen „Megastar” şi „X Factor” şi a colaborat cu Tom Boxer şi Costi Ioniţă.