„Mă duc să cânt la mine acasă”, declară Aurelian Temişan înainte de finala Eurovision România de la Craiova
După o pauză de 12 ani în care nu a mai participat la selecţiile naţionale pentru Eurovision, Aurelian Temişan mizează, anul acesta, pe o Chica latina, mai exact, pe o colaborare cu talentata Alexa Niculae, dar şi cu Mihai Alexandru, în calitate de compozitor.
„Alexa e Geamănă de-a mea, ca şi zodie. Iar dacă suntem doi Gemeni, suntem, de fapt, patru inşi. Cu Mihai – cinci”, e calculul rapid făcut în glumă de Temi.
Participarea de anul acesta nu este întâmplătoare. Artistul şi-a mai încercat norocul la selecţia naţională Eurovision din anul 2003. „Atunci am fost bătut de… Mihai Alexandru! Eu am ieşit pe locul doi şi Mihai a plecat atunci cu Nicola…”, îşi aminteşte Aurelian Temişan. „Am spus atunci că voi mai participa o singură dată la Eurovision. Motivele vi le voi spune după întoarcerea noastră triumfătoare de la Viena”, adaugă simpaticul interpret, optimist în privinţa finalei de pe 8 martie: „O să vedeţi că Oltenia este matriarhatul. Adică, eu mă duc să cânt la mine acasă. Poate că nu întâmplător s-a decis ca anul acesta finala să fie la Craiova…”, mai spune el.
Atât el, cât şi partenera sa de scenă au colaborări vechi cu Televiziunea Română. Deşi mulţi români au remarcat-o în show-ul muzical Megastar, Alexa mărturiseşte că se simte „ca acasă” la TVR, amintindu-şi de debutul ei, la Şcoala vedetelor, cu zece ani în urmă: „Am stat un an pe aici, în gaşca domnului Titus Munteanu, Dumnezeu să-l odihnească. Şi de fiecare dată când vin aici mă simt exact ca şi cum aş veni acasă”, declară Alexa.
La rândul său, Aurelian Temişan ţine să sublinieze: „Iar eu, cu fiecare intrare pe poarta Pangrati, mai adaug o zi, o lună, un an la cei aproape 30 de ani de când tot calc pragul Televiziunii, căreia trebuie să-i mulţumesc pentru aportul adus carierei mele şi pentru oamenii frumoşi pe care mi i-a scos în cale”.
Deşi trece printr-o perioadă deosebit de grea, Aurelian Temişan a dat dovadă de un profesionalism desăvârşit, fiind prezent marţi, 17 februarie, la filmările programate la Televiziunea Română cu mai mult timp în urmă. Îi dorim multă putere să treacă peste această durere. Suntem lângă tine, Temi!
Cinci absolvenţi de Conservator şi unul de Coregrafie ne asigură că Love Won‘t Run Away. Cu ajutorul unui bun prieten muzician şi compozitor, Eduard Cârcotă, au pus la punct melodia a capella pe care o cântă în finala Eurovision România din 8 martie
Sunt destul de tineri… doar de o lună se numesc Blue Noise. Sunt trei băieţi şi trei fete – 6 voci şi-atât!… – care s-au calificat pentru finala Eurovision România de la TVR cu melodia Love Won‘t Run Away.
Pe Bogdan Tudor, zis şi Planorul, lumea îl cunoaşte din trupa The 50‘s, cu care cânta Ştefan Bănică. Împreună cu ceilalţi cinci tineri – Diana Moraru, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore, Denis Bolborea – îşi spun generic „laboratorul de voci” sau Blue Noise. În afara lui Denis, absolvent de Coregrafie, toţi ceilalţi cinci membri Blue Noise sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică, Diana terminând chiar Conservatorul de la Viena, secţia chitară clasică.
În trupa Blue Noise, Diana Moraru este soprană, Elena Moroşanu – mezzo, Ana-Cristina Leonte – alto, Mihail Grigore – tenor, Bogdan Tudor – bas, percuţii, Denis Bolborea – beatbox, looping and live fx. Sunt laureaţi la concursuri instrumentale, vocale, de jazz şi au multe colaborări cu artişti cunoscuţi din piaţa românească, dar şi cu artişti străini. Ana–Cristina este cunoscută din trupa Javra şi cvintetul de jazz care îi poartă numele; Elena Moroşanu s-a făcut remarcată cu proiectele personale sub numele Helen şi este songwriter Hahaha Production. La fel este şi cazul colegei noi, Diana Moraru, tot de la Hahaha Production. Mihail Grigore este violoncelist masterand la Academia de Muzică din Bucureşti. Denis Bolborea e cunoscut în primul rând drept coregraf din zona contemporană. Tânăr şi foarte activ, cu reale aptitudini muzicale, a participat la emisiuni tv muzicale. Fost component al Corului Madrigal, Bogdan Tudor a fost şi membru al trupei The 50’s, alături de Ştefan Bănică. Elena, Ana-Cristina, Mihail şi Bogdan reprezintă majoritatea membrilor formaţiei a capella, Jazzappella, care nu mai există în formula consacrată.
„Ceea ce vrem să ştie publicul este următorul lucru: suntem o trupă a capella, cântăm numai cu vocile, fără niciun acompaniament orchestral, fară niciun instrument. Sperăm să fie interesant pentru public proiectul nostru. Noi îl considerăm un exerciţiu, dar cum ar fi să ajungem chiar şi la Eurovisionul mare şi să interpretăm a capella melodia noastră acolo…”, ne-au declarat Blue Noise, prezenţi în platourile TVR pentru filmările necesare cărţilor de vizită, de prezentare a concurenţilor în finala Eurovision din 8 martie.
Love Won‘t Run Away este o poveste de dragoste spusă doar de vocile celor din trupa Blue Noise, fără niciun instrument muzical. Pentru 8 martie, ei pregătesc un show altfel, la care publicul nu se aşteaptă, după cum ne-au declarat artiştii. „De altfel, faptul că se cântă a capella la Eurovision este o premieră, de care noi suntem responsabili”, mai spun cei 6 din trupa Blue Noise.
Este prima lor participare la un concurs, sub numele Blue Noise. „Într-un timp foarte scurt am „proiectat" piesa, am înregistrat-o (cu ajutorul unui bun prieten muzician şi compozitor, Eduard Cârcotă, căruia îi mulţumim pentru tot sprijinul profesionist acordat). Credem că împreună putem realiza lucruri importante! Şi încercăm să nu abdicăm de la crezul nostru atât de greu regăsit”, ne-a spus Bogdan Tudor, prezent în studiourile TVR pentru filmări în proiectul Eurovision 2015.