In perioada 15-16 octombrie s-a desfasurat conferinta: „Tendinte actuale in justitia pentru copil si familie”, organizata de Fundatia Scheherazade in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Ministerul Administratiei si Internelor, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Proiectul este finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti. Conferinta face parte din seria de evenimente organizate cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si beneficiaza de sprijinul Biroului de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti si al Biroului de avocatura Wolf Theiss.
La aceasta conferinta au participat 150 de profesionisti implicati in realizarea justitiei pentru minori si familie (judecatori, procurori, politisti, avocati, consilieri juridici si asistenti sociali) din Bucuresti si din judetele limitrofe: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Ilfov, Teleorman. In cele doua zile ale conferintei au luat cuvantul experti internationali de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din tari precum Olanda, Belgia, Irlanda, Austria si experti romani.
Inceputul primei zile a fost marcat de cuvantul de deschidere adresat de catre oficialii institutiilor guvernamentale si de catre reprezentantii Fundatiei Scheherezade, Facultatii de Drept si Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti.
Conferinta a fost gazduita sub cupola unui edificiu incarcat de istorie, care de-a lungul unei traditii de un secol si jumatate a pregatit generatii si generatii de profesionisti din domeniul justitiei, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
De asemenea, Fundatia Sheherezade, promotorul evenimentului, si-a reafirmat consecventa cu privire la promovarea drepturilor copilului, militand pentru aplicarea conceptului european de justitie prietenoasa pentru copii.
Teme dezbatute si concluzii pe parcursul celor doua zile
A fost subliniata necesitatea infiintarii Tribunalelor pentru Copii si Familie si specializarea magistratilor in cauzele cu minori, precum si introducerea institutiei avocatului copiilor.
Un loc deosebit revine, in cadrul preocuparilor actuale noilor coduri: civil si penal, in perspectiva aplicarii lor. In acest sens, s-a mentionat printre altele, noua orientare a Codului penal catre garantarea drepturilor procesuale ale minorilor conform dispozitiilor art. 6 al Conventiei privind Drepturile Copilului, prin crearea unor proceduri specifice, orientate preponderent pe pedepse neprivative de libertate.
Este necesara adaptarea legislatiei romane privind executarea pedepselor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal (legea 275/2006) la specificul justitiei juvenile europene, in asa fel incat sa cuprinda masuri specifice referitoare la conditiile executarii pedepselor de catre delincventii minori. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea nationala a Penitenciarelor la nivelul anului 2008 un numar de 117 minori executau pedepsele in inchisori pentru adulti, o astfel de executare putand genera stari de intimidare, sentimente de culpabilitate si teroare care dauneaza scopului masurii in sine si aduc atingeri serioase integritatii minorilor delincventi.
In ceea ce priveste noul Cod Civil, acesta statueaza locul copilului in relatiile de familie, copilul fiind partener al parintilor sai, si totodata subiect activ de drepturi si obligatii corelative.
Cu privire la fenomenul delincventei juvenile, s-a mentionat accentul pe care politia il pune pe dezvoltarea de parteneriate si de programe de prevenire si combatere a delincventei juvenile.
A fost relevata importanta principiilor si standardelor cheie prezente in jurisprudenta CEDO in materia cazurilor privind copii aflati in ingrijire in cadrul familial sau in afara acestuia. Potrivit acestor principii, “plasarea copilului in ingrijire ar trebui, in mod normal, sa fie o masura temporara, pusa in aplicare intr-un mod care sa faciliteze contactul cu familia si care sa asigure o verificare periodica a situatiei copilului si a familiei, astfel incat sa se permita reunirea acestora cand va fi in interesul superior al copilului”(Elaine O’Callaghan).
Una dintre cele mai importante dificultati in implementarea masurilor de protectie speciala este reprezentata de un numarul mic de specialisti care lucreaza in domeniul protectiei copilului: judecatori, procurori, asistenti sociali, psihologi.
Prezentarea dnei. Beate Mastschig a surprins reflectarea Regulilor de la Beijing in dreptul penal austriac. In cazul delincventilor minori, privarea de libertate ar trebui sa fie o masura “ultima ratio”, atat in faza de ancheta cat si in cea a executarii pedepsei. Masura arestarii minorului ar trebui sa fie luata numai in baza unor motive pertinente si suficiente, tinandu-se cont de varsta sa si, evident, pe o durata de timp mult mai scurta.
Prin expunerea dnei. Caroline Forder am putut beneficia de perspectiva olandeza in materia mentinerii relatiilor personale. Expunerea a surprins numeroase elemente de jurisprudenta olandeza si cea a CEDO, creand repere informationale valoroase pentru profesionisti.
Dna Paule Goldfischer a relevat o serie de aspecte practice privind prevenirea traficului de copii, cu focalizare pe jurisprudenta vizand aplicarea Conventiei de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirii internationale de copii. Informatiile prezentate vor fi foarte utile in analiza si solutionarea unor cazuri similare.
Evenimentul a facilitat schimbul de experienta si a constituit pentru toti participantii, un bun prilej de aprofundare a cunostintelor specifice in domeniu si de valorificare a informatiilor prezentate de catre experti nationali si europeni. Un element relevant ramane stabilirea relatiilor de colaborare si a mecanismelor operationale intre partile implicate in procesul de respectare a drepturilor copilului.
Pentru mai multe informatii, vizitati www.justitiaininteresulcopilului.ro
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}