Concilium Consulting, companie specializată în restructurare sustenabilă de business, anunță consolidarea portofoliului de servicii și a echipei de management prin recrutarea lui Bogdan Pletea, profesionist cu peste 20 de ani de experiență în consultanță și managementul riscului în Marea Britanie, Spania și România. Acesta va conduce noua divizie de ESG, Climate Risk & Strategy din cadrul companiei, formată din specialiști seniori cu expertiză în consultanța de management și cea financiară.
Cooptarea celor mai titrați specialiști din piață e vitală acum, când toți creditorii se uită la indicatorii sociali, de mediu și de guvernanță a companiilor. Finanțările bancare merg deja cu prioritate către business-urile care îndeplinesc noile cerințe ESG. Urmează fondurile nerambursabile: companiile care aplică, în special pentru PNRR, nu vor primi sumele fără să se puncteze aceste criterii, a declarat Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting.
Noua divizie va oferi companiilor din banking, asigurări, retail, auto, construcții, transport și logistică, energie și industria petrolieră soluții integrate de revizuire a politicilor de credit, evaluarea indicatorilor ESG și a riscurilor asociate, instrumente pentru îmbunătățirea rating-ului ESG și training-uri pentru pozițiile din top management. În plus, serviciile se adresează și investitorilor de capital privat, care vor beneficia de consilierea în strategii de poziționare și ESG due-dilligence în procesele de achiziții. Alianța strategică a companiei de consultanță cu societatea de avocatură NNDKP facilitează inclusiv acoperirea aspectelor care necesită asistență juridică în ce privește alinierea business-urilor cu noii indicatori de sustenabilitate.
Cele mai expuse companii, din punct de vedere ale noilor cerințe guvernanță corporativă sustenabilă sunt cele din industria bancară și de asigurări. Anul viitor, Banca Centrală Europeană va măsura și impactul schimbărilor climatice asupra băncilor din zona euro, ceea ce înseamnă că aceste instituții trebuie să includă o analiză serioasă a riscurilor de mediu în strategia de management. Peste 90% din bănci au integrat deja sustenabilitatea ca prioritate strategică pentru organizație și au înființat sisteme de analiză a impactului ESG, arată un studiu recent al United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI). Analizarea și comunicarea impactului factorilor ESG sunt vitale pentru disciplina pieței, care permite factorilor interesati să evalueze riscurile de mediu ale băncilor și strategia lor de finanțare durabilă.
În categoria companiilor în rândul cărora ESG va avea impact major se înscriu și companiile listate, dar și cele din aviație, transport și industria petrolieră, care vor trebui să adopte o tranziție rapidă către modele de business “green” și conduite sustenabile.
Bogdan Pletea, ESG Risk & Sustainability Strategy Lead: “Obiectivul meu, împreună cu echipa Concilium și specialiștii din NNDKP e să ajut companiile care care nu integrează factorii ESG în strategia lor de dezvoltare să diminueze riscurile la care se expun. În banking, de exemplu, aceste exigențe pot afecta indicatorii de performanță, randament și default ai portofoliilor de credite, pe lângă riscuri legate de reglementare, costuri mai mari de capital și de refinanțare. Managerii care înțeleg importanța preocupării reale față de responsabilitatea socială și de mediu vor adopta un model de afaceri mai sustenabil, care va crea stabilitate și potențial suplimentar de creștere atât pentru investititori, cât și pentru angajații și clienții lor.”
Anul 2022 va reprezenta un reper în ceea ce priveste exigențele, așteptările și reglementările ESG ale Băncii Centrale Europene și ale Autorității Bancare Europene. Acestea vor trebui puse în aplicare de toate băncile României care se încadrează în ținta de supraveghere, proces ce va fi monitorizat de BNR și ASF.
Bogdan Pletea vine la conducerea diviziei ESG din cadrul Concilium Consulting cu expertiză solidă în consultanta in management, managementul riscului și strategie, acumulată în peste 20 de ani de experiență internațională în companii precum OMV Petrom, TUI Group, Hotelbeds Group Spain și în sectoare precum energie, turism, asigurări și sistemul bancar. Este membru certificat al Institutului pentru Managementul Riscului (IRM) de la Londra, are o diplomă internațională în Risk Management și a absolvit un program de MBA la Institutul Internațional de Management din Paris. Totodată, este vice-președintele Climate Change Special Interest Group (SIG) al IRM London, organizație care a publicat în luna septembrie primul ghid de management al riscurilor climatice destinat să sprijine managerii de risc din toate sectoarele de activitate. Bogdan Pletea va continua, în paralel, colaborarea cu companii de consultanță din Londra și Amsterdam.