Evenimentele dedicate celebrării celui mai vechi sit neolitic din lume, Göbeklitepe, se vor desfășura între 3 și 7 aprilie
În fiecare an, Săptămâna Culturii Turce aduce în atenție câte un sit istoric din Turcia, de o importanță deosebită atât pe plan național, cât și internațional. 2019 are în prim plan Göbeklitepe, cel mai vechi sanctuar neolitic din lume, situat. în sud-estul Anatoliei iar Institutul Yunus Emre aduce, între 3 și 7 aprilie, în mai multe locații din București, o suită de evenimente care vor celebra acest spațiu unic.
Astfel, vor avea loc câte o expoziție de fotografie și una de ceramică turcească, prezentări și ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic, un concert de violoncel cu artistul Uğur Işık și un spațiu de expoziție deschis publicului larg.
Proiecție film ”O poveste lungă” – 4 aprilie, ora 20:00, Cinema PRO
”O poveste lungă” este o adaptare a romanului cu același nume, operă a renumitului scriitor Mustafa Kutlu, în film, regăsindu-se cunoscutul actor Kenan İmirzalıoğlu, în rolul principal. Regia filmului ”O poveste lungă” este semnată de către Osman Sınav, iar scenariul este scris de către Yiğit Güralp. Acțiunea se petrece în anii patruzeci și se întinde până în anii șaptezeci, prezentând o poveste emoționantă ce începe și se termină la gară..
Concert Uğur Işık – 6 aprilie, ora 19:00, Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium
Culorile unice ale Anatoliei au inspirat fără încetare oamenii acestor pământuri iar artistul Uğur Işık invită ascultătorii pe meleagurile pline de poveste prin muzica sa unică, ieșită din tiparele clasice ale violoncelului, dar care nu alterează structura autentică a operelor.
Expoziție deschisă publicului – 6 – 7 aprilie, Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium
În aceste două zile, Turcia se va putea descoperi cu toate simțurile – prin gastronomie, muzică, culori, artă și până la jocuri turcești, exerciții de limbă turcă și la zona de networking și întâlniri de afaceri.
La evenimentele din 4 – 5 aprilie intrarea este liberă iar locurile sunt limitate și se pot rezerva la nr. 021.211.13.16. Intrarea este liberă pentru expoziția din 6 – 7 aprilie.
Detalii despre eveniment pe FB: https://www.facebook.com/yeebukres/.
Parteneri media: Magic FM, Kanal D, Radio România Cultural, Radio București FM, România Liberă, Agerpres, acasa.ro, Catchy, Bookblog, PRwave, 4arte, fetede10.ro, România Pozitivă, inoras.ro, bucuresteni.ro, Coțofana Urbană, Feeder, Romania Journal, Iqool.
Institutul Yunus Emre, prin Zilele Culturii Turce, plasează Göbeklitepe, cel mai vechi monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul inițial al civilizației, unde se află primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme de birocrație şi statale din Orientul Apropiat.
Evenimente ce au ca temă principală “Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura și în Zagreb – Croația, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia și Tunis – Tunisia.
Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării Turciei şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.