Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur op. 31 este, alături de Vecernii, una dintre lucrările corale majore ale lui Serghei Rahmaninov. Scrisă în 1910 și terminată în mai puţin de trei săptămâni, lucrarea a fost cântată în premieră de Corul Şcolii Sinodale din Moscova la 25 noiembrie 1910.
În ceea ce priveşte reacţia Bisericii Ortodoxe Ruse, dacă în cazul Liturghiei lui Ceaikovski (187)8 autorităţile ecleziastice au calificat lucrarea ca fiind frivolă, în cazul lui Rahmaninov au considerat-o „mult prea frumoasă pentru a îndemna la rugăciune”, refuzând aprobarea sa pentru uzul liturgic.
Concert coral
Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 19:00, Sala Mare
Corul Filarmonicii “George Enescu”
Dirijor: Iosif Ion Prunner
Serghei Rahmaninov – Liturghia
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, există în rândul compozitorilor ruşi de muzică bisericească tendinţa de epurare din repertoriul sacru a influenţelor străine (în special italiene şi germane) şi de reafirmare a stilului tradiţional rusesc.
Dacă în Vecernii (1915) Rahmaninov foloseşte teme preluate din cântările tradiţionale ale Bisericii Ortodoxe Ruse (stilul Znamenny), melosul Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur este în întregime original.
Structurată în 20 de părţi, lucrarea impresionează prin bogăţia armonică ancorată în zona tonalului, cu unele aluzii modale. Rezervele care au existat la vremea apariţiei sale par inconsistente pentru ascultătorul din secolul XXI, care poate găsi aici sobrietatea şi chiar austeritatea unui Rahmaninov religios, creator al unei muzici mai degrabă meditative decât emoţionale.
Sponsori: Cognistudio, Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart, PHM, Liternet, Metropolis
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu