Filarmonica din Brașov invită călduros pasionații de muzică la o seară de eleganță și măiestrie clasică la Sala Patria, pe 4 aprilie. Sub bagheta renumitului dirijor Leonard Boga și cu talentul extraordinar al violoncelistului bulgar Atanas Krastev, seara promite să fie o călătorie memorabilă prin tărâmurile muzicii clasice.
Seara va începe cu Simfonia nr. 1 a lui Wolfgang Amadeus Mozart, o mărturie a geniului său timpuriu, compusă când acesta se afla la frageda vârstă de opt ani. Călătoria muzicală va continua cu Concertul pentru violoncel nr. 2 în Re major de Joseph Haydn, o piesă celebră pentru combinația de virtuozitate și grație, fiind considerată una dintre cele mai provocatoare lucrări pentru orice violoncelist.
În final, publicul se va putea bucura de de Simfonia nr. 44 în mi minor de Haydn, cunoscută și sub numele de “Funebra”. Se pare că această simfonie, o lucrare intensă din punct de vedere emoțional, a fost aleasă de Haydn pentru a fi interpretată la propria înmormântare. Nu se știe dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar știm că simfonia nu a fost interpretată la serviciile comemorative ținute în onoarea compozitorului austriac.
Dirijorul invitat al săptămânii, Leonard Boga, un distins absolvent al Universității Naționale de Muzică București, a studiat sub îndrumarea maestrului Horia Andreescu și și-a perfecționat abilitățile cu maeștrii Jorma Panula și Christian Badea. Bursier la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen sub îndrumarea lui Paavo Järvi, teza de doctorat a lui Boga a explorat “Lumea simfoniilor lui Gustav Mahler”. Cu un reportiu dirijoral bogat atât în România și cât și în alte țări și o pasiune pentru educația muzicală, Leonard Boga este în prezent profesor, împărtășind cunoștințele sale în materie de dirijat și analiză de partituri.
Solistul concertului de joi, violoncelistul Atanas Krastev, este profesor asociat la Academia Națională de Muzică din Sofia și este cunoscut pentru interpretările sale convingătoare susținute în întreaga lume. Laureat a numeroase concursuri internaționale și câștigător al unor premii prestigioase, inclusiv al Premiului Reina Sofia pentru muzică de cameră, contribuțiile sale la lumea muzicii clasice sunt remarcabile. Măiestria sa artistică a onorat scene din Austria până în Brazilia, făcându-l o figură extrem de apreciată în comunitatea muzicii clasice.
După acest concert, din data de 5 aprilie și până pe 13, la Filarmonica Brașov va începe cea de-a 43-a ediție a FIMC (Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră). Evenimentele vor avea loc începând cu ora 19 în fiecare seară la Sala Patria și vor consta în recitaluri de muzică de cameră, care vor aduce la Brașov artiști de renume, instrumente deosebite și programe de excepție.
În deschiderea festivalului, publicul meloman va putea asculta Orchestra de cameră a Filarmonicii Brașov, care, sub conducerea muzicală a lui Sebastian Tegzeșiu va interpreta un program compus din lucrări de Johann Sebastian Bach, Edvard Grieg și Piotr Ilici Ceaikovski. În următoarele zile, brașovenii vor putea asculta artiști precum Florin Ionescu-Galați, Valentin Șerban, Ștefan Cazacu, Ioan-Dragoș Dimitriu, Alexandra Fits, Horia Mihail, Filip Papa și mulți alții.
După festival, în data de 18 aprilie, publicul meloman este așteptat la un nou concert simfonic, care va fi dirijat de Yiwen Shen. Solistul serii va fi saxofonistul sârb Marko Džomba, care va cânta atât la saxofon alto cât și la saxofon sopran.
Biletele pentru toate evenimentele sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii Brașov și online pe siteul bilet.ro.