Miercuri, 9 noiembrie 2011, ora 19.00, la Sala Radio, sunteţi invitaţi la un concert extraordinar, un binemeritat omagiu adus personalităţii artistice a dirijorului şi compozitorului care se va afla în această seară la pupitrul dirijoral, Cristian Brâncuşi. Numele maestrului este profund legat de istoria Radiodifuziunii Române, fiind membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio.
În programul deosebit al acestei seri festive, Orchestra de Cameră Radio vă propune lucrarea Canti prophani de Sabin Pautza cu participarea Corului de Copii Radio condus de Voicu Popescu, Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră de Johan Sebastian Bach la care îşi vor da concursul şi violoniştii Gabriel şi Simina Croitoru şi Gloria de Antonio Vivaldi, interpretată alături de soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Oana Andra, organistul Marcel Costea şi Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia. Gazda dumneavoastră în această seară va fi prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – secţiile dirijat de orchestră şi compoziţie – Cristian Brâncuşi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Igor Markevitch (Weimar 1975), Karl Österreicher (1976-1977), Sergiu Celibidache (1978-1982). Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, ulterior a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. Din 1990 este dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Interesat în promovarea tinerilor artişti, Cristian Brâncuşi le-a oferit adesea şansa de a fi solişti în concertele sale, după cum a dirijat şi numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative, din ţară şi străinătate. Muzician complex, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi al Societăţii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Cristian Brâncuşi este autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice.
Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Voicu Popescu a început activitatea dedicată artei corale ca membru al Corului Naţional de Cameră “Madrigal” condus de Maestrul Marin Constantin. Ulterior, a colaborat cu această formaţie în calitate de maestru de cor şi director artistic. În 1994 a înfiinţat corul „Sound" şi apoi „Fundaţia Culturală Sound", prin care a organizat în România festivaluri, simpozioane şi masterclass-uri corale şi a participat la evenimente artistice de gen în ţară şi străinătate. În 1988 obţine prin concurs postul de dirijor secund al "Corului de Copii Radio", iar în 2004 devine dirijorul principal al formaţiei. A realizat înregistrări speciale pentru fonoteca Radio-ului, a participat la stagiunile de concerte cu programe vocal-simfonice şi a cappella. Cele peste 60 de participări la turnee artistice, festivaluri şi concursuri internaţionale i-au adus aprecierea criticii de specialitate şi numeroase medalii şi premii. Este membru în Consiliul Coral Olimpic, organizator al Olimpiadei Mondiale Corale şi preşedinte al biroului naţional al Federaţiei Corurilor din Uniunea Europeană.
Născut la Cluj-Napoca, Dan Mihai Goia a studiat vioara, viola, pianul şi canto, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti unde a abordat dirijatul coral sub îndrumarea unor maeştri precum Marin Constantin şi Petre Crăciun. Membru al Corului Naţional de Cameră „Madrigal” (între anii 1971-1995), a susţinut şi concerte la pupitrul acestei prestigioase formaţii corale, fiind o perioadă şi director general adjunct şi dirijor secund al acestui ansamblu. Între anii 1997 – 2009 Dan Mihai Goia a fost conducătorul artistic şi dirijorul Coralei Bărbăteşti Ortodoxe „Te Deum Laudamus” cu care a susţinut peste 250 de concerte în Bucureşti şi în ţară, turnee în Franţa, Suedia şi Olanda şi a realizat 5 compact-discuri cu muzică religioasă românească şi universală. Din anul 2000 este dirijorul Corului Academic Radio. Cu acest ansamblu coral considerat drept etalon de către critica de specialitate, Dan Mihai Goia a participat la peste 200 de concerte vocal-simfonice şi a cappella. Multe din prezenţele sale dirijorale şi înregistrările realizate pentru fonoteca Radio-ului au inclus creaţiile compozitorilor români – de la repertoriul clasic la cel contemporan – dar şi lucrări din creaţia corală universală. Anul 2005 a însemnat şi realizarea primului compact-disc alături de Corul Academic Radio, intitulat „Mare minune”, cuprinzând colinde româneşti.
Cu peste 1.000 de apariţii scenice violonistul, Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală în triplă postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca şi profesor univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Joseph Guarnerius, instrument ce a aparţinut celebrului muzician român George Enescu. Din anul 2006, a obţinut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, avându-l ca îndrumător pe Prof. Univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, cu teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”.
În anul de graţie 2011, Simina Croitoru este studentă (în anul III) a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (UNMB) la clasa profesorului Gabriel Croitoru. Este o tânără interpretă cu o puternică personalitate formată în buna tradiţie a şcolii violonistice româneşti, care ştie cum să îşi urmeze direcţia proprie de evoluţie artistică. Pe lângă atenta îndrumare a celor doi părinţi-violonişti Ioana şi Gabriel Croitoru, Simina are şi experinţa unui an de studii la Academia de muzică „Franz Liszt" din Weimar, Germania. Acum este preocupată de îmbogăţirea repertoriului şi de rafinarea virtuozităţii sale instrumentale. Prezenţă electrizantă pe scena de concert, plină de farmec şi expresivitate, violonista Simina Croitoru are capacitatea rară de a relaţiona instantaneu cu publicul.
Solistă a Operei Naţionale Bucureşti, soprana Irina Iordăchescu este o tânără interpretă care şi-a adjudecat un loc bine definit în peisajul muzical românesc şi care se impune cu succes şi pe scenele internaţionale. Irina Iordăchescu s-a născut într-o familie de muzicieni guvernată de arta lirică. Pentru început a studiat pianul dar dragostea cea mare a fost opera astfel că opţiunea sa de a studia canto a apărut absolut firesc. În anul 2000 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la clasa de canto a celebrei soprane Maria Slătinaru Nistor şi clasa de lied-oratoriu a renumitului bariton Dan Iordăchescu. În 2001, Irina Iordăchescu a fost invitată pe scena Teatrului „La Scala" din Milano să cânte sub bagheta lui Riccardo Muti în două concerte vocal-simfonice în compania Orchestrei şi Corului. Cu aceeaşi echipă a participat şi la proiectul Turneu în ţările din Est ce a cuprins concerte în Armenia, Turcia şi Polonia.
Mezzosoprana Oana Andra este prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti. Pe lângă o activitate bogată la sediu, artista lirică susţine şi o carieră solistică internaţională, ca invitată în spectacole de operă, concerte şi recitaluri pe scene de prestigiu şi în festivaluri renumite. Mezzosoprana Oana Andra şi-a clădit cariera solistică pe o bază solidă obţinută la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a urmat şi absolvit două facultăţi: cea de interpretare, la clasa de canto a celebrei soprane Maria Slătinaru-Nistor şi cea de Regie de Operă la clasa A.I.Arbore şi George Zaharescu. În completarea lor a urmat cursuri de măiestrie cu Daphne Evangelatos, Mariana Nicolesco, Alberto Zedda, Regine Crespin, Carlo Cossutta şi Sir Colin Davis şi a participat la concursurile internaţionale de canto, fiind deţinătoarea unui număr impresionant de premii (15) obţinute la concursuri importante.
Organist, fondator de formaţii corale şi camerale, dirijor, compozitor, muzicolog, Marcel Costea este un muzician preocupat de cunoaştere şi autodepăşire. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti unde a obţinut două licenţe la specializarea – Muzică vocală şi instrumentală (1981) şi Interpretare muzicală – orgă (2004). Pentru perfecţionare a frecventat cursurile de Master (orgă) cu Maestrul Helmut Plattner (2000, 2002) şi făcut studii de cercetare în domeniul muzicii gregoriene la „Pontificio Istituto di Musica sacra" – Roma, 1993. Cappellmeister şi organist la Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti (1986), conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1994), doctor în muzică (2005), membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Asociaţiei Internaţionale pentru Studii de Muzică Gregoriană, al colegiului de redacţie al revistei de istorie ecleziastică Pro memoria (2005), Marcel Costea este mai ales un organist cu o bogată activitate concertistică cu peste 600 de concerte în ţară – Bucureşti, Timişoara, Oradea, Târgu Mureş, etc. şi străinătate – Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia, Spania, Olanda, Ţara Galilor.