Comuna Constantin Daicoviciu, 12–13 octombrie 2024
În perioada 12-13 octombrie 2024, după 80 de ani, Conacul Zăgujeni, probabil cel mai bine păstrat conac din județul Caraș-Severin, îți redeschide porțile pentru Zestrea – Festival de arte și bucurii. Evenimentul organizat în parteneriat cu Primăria Constantin Daicoviciu și Centrul de Cultură şi Artă Caraş-Severin va aduce împreună artiști, muzicieni, mesteșugari, anticari, designeri, comunitatea locală și din orașele învecinate, precum și invitați din București.
„Mă bucur că acest eveniment aduce împreună artizani și producători din Banat, dar și din toată țara, iar publicul de toate vârstele se poate bucura de o gamă largă de activități și experiențe în conac, dar și în aer liber. Îi aștăptăm cu drag să petrecem o zi de toamnă la conac nu doar pe locuitorii din Zăgujeni, ci și din întreaga zonă”, a declarat Daniel Boambeș, primarul comunei Constantin Daicoviciu.
Iubitorii de istorie, arte și tradiții de toate vârstele se vor bucura de ateliere pentru copii, expoziții de fotografie și costume populare din Banat, de tabăra dacă și romană cu ateliere specifice, de târgul de designeri, artizani și anticari, de concerte live și de festivalul culinar cu produse tradiționale și gourmet.
“Revitalizarea Conacului Zăgujeni ne permite să avem în acealași loc o serie de activități culturale și educaționale atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici. Vizitatorii pot vedea live cum lucrează artizanii, se pot bucura de diverse ateliere și concerte și pot pleca acasă cu multe fotografii și amintiri dragi”, a declarat Dan Mirea, directorul Centrului de Cultură şi Artă Caraş-Severin.
Informații despre programul Festivalului și invitații din zonă, dar și din întreaga țară, sunt disponibile pe pagina de Facebook a Conacului https://www.facebook.com/profile.php?id=61564317612659. Pentru că proprietarii își doresc să aducă atât cultura, cât și meșteșugurile tradiționale mai aproape de publicul larg, intrarea este liberă la această primă ediție.
“Conacul Zăgujeni se vrea o platformă culturală și educațională care să contribuie la dezvoltarea și promovarea zonei. Conacul este locul perfect pentru o zi de week-end cu prietenii sau în familie, iar pe viitor sperăm să găzduiască și evenimente de business. Ne bucurăm să aducem la această primă ediție Zestrea – Festival de arte și bucurii o gamă largă de activități și experiențe culturale și culinare specifice satului românesc. Vă așteptăm cu drag”, a declarat Victor Paicu din partea Conacului Zăgujeni.
Istoria Conacului Zăgujeni (Conacul Jakabffy-Juhász) este o istorie multiculturală. Miklós şi Simon, descendenții de origine armeană a lui Jakabffy Kristóf, unul dintre întemeietorii orașului Gherla, au achiziționat domeniul de la Zăgujeni în 1808. După moartea lui Miklós, în 1841, proprietatea şi rangul nobiliar vor fi moştenite de către fiii adoptivi ai acestuia, Imre şi Gyula Kopal. În 1850, Gyula va finaliza conacul început de tatăl său în 1835. Din cauza datoriilor acumulate, Gyula va vinde proprietatea baronesei Hermine von der Heydte. În 1874, sub impactul morții premature a fiului ei, baroneasa va vinde moşia către familia de industriaşi vienezi Juhász. Aceasta va extinde clădirea palatului, va amenaja parcul interior cu arbori de esenţă rară, o seră şi o piscină. În al Doilea Război Mondial, conacul, ca atâtea alte clădiri emblematice, va ajunge în mâinile trupelor ruse. În perioada comunistă, conacul a fost utilizat ca sediu pentru S.M.A, iar după Revoluție a continuat să deservească Agromec. Conacul Zăgujeni a fost salvat de la deterioare de fostul proprietar, fiu al comunei Constantin Daicoviciu, care s-a îndrăgostit de el pe vremea când era doar un copil și îl vizita împreună cu unchiul lui care lucra ca bucătar în clădire.
Începând cu anul 2024, conacul Zăgujeni a intrat într-un amplu proces de revitalizare.