În România, în fiecare an, peste 1000 de părinți aud cuvântul cancer, atunci când medicii le pun diagnosticul copiilor lor. În Europa peste 85% dintre copiii cu acest diagnostic se vindecă. La noi, unul din 2 copii nu supraviețuiește. Unul din doi! Principala cauză a ratei scăzute din România este lipsa facilităților necesare pentru diagnosticare și tratament corect.
Cea mai mare comunitate de sprijin pentru mame de la noi din țară, „LaPrimulBebe”, înființată de Atena Boca, demarează o campanie umanitară prin care își propune să refacă laboratoarele de analize ale Spitalului de oncologie pediatrică Timișoara: #Diagnostic85. Puterea comunității este astfel folosită pentru o cauză nobilă, iar mămicile care fac parte din „LaPrimulBebe” își unesc deja forțele pentru acest ajutor. Așa se face că pe întreaga perioadă a campaniei care se desfășoară în comunitatea online „LaPrimulBebe” între 6 și 11 decembrie, mămicile licitează diverse obiecte, servicii, excursii sau chiar timp petrecut la o cafea cu persoane publice. Membrii „LaPrimulBebe” din 12 orașe din țară în care activează grupul iau parte concomitent la acest sistem de licitație cu o cauză umanitară.
„Proiectul pe care vi-l propunem în ultima campanie umanitară „LaPrimulBebe” din acest an este #Diagnostic85. Ne propunem să refacem complet laboratoarele de analize ale spitalului de oncologie pediatrică Timișoara. Laboratoarele se află la parterul spitalului. Tot la parter există câteva cabinete unde unii dintre cei mai buni medici ai Europei discută cazurile, fac planurile de tratament, planurile de transplant, învață, găsesc soluții. Sunt triste, vechi, neconforme. Saloanele de tratament ale copiilor au fost amenajate deja, la standarde europene. „Dăruiește Viață” s-a implicat și a reușit să facă din saloanele acestui spital unele la standarde europene. Împreuna cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu am decis să ne unim forțele și să facem acest proiect. Pentru partea de laboratoare ne propunem să strângem 140.000 de euro, iar pentru partea de cabinete 40.000. După refacerea laboratoarelor și a cabinetelor vom avea primul spital de oncologie pediatrică din România, la standarde europene. Proiectul va avea impact zeci de ani de acum înainte și de el vor beneficia zeci de mii de copii. Împreună cu spitalele din București va putea deservi în mod decent o țară din ce în ce mai bolnavă”, spune Atena Boca, fondatoarea „LaPrimulBebe” și singura româncă acceptată de Facebook în programul său de burse de 1 an Community Leadership 2018.
În România, din 40 de județe doar două au spital oncologic pediatric și laboratoare ce deservesc o țară întreagă: București și Timișoara. Mai există secții în alte patru orașe, însă în spitale de adulți. În Clinica de Oncologie din cadrul Spitalului de Urgență Copii Timișoara micuții își încep, sau își continuă, viața de pacient cu cancer. Iar părinții lor viața de martor. Martor al durerii, al neputinței, al disperării. În Timișoara se află singurul centru de transplant de pediatrie din țară, cu acces la toate specialitățile. Mai există un centru la Fundeni, dar fiind în cadrul unui spital de adulți, în cazul în care copilul are complicații de orice natură e nevoie să fie transportat la un alt spital. În ultimii patru ani în această clinică s-au operat 174 de transplanturi medulare și s-au făcut peste 3.000 de proceduri privind diagnosticarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer. Analizele specifice depistării nu se fac doar celor internați sau diagnosticați aici. În spitalul din Timișoara se primesc probe din toată țara, pentru a confirma sau infirma teribilul diagnostic. Diagnosticarea precoce și în profunzime este prima condiție esențială pentru reușita unui tratament și pentru a crește șansa la supraviețuire. Atât în vederea diagnosticării, cât și în perioada tratamentului laboratoarele joacă un rol esențial. Dacă analizele sunt greșite, tratamentul nu poate fi corect, iar șansele de supraviețuire scad semnificativ.
„LaPrimulBebe” s-a implicat constant de-a lungul celor 6 ani de existență în campanii umanitare, alături de mamele din comunitate care, în semn de recunoștință pentru tot sprijinul primit aici, simt nevoia să contribuie și în societate. „LaPrimulBebe” a demarat campania umanitară #LPBButonulRoșu pentru secția TINN – Marie Curie: timp de 7 zile s-au strâns fonduri, sub forma licitațiilor online marca „LaPrimulBebe”, pentru a dota cu un sistem de supra-avertizare secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie. În campania #LPBButonulRosu strâns mai multe fonduri și astfel s-a putut direcționa o parte și pentru a dota cu un incubator performant și o masă radiantă și secția de nou-născuți prematuri a maternității din Sibiu. În decembrie 2016 se finaliza campania online de strângere de fonduri pentru #LPBPrematur, cu scopul de a dota maternitatea de grad 3 Cantacuzino din București (maternitate cu 32% grad de prematuritate), cu pompe profesionale de muls. Totodată, comunitatea fondată de Atena Boca a fost susținător special în Campania #LPBEtajulPărinților pentru MagicHome și a reușit să depășească orice record de până atunci, atât în cifrele obținute (s-au strâns 104.000 euro, cu implicarea a peste 4.500 de mame), cât și în numărul de susținători persoane publice care s-au alăturat.