Evenimentul Comunitar ,,Obiceiuri și tradiții – unitate în diversitate” încheie seria de evenimente dedicate anul acesta copiilor, inițiate de Asociația Reality Check în cadrul proiectului Împreună pentru o viață mai bună în Castelu
,,Obiceiuri și tradiții – unitate în diversitate”
Castelu este casă pentru multe culturi. Limba română se împletește cu limba turcă, cu limba romani și limba tătară, iar multitudinea obiceiurilor și a tradițiilor este cu adevărat o comoară.
Copiii din Castelu au fost invitați vineri, 25 noiembrie, la evenimentul ,,Obiceiuri și tradiții – unitate în diversitate”, desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 1 Castelu, ca să descopere împreună valorile care îi unesc, bucuria de a fi diferiți și totuși împreună. A fost o ocazie de a-și aminti că, indiferent de limba pe care o vorbește fiecare sau de tradițiile pe care le respectă, sunt la fel și locuiesc împreună în aceeași comunitate.
Copiii din clasele primare și gimnaziale au fost invitați să participe la un concurs de proiecte și au avut ocazia de a prezenta lucrările lor cu tema multiculturalitate. Toți participanții s-au implicat cu mult entuziasm și creativitate și i-au surprins în mod foarte plăcut pe vizitatori.
Asociația Reality Check, inițiatorul evenimentului, a oferit patru premii pentru clasele câștigătoare, desemnate de un juriu din care au făcut parte: Viorel Stan, preot în Nisipari; Oana Seceleanu, profesor Liceul Tehnologic Dobrogea Castelu; Olimpia Ploaie, comandant Post Poliție Castelu; Narcisa Chiru, consilier la Primărie; Icbal Anefi, inspector minoritatea turcă Inspectoratul Școlar Județean Constanța. La eveniment a participat și Alina Andrioae, din partea DGASPC Constanța.
Fiecare dintre creațiile copiilor a fost unică în felul ei și toate la un loc au exprimat perfect diversitatea propusă ca temă: globuri pe suport de lemn personalizate cu pozele copiilor; un parc în miniatură, așa cum și-l doresc copiii în Castelu; un dans plin de veselie și zâmbete; prăjituri și baclavale aproape la fel de dulci ca cei care le-au oferit; un club de joacă în care vizitatorii intrau instantaneu în diferite jocuri și erau încurajați și aplaudați; desene, lumânări și decorațiuni de Crăciun; chiar și un om de zăpadă, pe care nu l-a deranjat căldura din școală.
Astfel de evenimente aduc comunitatea împreună și copiii mai aproape de școală. Educația este singura șansă a copiilor din medii defavorizate de a avea o viață mai bună decât părinții lor. După cinci ani în care le-am am oferit copiilor astfel de ocazii de a se cunoaște mai bine și de a-și pune în valoare creativitatea și talentele, putem spune că am observat o schimbare în bine la nivel de comunitate. Vedem mai mult fair play și mai multă dorință de implicare – spune Nadia Gavrilă, Președintă Reality Check
Ștafeta pentru educație
Peste 500 de copii de la Castelu și Nisipari au alergat în luna octombrie, pentru dreptul lor la educație. Toți participanții au primit un echipament sportiv, o medalie de participare și o gustare ca să prindă forță. Cei mai rapizi dintre ei au primit și premii, diplome și medalii de câștigători
Peste 40 de voluntari extraordinari au fost alături de copii și de organizatori. În calitate de sponsori și susținători s-au alăturat și Edfico Bildung für Jedes Kind Educatie pentru Fiecare Copil, Romstal Romania, Up Romania, Asociatia OvidiuRo, Editura NEMIRA, AQUA Carpatica, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al Județului Constanța, Compartimentul Poliție Locală din cadrul Primăriei Castelu și Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța.
E a treia oară când particip la Ștafeta pentru educație de la Castelu și este de fiecare dată o experiență unică. Însă, de data aceasta, am văzut cum ați alergat împreună, cum v-ați încurajat reciproc și cum v-ați bucurat împreună și vă felicit pentru acest lucru – a mărtuirist Anna Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland
Bootcamp
60 de copii din Castelu și Coroieni au beneficiat timp de două săptămâni de bootcamp-ul care a oferit activități de alfabetizare rapidă și dezvoltare personală. Acesta a fost programat chiar înainte de noul an școlar pentru a-i sprijini pe copii să înceapă pregătiți.
Bucuria, concentrarea, implicarea, curiozitatea cu care copiii participă la activități au fost o încântare. Ei au ascultat zilnic povești, au răsfoit cărți, au comunicat, s-au jucat și au făcut sport. Specialiștii de la Fundația Noi Orizonturi, care au lucrat cu copiii, recunosc în aceeași măsură necesitatea de a-i învăța despre litere, dar și faptul că toți copiii au nevoie să se simtă respectați, apreciați, ascultați și implicați.
Tabără VIAȚA
„Dacă stăteam acasă dădeam mâncare la găini și pierdeam distracția asta!”, a spus George, unul dintre cei 14 copii din Castelu care au fost în Tabăra de Educație prin Aventură VIAȚA. Mădălina Ursache, Mariana Niculache (asistente sociale) și Indira Niculache (asistentă medicală comunitară) i-au însoțit în această aventură, care s-a dovedit și pentru ele de-a dreptul revelatoare. A fost o ocazie să îi cunoască mai bine pe copii, a fost timp să îi asculte pe îndelete.
Primul lucru pe care copiii l-au făcut când au ajuns în tabără a fost să sară în sus de bucurie că au cabine de duș. Mulți dintre ei nu au apă curentă acasă, iar un duș cald, prosopul curat și gelul de duș au fost un răsfăț și o garanție că totul urma să fie bine. S-au bălăcit și apoi au început să exploreze minunata natură de la Straja.
Mai multe despre experiențele copiilor de la Castelu în aventura de la Viața găsiți AICI.