Ei vor fi premiați la Gala Premiile MERITO, în cadrul Summit-ului Romanian Business Leaders (RBLS) din 3-4 martie
Echipa Proiectului MERITO, un proiect-fanion în domeniul educației al Fundației Romanian Business Leaders (RBL), care își propune reconstrucția prestigiului social al meseriei de învățător/profesor, a desemnat zece dintre cei mai valoroși profesori din România, în urma unui proces de documentare și analiză derulat pe parcursul anului 2015. Ei vor fi premiați în cadrul unei gale speciale la începutul lunii martie, la RBL Summit.
Lista scurtă a celor zece cadre didactice – selectate dintr-o bază de 150 de propuneri – a fost obținută pe baza unei analize holistice a informațiilor despre aceștia, primite de la intervievatori, elevi, părinți și profesori. Numele și poveștile celor zece profesori sunt disponibile pe site-ul proiectului. Poveștile au fost documentate și scrise de jurnaliștii publicației Decât o Revistă, principalul partener media al Proiectului MERITO.
Măriuca Talpeș, inițiatoarea acestui proiect, a declarat: „Ne-am uitat la profesorii nominalizați din mai multe unghiuri – profesionistul, mentorul, inovatorul, prietenul, ș.a.m.d. – și am selectat 10 profesori cu valoare de reper în mediul educațional din România.” Proiectul va continua pe termen lung, în speranța că poveștile modelelor pozitive se vor propaga și vor produce o schimbare în educație – vitală pentru dezvoltarea economică și socială a României. „Nu putem avea o țară bogată fără să fim competitivi cu produsele și serviciile românești pe piața mondială. Nu putem fi competitivi fară tineri foarte bine educați, creativi, performanți și pasionați de domeniul pe care și-l aleg”, a completat Talpeș, co-fondator Bitdefender, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de securitate IT la nivel global.
Profesorii sunt percepuți ca fiind în top 3 cei mai importanți factori de îmbunătățire a educației în România, potrivit studiului de percepție „Imaginea Profesorilor” realizat de Mercury Research în martie 2015, pentru RBL. Astfel, românii cred că, pentru a avea un sistem de educație mai bun, „dascălii ar juca un rol mai important decât dotările școlilor, manualele, directorii sau inspectorii”. Românii mai consideră că doar 39% dintre profesori practică această meserie din vocație și doar o treime din cadrele de învățământ din România reușesc să formeze caracterul și moralitatea copiilor.
Partenerii proiectului MERITO sunt: Bitdefender, Vodafone, Industrial Access, Sensio, Optiblu și TaxHouse. Parteneri media: Decât o Revistă, Didactic.ro.
Board-ul proiectului este format din: Măriuca Talpeș (Lider de Proiect & Dezvoltare Web), Alexandra Druță (Manager de Proiect), Aurelian Chioveanu (Identificare), Dora Surugiu (Documentare), Dan Berteanu (Jurizare), Radu Daniel (Fundraising), Sorin Axinte și Larisa Ghițulescu (Comunicare) și Ioana Filipescu (Logistică).
Despre MERITO:
Proiectul MERITO este un proiect-fanion în domeniul educației al Fundației Romanian Business Leaders (RBL), care își propune reconstrucția prestigiului social al meseriei de învățător/profesor. Proiectul constă în căutarea, identificarea, documentarea și premierea profesorilor cu vocație din învățământul românesc, acei oameni care produc o schimbare la firul ierbii fără să-i știe nimeni și care devin modele pentru elevii lor. Peste 50 de lideri de business și antreprenori lucrează voluntar la acest proiect, fiind împărțiți în șapte echipe de lucru: identificare, documentare, jurizare, fundraising, dezvoltare web, comunicare și logistică.
Despre Fundația Romanian Business Leaders (RBL):
Este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în 2011. Obiectivul este să dezvolte o platformă de acțiune și implicare socială pentru lideri din mediul privat. RBL are trei direcții majore de acțiune – Antreprenoriatul, Educația și Buna guvernare și organizează anual Romanian Business Leaders Summit. Comunitatea RBL angrenează în prezent peste 300 de lideri de business.