Trainingul si certificarea competentelor ICT imbunatatesc substantial productivitatea angajatilor si aduce economisiri substantiale angajatorilor si economiilor nationale
Un studiu recent al Departamentului de Cercetare si Inovare Aplicata al Scolii de Afaceri ALBA din Grecia arata fara dubii ca investitia in instruirea si certificarea aptitudinilor digitale este foarte eficienta si reprezinta o recuperare a investitiilor reala si imediata pentru companii. Angajatii instruiti din punct de vedere ICT sunt mult mai eficienti, lucreaza mai rapid si fac greseli mai putine, iar timpul pe care supervizorii sau ceilalti colegi il petrec pentru a rezolva dificultatile cu care se confrunta acestia este injumatatit acolo unde angajatii au fost instruiti. Companiile beneficieaza de asemenea de o evaluare mult mai adecvata a nivelului de cunostinte pe care il au angajatii si in consecinta ii pot organiza mult mai eficace.
Studiul realizat de ALBA aduce cifre exacte in ceea ce priveste costurile presupuse de competentele digitale si urmareste modalitati prin care trainingul poate ajuta la reducerea acestor costuri si aduce beneficii companiilor. Studiul a examinat practicile IT din 44 de companii din diverse sectoare industriale din Grecia si a masurat pretul “ignorantei IT” bazat pe o serie de factori cuprinzatori. In total, 140 de persoane au participat la studiu in calitate de candidati impreuna cu cei 140 de supervizori ai lor, 43 de Manageri de Resurse Umane si 41 de Manageri IT.
Fiecare dintre candidati au sustinut o simulare de test ECDL Avansat din domeniul lor de specializare. A urmat o perioada de training de o luna pusa la dispozitie de ECDL Hellas, dupa care candidatii au sustinut in mod real testul ECDL Avansat. In acest fel, specialistii ALBA au avut posibilitatea sa masoare schimbarea care a avut loc la nivelul performantei la locul de munca a participantilor prin intermediul unei serii de criterii si au putut cuantifica diferentele de timp si de cost intre performantele lor inainte si dupa instruire si certificare.
In paralel cu testarea ECDL Avansat, atat candidatii cat si supervizorii lor au fost rugati sa aprecieze performanta aproximativa a candidatilor. In toate aplicatiile o majoritate clara a candidatilor si-au supraestimat nivelul de aptitudini si aproximarile supervizorilor au fost in dezacord cu asteptarile. Acest lucru implica clar faptul ca majoritatea candidatilor au o incredere nefondata in propriile competente si supervizorii nu sunt constienti de nivelul de competente disponibil in randul angajatilor. Consecintele acestor nepotriviri includ faptul ca organizatiile aloca sarcini angajatilor care nu detin aptitudinile necesare lor si astfel companiile nu utilizeaza eficient nivelul si categoria de competente pe care le detin angajatii.
Dupa instruirea si certificarea ECDL Avansat un procent de peste 90% dintre candidati au obtinut rezultate mai bune si au putut sa isi evalueze nivelul aptitudinilor mai bine. Candidatii si supervizorii lor au dovedit o scadere substantiala a timpului petrecut pentru rezolvarea dificultatilor ICT. Printre angajati au existat importante imbunatatiri pentru domenii incluzand:
· dezvoltarea eficientei in lucru si a utilizarii cunostintelor;
· satisfactie a muncii mai buna si relatii de munca mai bune cu colegii;
· loialitate superioara fata de companie;
· incredere crescuta in propriile abilitati.
Cum Europa se confrunta cu cea mai mare recesiune din ultimele decenii, afacerile de pretutindeni cauta cai prin care sa salveze bani, sa imbunatateasca performanta si sa orienteze baza curenta de competente de care dispun catre efecte mai bune. Instruirea si certificarea IT pot aduce o contributie reala in aceasta arie si pot ajuta la asigurarea unei economii mai inovative si bazata pe cunoastere.
Mai multe detalii despre studiu puteti regasi pe www.ecdl.org.ro.