Evenimentul aparte la care vă invităm să participaţi va avea loc luni seară 2 octombrie, ora 19:00, în compania de excepție a Venerabilului Maestru buddhist Jampa Lungtok, care vine pentru prima dată la Universitatea din Bucureşti, fiind invitat de onoare în cadrul Programului de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii.
Tematica conferinței publice este “Compasiune și Vacuitate”, eveniment cu intrare liberă propus și organizat cu sprijinul binevoitor al dnei. profesor Madeea Axinciuc și al studenților de la Masteratul de Studii Religioase, din cadrul Facultății de Limbi şi Literaturi Străine. Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Univ. din Bucureşt, Palatul Facultăţii de Drept (parter), Bd. M. Kogălniceanu nr. 36-46.
Pentru mai multe amănunte cu privire la invitat şi tematică, vă rugăm citiți cu atenție în josul paginii. Intrarea este liberă! Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare!
ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI
Invită-ți prietenii la eveniment pe Facebook de aici
Evenimentul este deschis publicului larg şi se adresează studenţilor, cercetătorilor şi cadrelor didactice de la Universitatea din Bucureşti, dar şi tuturor celor care aspiră să își lărgească orizontul de cunoaștere, într-un spirit de compasiune și înțelepciune.
Vă reaminim, înainte de conferinţa publică de luni 2 octombrie, Ven. Maestru Jampa Lungtok va mai susţine şi un curs de weekend în perioada 29 septembrie -1 octombrie la Centrul Seeds for Happiness cu tematica “Înțelepciunea Dharmei în meditația cotidiană – mit și realitate”. Pentru mai multe detalii şi înscrieri accesaţi acest link.
Detalii pe larg despre eveniment
Calea arătată în buddhism are un mesaj universal valabil și este benefică pentru toți cei care aspiră la fericire, indiferent de cultura sau religia căreia aparțin.
Evenimentul pe care vi-l propunem abordează în manieră dialogală o temă-cheiepentru înţelegerea budismului în general, punând accent pe dezvoltările ei în interiorul buddhismului tibetan și legătura dintre vacuitate şi compasiune.
Dialogul va pune în lumină nu doar registrul teoretic al înţelegerii celor două concepte-cheie, ci, mai cu seamă, va încerca să evidenţieze dimensiunea practică a învăţăturii buddhiste cu privire la vacuitate şi compasiune. Vor fi avute în vedere, metodologic, două registre: cel al dezvoltării personale (ca îmbinare între studiu şi practică), respectiv cel al comunicării interreligioase, punctând, unde este cazul, legăturile, corespondenţele ori diferenţele specifice în raport cu alte tradiţii religioase.
○ Ce este vacuitatea? Care este legătura dintre vacuitate şi înţelepciune?
○ Ce este compasiunea? Care este legătura dintre compasiune şi înţelegerea viziunii buddhiste cu privire la originarea codependentă sau interdependentă?
○ Care sunt înţelesurile profunde ale conjuncţiei compasiune şi vacuitate în buddhismul tibetan?
○ Cum reușesc călugării buddhiști să își mențină mintea fericită, mulțumită, răbdătoare și ferită de îngrijorările lumești, necondiționată de circumstanțele exterioare?
○ Cum se pun în practică învăţăturile evocate și cu ce scop? Ce înseamnă o cale spirituală autentică din perspectiva unui călugar buddhist?
○ Cum putem discerne corect între ceea ce cunoaștem deja despre buddhism pentru a separa cu atenție ce este real și ce este fantezie?
Acestea sunt întrebările-cadru sub semnul cărora va sta dialogul la care vă invităm să luaţi parte. Ven. Jampa Lungtok va împărtăși din cunoștințele sale, rod al multor ani de studiu și practică, indicând totodată modalitățile prin care această cunoaștere poate fi integrată în viața de zi cu zi.
Moderatorul evenimentului: Prof. dr. Madeea Axinciuc, este director fondator al Programului interdisciplinar de Studii Religioase – Texte şi Tradiţii din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, desfăşurând activităţi de predare şi cercetare în domeniul filosofiei religiei, al religiei comparate şi al literaturii biblice. Prof. dr. Madeea Axinciuc este coordonatorul primului proiect academic de traducere neconfesională a Bibliei Ebraice în limba română. Ultima carte publicată se intitulează Despre ierarhiile divine. Fascinaţia Unului şi lumile din noi – temeiuri pentru pacea religiilor (Humanitas, 2015).
Prelegerile se vor ține în lb.engleză, cu traducere în lb română, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri. !!! Pentru cei care nu pot asista la eveniment, vă invităm să ne urmăriţi în seara conferinţei pe facebook pentru a urmări transmisia facebook live: https://www.facebook.com/Rabten.ro/.
Detalii invitat. Născut în 1954 în Austria, la Bregenz, Venerabilul Maestru Jampa Lungtok (Helmut Gassner) beneficiază de o educaţie occidentală până la vârsta de 23 de ani când se dedică apoi studiului Dharmei, devenind călugăr practicant al buddhismului tibetan. A fost invitat să susţină prelegeri la universități prestigioase din Europa (Austria, Germania, Elvetia, Franța, etc.), legătura cu mediul academic fiind una fluentă şi, în acelaşi timp, novatoare, prin abordările interdisciplinare care propun un dialog creator între buddhism şi ştiinţă.
Venerabilul Maestru Jampa Lungtok a absolvit Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zürich, în 1976. Din 1977 îşi începe studiile de limbă tibetană şi Dharma sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten Rinpoche la mănăstirea buddhistă Rabten Choeling din Elveţia.
Din 1981, Venerabilul Maestru Gelong Jampa Lungtok s-a implicat activ în înfiinţarea mănăstirii buddhiste Tashi Rabten din Austria. În perioada 1979-1995, a desfăşurat activităţi de traducere în şi din limba tibetană pentru importanţi Lama, inclusiv pentru Sanctitatea Sa Dalai Lama, iar în prezent, este traducător şi discipol apropiat al Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche.