Modernizarea aparatului medical si a procesului de investigare clinica din Romania se bazeaza, in mod esential, pe adoptarea la scara larga a celor mai actuale instrumente IT&C. Intelegerea cauzelor diferitelor afectiuni si stabilirea unui diagnostic exact si precoce, pentru fiecare dintre acestea, devin, astfel, mult mai accesibile medicilor romani.
“Aplicarea tehnologiilor IT&C avansate in domeniul sanitar are efecte benefice asupra calitatii serviciilor medicale si a tuturor participantilor la actul medical – furnizori de servicii medicale si farmaceutice, spitale, ambulante, unitati clinice si paraclinice, laboratoare specializate si, nu in ultimul rand, pacienti. Fie ca vorbim de aparatura ultraperformanta sau de infrastructura software moderna, elementul informatic actioneaza ca un integrator al tuturor resurselor si cunostintelor medicale. Cu implicarea tot mai intensa a dezvoltatorilor IT locali, in ultimii ani, s-au facut progrese importante in modernizarea informatica a sistemului public de sanatate, precum si in configurarea retelelor informatice pentru o serie de discipline ale stiintei medicale”, spune prof. univ. Traian C. Ionescu, eHealth Business Consultant, in cadrul SIVECO Romania.
Problematica informatizarii sanatatii se bucura, in prezent, de un mare interes din partea medicilor si a specialistilor in informatica.
Intre subiectele cele mai incitante se numara solutiile IT de colectare si validare a datelor medicale, aplicatiile de raportare, managementul informatizat al asiguratilor, dosarul electronic al pacientului sau administrarea unitara si coerenta a resurselor medicale. Rezolvarea acestor aspecte, cu mare impact social, se afla in centrul atentiei expertilor in dezvoltarea si implementarea de solutii informatice.
“Dezvoltarea informaticii medicale face parte si din preocuparile actuale ale Uniunii Europene. Prin alocarea de fonduri consistente pentru cercetare in acest domeniu, UE incurajeaza revigorarea informatica a sistemelor de sanatate din tarile membre. Constienta de necesitatea informatizarii sistemului romanesc de sanatate, SIVECO Romania s-a implicat, inca de la inceput, in acest proces, imbogatindu-si permanent oferta de produse de tip e-Health, incluzand atat solutii HealthInsurance, cat si HealthCare. Mai nou, prin parteneriatul incheiat cu AGFA, lider in producerea si distributia de sisteme si solutii IT de imagistica medicala, SIVECO Romania isi extinde expertiza in zona aplicatiilor specializate pentru sectorul medical“, a adaugat prof. univ. Traian C. Ionescu.
Progresele recente din medicina romaneasca creeaza premisele pentru construirea unui sistem de sanatate viabil, integrat informatic, care pune in legatura toti participantii la actul medical.
{mosloadposition user10}