din cadrul gazoductului Iasi – Ungheni
La finalul lunii august 2014, compania romaneasca de automatizari industriale si sisteme de masurare Syscom 18 a finalizat sistemul de masurare fiscala si automatizare de la SMG Ungheni – Republica Moldova. Astfel, incepind cu 1 Septembrie 2014, gazele naturale pe care Romania le va livra catre Republica Moldova vor putea fi masurate si contorizate prin aceasta statie realizata de Syscom 18.
Capacitatea aceste statii este de 1,5-2 miliarde de m3/an, avand in componenta trei linii de masurare de 12”, precum si o linie de control de aceleasi dimensiuni. Conform temei de proiectare, s-au realizat sisteme de masurare redundante, in sensul ca fiecare linie de masurare principala este prevazuta cu cate doua sisteme de masurare –contorizare cu functionare permanenta si cu precizie de masurare identica. Lucrarile la gazoductul dintre Romania si Republica Moldova pe ruta Iasi-Ungheni au fost derulate intr-un timp record, in mai putin de un an.
Conducta de gaze Iasi-Ungheni, un proiect in valoare totala de 26,5 milioane de Euro, are o lungime de 43 de kilometri, asigurand legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest). Avand o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual, potrivit autoritatilor romane.
“Cu acest nou proiect ne-am consolidat pozitia de lider de piata in domeniul statiilor fiscale foarte mari de masurare a gazelor. Dupa finalizarea proiectelor similare de la SMG Giurgiu, SMG Ruse – Bulgaria, SMG Isaccea si Negru Voda din Tranzitul 1 (modernizare), SMG bidirectionale de la depozitele subterane Butimanu, Sarmasel, Botorca, Ghercesti, SMG de la campurile de sonde Caragele, Bilca, experienta companiei noastre in domeniul masurarilor fiscale pentru statiile de gaze naturale de mare capacitate ne-a permis realizarea acestui nou proiect important pentru interconectarea Romaniei cu tarile vecine, in ceea ce priveste gazele naturale.”, declara Ion Andronache, directorul general al companiei Syscom 18.
Pentru anul in curs, Syscom 18 deruleaza si alte proiecte externe a caror valoare se ridica la peste 2,5 milioane Euro. Compania romaneasca a primit o comanda pentru sisteme fiscale de masurare a produselor petroliere in Congo, precum si o alta comanda pentru un proiect de amploare constand in livrarea de skiduri fiscale de masurare a motorinei pentru o insula artificiala in Abu Dhabi. In ultimii opt ani, Syscom 18 si-a extins activitatile in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, executand lucrari si livrand echipamente in Siria, Iordania, Iran, Libia, Bahrain, Kazahstan, Irak, Algeria.
{mosloadposition user9}