Compania maghiară producătoare de țigle din beton Terran, prezentă și în România cu o filială la Câmpia Turzii, a inaugurat pe 21 septembrie o nouă fabrică la Pécs, dedicată exclusiv producerii sistemului inovativ de țigle Terran Generon. Țigla fotovoltaică Generon este unică la nivel internațional, fiind singura cu celule fotovoltaice integrate disponibilă în comerț.
Având o tradiție de peste o sută de ani în producția de țigle din beton, Terran a inaugurat acum cea de-a șasea fabrică, pe lângă cele existente în Ungaria, România și Slovacia. Cu această nouă fabrică din Pécs, Terran și-a propus stimularea producției de energie durabilă pentru locuințe și clădiri publice din întreaga regiune. Din momentul lansării și până în prezent, sistemul Generon furnizează energie pentru circa 200 de locuințe și clădiri publice, ceea ce înseamnă un total de peste 75.000 de țigle fotovoltaice montate. Potrivit planurilor de dezvoltare, acest număr ar putea ajunge la 100.000 de module în 2021. Conform estimărilor companiei, peste 250 de proprietari de clădiri vor instala țigle fotovoltaice Generon pe parcursul acestui an.
Noua fabrică din Pécs va avea o producție de peste 200.000 bucăți pe an și va livra țiglele fotovoltaice Generon și pe piața din România. „Conform planurilor noastre, de anul viitor vom începe vânzările pe piețele din România și Croația, unde există deja un interes ridicat pentru acest produs și sunt întruniți toți factorii pentru lansarea acestuia. În plus, din 2018 deținem în România o unitate de producție a țiglelor din beton; astfel, sunt asigurate toate condițiile pentru transport, depozitare și service”, afirmă Tóth Szabolcs, Director Regional de Marketing al Terran.
„După o prezență de un deceniu și jumătate pe piața din România, din 2018 Terran dispune și de o fabrică proprie la Câmpia Turzii, care poate susține și optimiza distribuția noului produs. Există o dezvoltare continuă pe această piață și ne așteptăm la o creștere suplimentară prin introducerea țiglei Generon. Produsele noastre compatibile cu Generon, Zenit și Rundo, devin tot mai populare în România, pe lângă țigla ondulată Danubia. În plus, conform sondajelor noastre, există și o cerere mare pentru soluții de acoperiș estetice care să valorifice energia sustenabilă”, afirmă Kocsis Szilveszter, CEO Terran România.
Avantajul competitiv al țiglelor Generon față de panourile solare clasice este atât funcțional, cât și estetic. Celulele fotovoltaice sunt montate pe țiglele individuale într-un mod special, astfel încât instalarea și aspectul țiglelor Generon sunt aproape identice cu cele ale țiglelor tradiționale, iar funcția de bază de protecție a acoperișului este perfect asigurată în continuare, pe întreaga suprafață.
Cu această noutate, Terran își propune să ofere un exemplu pozitiv pentru industrie și să-și încurajeze clienții și partenerii să găsească modalități creative de a adopta surse de energie sustenabilă.
Proiectul Generon este rezultatul unui parteneriat de cercetare și dezvoltare cu Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, care a durat trei ani, și pentru care se prevede o continuare în vederea dezvoltării produsului.