cu tema “Inovatie in respiratie!” gazduita in Romania
Lucrările conferinţei promovează o modalitate eficientă de creştere a calităţii vieţii pacienţilor cu insuficienţă respiratorie aflaţi în stadii finale
În perioada 19-21 Iunie are loc la Constanţa, în premieră pentru România prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Ventilație Non-Invazivă cu tema “Inovație în respirație!” iniţiată de către Societatea Română de Pneumologie, Secțiunea de Somnologie şi Ventilație Non-Invazivă, alături de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă şi susţinută de compania Linde Gaz România. Evenimentul reprezintă o premieră semnificativă în domeniu, atât ca anvergură ştiinţifică, cât şi prin faptul că reunește reputaţi specialişti români și invitaţi străini din domenii conexe din Olanda, Germania și Ungaria.
Prima conferinţă din România dedicată ventilaţiei non-invazive va trata, prin lucrările şi workshop-urile incluse în program, o modalitate de creştere a calităţii vieţii pacienţilor suferind de boli incurabile, care evoluează cu insuficienţa respoiratorie, aflaţi în stadii finale. Evenimentul aduce în prim plan programe stiinţifice şi teme de mare actualitate şi de impact pentru domeniile pneumologiei, anesteziei și terapiei intensive, pediatriei, îngrijirilor la domiciliu dar şi al altor specialităţi medicale.
“Suntem bucuroşi să sprijinim această iniţiativă care are ca rezultat creşterea calităţii vieţii pacienţilor prin reintegrarea acestora in mediul familial ”, a menţionat Dorin Dumitru, Sales Manager East Region, HomeCare Department, Linde Gaz România.
"Unicitatea acestei prime Conferinţe Naţionale de Ventilație Non-Invazivă reiese din dorința de promovare a unei modalități (mai puțin cunoscută în România) de creștere a calității vieții pacienților suferind de boli incurabile, aflaţi în stadii finale. Acest eveniment şi-a propus totodată şi iniţierea unei colaborări interdisciplinare, benefică atât pentru pacienţi cât şi pentru specialiştii din diverse domenii care se confruntă cu aceste patologii având ca punct terminus insuficienţa respiratorie şi „abonarea” la internări prelungite în Secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) ducând implicit la costuri mari din partea sistemului sanitar. Suntem convinşi că doar prin colaborare, pneumologi si ATI-şti, cu ajutorul şi al altor specialităţi, prin implicare şi dăruire, vom reuşi să răspundem provocării de a deschide noi drumuri!" a declarat Asistent Universitar Dr Oana Deleanu. – Preşedintele Societăţii Române de Somnologie si Ventilaţie Non-Invazivă.
„Datele statistice arată că în România există un milion de pacienti care suferă de bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), 800.000 de bolnavi de astm bronşic, iar 6% din populaţie prezintă sindrom de apnee şi alte tulburări respiratorii”, a subliniat Prof. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Pe parcursul celor trei zile au loc dezbateri, prezentări, o expoziţie medicală specializată, simpozioane, workshop-uri, evenimentul concentrandu-se pe nevoia acută de conștientizare a importanței ventilației non-invazive si rolul acesteia în randul populaţiei. Temele abordate sunt:
• Ventilaţia Non-Invazivă în boli cronice terminale
• Ventilaţia Non-Invazivă în patologia respiratorie
• Ventilaţia Non-Invazivă în patologia pediatrică
• Ventilaţia Non-Invazivă în patologia neurologică
• Ventilaţia Non-Invazivă în terapia intensivă
• Ventilaţia Non-Invazivă în patologia cardiologică
• Ventilaţia Non-Invazivă în reabilitarea respiratorie
• Ventilaţia Non-Invazivă în urgenţe
• Somnologie
• Anestezie
• Cazuri clinice
• Workshop Hands On
Toți participanţii înscriși vor primi la sfârșitul manifestării un certificat de participare cu mențiunea orelor de Educație Medicală Continuă (EMC) cu care va fi creditată conferința de către Colegiul Medicilor din România (pentru medici) și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (pentru asistenți).
“Mulţumim pe acestă cale Ministerului Sănăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru sprijinul acordat acestei patologii, ” Prof. Dr. Dorel Săndesc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Manifestarea a fost creditată de Colegiul Medicilor din România cu 13 Credite EMC.
Despre Ventilatia non-invazivă
Ventilaţia non-invazivă (VNI) este un tratament pe termen lung destinat pacienţilor cu risc de a avea sau care au deja insuficienţă respiratorie cronică hipercapnică datorită unui număr variat de condiţii. La pacienţii cu insuficienţă respiratorie cronică hipercapnică VNI are impact pozitiv asupra somnolenţei, oboselii, dispneei, calităţii somnului, statusului clinic, sanătăţii mentale şi emoţionale precum şi asupra funcţiei sociale. De asemenea, după inițierea NIV se reduce timpul de şedere în secţiile de terapie intensivă, frecvenţa complicaţiilor ventilaţiei invazive (care presupune folosirea unei cai artificiale precum sonda de intubaţie sau creerea unei căi artificiale precum traheostoma) şi implicit scade perioada de spitalizare.
Rolul Ventilaţia non-invazivă (VNI) este acela de a preveni agravarea insuficienţei respiratorii şi de a ameliora calitatea vieţii celor care suferă de boli incurabile, de a prelungi viaţa unor pacienţi terminali fară a încarca spitalele sau secţiile de terapie intensivă.