Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficialã Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai.
Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.
Costi lucreazã la primãrie și duce o viațã liniștitã, cum îi place lui sã spunã. Seara obișnuiește sã-i citeascã povești fiului sãu de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.
Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute niște bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniștea, are și el credite la bancă. Îl refuză și se întoarce la fiul său și la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniștilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale și vor găsi comoara, o vor impărți jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…
Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim, Câinele japonez, Domnișoara Christina), Adrian Purcãrescu și actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selecțati dupã un proces amplu de casting, care s-a desfãșurat pe parcursul a 3 luni de zile.
Imaginea filmului este semnatã de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat și la Când se lasã seara peste București sau Metabolism, iar producția este asiguratã de Marcela Ursu(42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International. Proiectul este susținut de CNC România (Centrul Național al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franța (Centre national du cinéma et de l’image animée), cu participarea HBO România, Nestle și UPC România.
Premiera în România va avea loc în data de 29 mai 2015, iar 42 KM FILM este compania de distribuție a filmului în România.
Mai multe detalii: facebook.com/filmulcomoara.
Corneliu Porumboiu este regizor și scenarist, cunoscut pentru lungmetrajele A fost sau n-a fost? (2006), Polițist, Adjectiv (2009), Când se lasă seara peste București sau Metabolism (2013) și documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin în sectiunea Forum. A primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru A fost sau n-a fost?, iar în 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.