Europa trebuie să colaboreze mai strâns pentru a acorda ajutor victimelor sclaviei contemporane. Peste 100 de organizații ale societății civile europene își unesc forțele în cadrul noii platforme europene a societății civile împotriva traficului de persoane. Această platformă paneuropeană, înființată de Comisia Europeană, va servi drept forum pentru organizațiile societății civile active la nivel european, național și local, în domeniile drepturilor omului, drepturilor copilului, drepturilor femeii și egalității de gen, precum și în cel al drepturilor și locuințelor pentru migranți. Participanții vor putea să facă schimb de experiențe și de idei concrete cu privire la modul cel mai potrivit de a acorda asistență victimelor, de a-și extinde rețelele și de a evita ca alte persoane să devină victime ale traficanților.
„Rolul societății civile este esențial în prevenirea traficului de persoane și în protejarea victimelor acestuia. Specialiștii și voluntarii a căror activitate se concentrează pe combaterea traficului de persoane și care lucrează direct cu victimele pot învăța multe lucruri unii de la alții și ne pot ajuta să definim politici concrete pentru combaterea acestei infracțiuni îngrozitoare. Datorită noii platforme, aceștia vor putea primi sprijinul necesar din partea UE și din partea colegilor, iar cunoștințele lor vor putea fi răspândite în întreaga Europă. De asemenea, sperăm să valorificăm cunoștințele acestora în elaborarea viitoarelor politici europene” a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
Comisia va susține platforma organizând reuniuni periodice cu participanții, cu scopul de a colecta informațiile esențiale și actualizate și de a obține feedback cu privire la principalele probleme cu care se confruntă organizațiile societății civile pe teren. O a doua reuniune a platformei este planificată provizoriu pentru toamnă. Comisia examinează, de asemenea, modalitățile prin care s-ar putea facilita comunicarea on-line în cadrul platformei.
Comisarul Malmström lansează platforma astăzi, 31 mai, la Bruxelles. Evenimentul de lansare, care va fi prezidat de coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane, doamna Myria Vassiliadou, va include un grup de vorbitori de la mai multe instituții și agenții ale UE.
În cadrul acestei prime reuniuni, participanții vor reflecta asupra priorităților politice și viitoarelor activități ale platformei, inclusiv asupra eventualelor activități de sensibilizare, precum și a modalităților de a implica organizații care au sediul în țări din afara UE. De asemenea, aceștia vor împărtăși și vor discuta bunele practici cu privire la combaterea recrutării victimelor traficului de persoane și la abordarea cererilor online.
Pentru a vedea lista completă a organizațiilor participante din fiecare țară a UE, accesați acest link .
{mosloadposition user9}