Ce sunt parfumurile alergene?
Anumite substanțe prezente în parfumuri pot provoca o alergie respiratorie sau cutanată. Prezenta consultare publică se referă doar la alergenii cutanați (denumiți și „de contact”). Atât substanțele chimice sintetice, cât și substanțele de origine naturală pot fi alergeni cutanați.
Câte persoane suferă de o alergie cutanată cauzată de parfumuri? Care sunt simptomele?
Se estimează că între 1 și 3 % din populația Europei prezintă o alergie cutanată la parfumuri. Printre cele mai frecvente simptome se numără iritațiile, umflăturile și erupțiile, însă acestea pot evolua într-o afecțiune cronică (eczemă). O reacție alergică la o substanță depinde de mulți factori, inclusiv predispoziția genetică, vârsta și intensitatea expunerii la substanța respectivă.
De ce Comisia a solicitat Comitetului științific pentru siguranța consumatorilor (CSSC) să emită un aviz privind parfumurile alergene?
Regulamentul privind produsele cosmetice conține o listă de substanțe care sunt interzise în produsele cosmetice (anexa II la regulamentul privind produsele cosmetice) și o listă de substanțe care sunt permise, sub rezerva anumitor restricții (anexa III). Unele dintre substanțele specificate în anexele II și III sunt parfumuri alergene.
Este necesar ca respectivele liste să fie revizuite periodic. Dat fiind că ultima actualizare a listelor de parfumuri alergene a fost efectuată în 2003 (inclusiv substanțele suplimentare specificate în anexa III), serviciile Comisiei au solicitat CSSC să reexamineze această chestiune și, în iulie 2012, Comitetul a emis un aviz.
Care sunt concluziile CSSC cu privire la parfumurile alergene?
Cele mai importante concluzii ale CSSC au fost următoarele:
· trei alergeni (HICC, atranolul și cloroatranolul) au fost considerați nesiguri;
· consumatorul ar trebui să fie informat cu privire la prezența alergenilor suplimentari în produsul cosmetic;
· pe baza numărului de persoane care au avut rezultat pozitiv la testul epicutanat, 12 substanțe chimice cu o singură moleculă și 8 extracte naturale au fost identificate ca substanțe care prezintă motive deosebite de preocupare. S-a sugerat ca cele 12 substanțe chimice, care sunt de asemenea prezente în extractele naturale, să facă obiectul unor limite de concentrație în produsul cosmetic.
Cum se traduc aceste concluzii în propunerile de modificare a Regulamentului privind produsele cosmetice?
Serviciile Comisiei propun, în cadrul consultării publice, ca:
· cele trei substanțe, care au fost considerate nesigure, să fie interzise în produsele cosmetice;
· Alergenii suplimentari ar trebui să fie supuși obligației de etichetare individuală pe ambalajul produsului cosmetic. Altfel spus, aceștia trebuie să fie menționați în lista ingredientelor, pe lângă cuvintele „parfum” sau „aromă”. Din cauza utilizării pe scară largă a parfumurilor, evitarea totală a acestora poate fi foarte dificilă. Prin urmare, este important să se evite parfumurile față de care persoana are deja o sensibilitate.
Sunt necesare lucrări științifice suplimentare pentru a defini limitele de concentrație sigure pentru substanțele chimice care prezintă motive deosebite de preocupare.
Cum se va derula procesul de modificare a anexelor la regulamentul privind produsele cosmetice? Care vor fi următoarele etape?
Comitetul științific a emis avizul în iunie 2012. Au urmat apoi consultări informale cu actori din industria cosmeticelor, organizații ale consumatorilor, specialiști din sectorul asistenței medicale și cu statele membre ale UE. Următorul pas este lansarea unei consultări publice. Luând în considerare consultările, propunerile de modificare a Regulamentului privind produsele cosmetice sub forma unui act de punere în aplicare vor fi supuse unui vot al statelor membre în cadrul Comitetului permanent pentru produse cosmetice. După ce măsurile sunt aprobate de statele membre, Parlamentul European și Consiliul vor avea la dispoziție trei luni pentru a-și exercita dreptul de control. În cazul în care niciun membru nu se opune propunerii, este de așteptat ca adoptarea oficială a modificărilor respective să aibă loc la finalul anului 2014/începutul anului 2015.
Comisia va interzice anumite parfumuri?
Serviciile Comisiei nu propun interzicerea vreunui parfum. Ceea ce propunem este ca cele trei parfumuri puternic alergene care s-au dovedit nesigure să fie interzise. În cazul în care acestea se găsesc într-un parfum, formula parfumului respectiv ar trebui schimbată, astfel încât alergenul interzis să fie înlocuit cu o altă substanță.
Este posibilă evitarea alergiilor la parfumuri prin neutilizarea de cosmetice care conțin parfumuri?
Parfumurile sunt utilizate pentru diferite tipuri de produse cosmetice, cum ar fi parfumuri, creme și deodorante. Deși poate fi foarte dificil să se evite toate parfumurile, este important să se evite cele față de care persoana are deja o sensibilitate. Acesta este motivul pentru care obligația de a indica alergenii pe ambalajul unui produs cosmetic este atât de importantă.