Reprezentanţa Comisiei Europene, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, împreună cu Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale au organizat astăzi ceremonia de acordare a Certificatul European al Limbilor pentru 6 proiecte inovatoare în domeniul predării şi învăţării limbilor străine. Alte două proiecte au primit menţiuni. Cu această ocazie, Centrul Infoeuropa găzduieşte expoziţia de produse ale celor 8 proiecte.
“Premiile de astăzi sunt o mărturie că multilingvismul se află în centrul valorilor europene. Prin intermediul limbajului fiecare dintre noi ne identificăm şi, în acelaşi timp, suntem puşi în legătură cu alţi oameni şi alte culturi. Cu o populaţie de 500 de milioane de locuitori, 23 de limbi oficiale şi aproximativ 60 de limbi ale comunităţilor de imigranţi vorbite pe continentul nostru, Europa posedă un capital imens, o diversitate unică pe care dorim să o păstrăm”,
a declarat, în timpul evenimentului, domnul Ambasador Donato Chiarini, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
“Dorinţa popoarelor Europei este să construiască o singură Uniune, formată din diverse naţiuni, comunităţi şi culturi; o Uniune construită în jurul schimburilor de idei şi de tradiţii şi fondată pe acceptarea reciprocă a popoarelor cu diferite istorii, dar cu un viitor comun. Construirea unui cămin comun în care să trăiască împreună presupune însă acumularea de abilităţi pentru a comunica mai bine cu ceilalţi şi a-i înţelege mai bine, presupune să învăţăm şi să vorbim alte limbi, pentru a deveni mai deschişi faţă de ceilalţi oameni, de culturile şi de perspectivele lor”, a declarat, cu aceeaşi ocazie, Dumitru Miron, Secretar de Stat, Ministru al Educaţiei şi Cercetării.
În 2006, au fost primite 21 de candidaturi pentru Certificatul European al Limbilor, din toate regiunile României şi depuse de către diverse instituţii, de la şcoli la licee până la ONG-uri de mediu şi culturale.
Toate proiectele selectate au primit o diplomă semnată de Jan Figel, Comisarul European pentru Educaţie, Formare Profesională şi Cultură, precum şi de Mihail Hărdău, Ministrul Educaţiei şi Cercetării. Instituţiile pot folosi Certificatul European şi sigla asociată în toate prezentările şi materialele referitoare la proiectul premiat.
România participă la aceasta iniţiativa a Comisiei Europene pentru al cincilea an. Obiectivul acestei iniţiative europene este de a stimula interesul pentru învăţarea limbilor străine prin identificarea şi diseminarea de proiecte inovatoare la toate stadiile, de la grădiniţă la învăţământul pentru adulţi.
{mosloadposition user10}