planurile nationale pentru integrarea romilor
În recentul raport adoptat, Comisia Europeană a invitat statele membre ale UE să pună în aplicare strategiile lor naționale pentru a îmbunătăți integrarea economică și socială a celor 10 ‑12 milioane de romi din Europa. Statele membre au elaborat aceste planuri ca răspuns la Cadrul UE pentru Strategiile Naționale de Integrare a Romilor, document adoptat de Comisie la data de 5 aprilie 2011 (a se vedea IP/11/400, MEMO/11/216) și aprobat de liderii UE la scurt timp după aceea (IP/11/789).
Cadrul UE identifică patru domenii principale în care trebuie depuse eforturi la nivel național în vederea îmbunătățirii integrării romilor: accesul la educație, locuri de muncă, asistență medicală și, respectiv, locuințe. Pentru prima dată, toate statele membre s-au angajat să elaboreze o abordare integrată care să includă aceste patru domenii prioritare de politică și au prezentat strategii naționale care le vizează.
În raport, Comisia concluzionează că statele membre au depus eforturi pentru a elabora o abordare cuprinzătoare privind integrarea romilor. Cu toate acestea, raportul Comisiei subliniază faptul că sunt necesare eforturi suplimentare în ceea ce privește asigurarea unei finanțări suficiente pentru incluziunea romilor, instituirea unor mecanisme de monitorizare, precum și pentru combaterea discriminării și segregării.
„Ne bucurăm că statele membre și-au respectat angajamentul și au prezentat strategii de integrare a romilor. Elaborarea strategiilor naționale constituie un prim pas important”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție. „Cu toate acestea, statele membre trebuie acum să accelereze ritmul și să își consolideze eforturile prin adoptarea unor măsuri mai concrete și a unor obiective explicite, prin alocarea de fonduri strict în domeniu și prin instituirea unui sistem eficient de monitorizare și evaluare. Strategiile pe hârtie nu sunt suficiente. Avem nevoie de mai mult. Avem nevoie de rezultate concrete la nivelul politicilor naționale care să îmbunătățească viața celor 10 ‑ 12 milioane de romi din Europa.”
László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat: „Incluziunea romilor în Europa este un imperativ economic și social comun, dar și o obligație morală, chiar dacă provocările cu care se confruntă comunitățile de romi diferă de la un stat membru la altul. Acest raport subliniază necesitatea propunerii noastre din octombrie 2011, conform căreia statele membre ar trebui să dispună de o strategie corespunzătoare privind incluziunea romilor înainte de a beneficia de asistență în domeniu prin intermediul Fondului Social European, în perioada financiară 2014-2020.”
În strategiile lor, toate statele membre admit necesitatea reducerii decalajului dintre romi și restul populației în cele patru domenii-cheie stabilite de Comisia Europeană.
Majoritatea statelor membre au prezentat măsuri specifice cu privire la modul în care intenționează să atingă obiectivele convenite.
Printre exemplele bune se numără:
* promovarea incluziunii romilor în domeniul educației în Slovenia, Spania și Finlanda;
* programe pentru îmbunătățirea ocupării forței de muncă în Bulgaria și Spania;
* sprijin pentru accesul romilor la asistență medicală în Ungaria, Irlanda și România și măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit în Franța și Ungaria (pentru mai multe exemple, a se vedea anexa).
Un alt aspect pozitiv este acela că toate statele membre au răspuns apelului Comisiei de a înființa puncte de contact naționale pentru a urmări punerea în aplicare a strategiilor naționale. Acest fapt arată că există o voință politică puternică pentru a răspunde provocărilor legate de integrarea romilor.
Cu toate acestea, evaluarea subliniază, de asemenea, că majoritatea statelor membre nu au alocat până acum resurse bugetare suficiente pentru incluziunea romilor. Numai 12 țări au indicat în mod clar fondurile alocate, indiferent dacă acestea provin din surse naționale sau europene, și au prezentat sume specifice pentru măsurile de politică privind incluziunea romilor în documentele lor de strategie (Bulgaria, Republica Cehă, Grecia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Suedia).
Pentru fiecare dintre cele patru domenii-cheie pentru integrarea romilor, Comisia adresează recomandări de politică statelor membre și oferă feedback adaptat privind fiecare strategie națională, subliniind elementele fundamentale și identificând principalele lacune.
Comisia va evalua periodic măsurile întreprinse de statele membre ca o continuare a raportului. Comisia va publica rapoarte anuale privind progresele înregistrate ca urmare a măsurilor adoptate la nivel național în conformitate cu Cadrul UE. Aceste rapoarte privind progresele înregistrate nu numai că vor permite menținerea, fără îndoială, a integrării romilor pe agenda UE, ci vor crea și o presiune inter-pares, care va stimula statele membre să pună în aplicare recomandările Comisiei, precum și acțiunile pe care ele însele le-au anunțat în strategiile lor.
Context
Romii – minoritatea cea mai numeroasă din Europa – sunt adesea victime ale rasismului, discriminării și excluziunii sociale. Mulți copii romi trăiesc încă pe străzi, în loc să meargă la școală. Deseori, romii nu beneficiază de șanse reale pe piața forței de muncă. Femeile rome sunt în continuare victime ale actelor de violență și exploatării.
Într-un raport publicat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale privind situația romilor în unsprezece state membre (a se vedea: //fra.europa.eu/), se arată că, din romii care au făcut obiectul analizei, unul din trei este șomer, 20% nu beneficiază de asigurare de sănătate, iar 90% trăiesc sub pragul sărăciei. Mulți se confruntă cu prejudecăți, intoleranță, discriminare și excluziune socială în viața lor de zi cu zi. Sunt marginalizați și cei mai mulți trăiesc în condiții socio-economice extrem de precare.
Guvernele înregistrează pierderi în materie de creștere a veniturilor și productivității din cauză că talentele potențiale ar putea fi irosite. În această perioadă de criză, îmbunătățirea integrării economice și sociale a tuturor cetățenilor UE este, prin urmare, absolut necesară – dar, pentru ca aceasta să fie eficace, este nevoie de o acțiune concertată la toate nivelurile în vederea abordării cauzelor multiple ale excluziunii. Studiul realizat de Banca Mondială sugerează că integrarea completă a romilor ar putea genera beneficii de aproximativ 0,5 miliarde euro pe an pentru economiile anumitor țări, prin îmbunătățirea productivității, reducerea cheltuielilor sociale și creșterea veniturilor din impozite.
Cadrul UE pentru Strategiile Naționale de Integrare a Romilor are ca obiectiv să aducă schimbări concrete în viața romilor printr-o modificare a modului de abordare a incluziunii acestora. În locul unei abordări fragmentate, care se concentrează pe proiecte individuale, Cadrul UE plasează pentru prima dată incluziunea romilor la nivelul UE și stabilește o legătură clară între aceasta și Strategia Europa 2020, strategia de creștere a UE. În plus, coerența programelor naționale de reformă cu strategiile naționale de integrare a romilor va fi analizată în cadrul semestrului european și, după caz, statele membre vor fi invitate să abordeze problema incluziunii romilor în cadrul programelor lor naționale de reformă.
Multe dintre domeniile în care se impune o mai bună integrare a romilor, cum ar fi educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele, sunt în primul rând de competența autorităților naționale sau regionale. Cu toate acestea, UE are un rol important în coordonarea acțiunilor statelor membre și în acordarea de asistență prin instrumentele sale financiare, inclusiv prin intermediul fondurilor structurale și sociale.
Persoane de contact:
Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)
Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)
Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)
Nadège Defrère (+32 2 296 45 44)
Pagini Utile
* Anexa comunicatului de presă
* Comunicarea privind politica și raportul privind strategiile naționale de integrare se pot găsi la adresa: //ec.europa.eu/roma
* O copie a strategiilor naționale transmise de statele membre se poate găsi la adresa:
//ec.europa.eu/justice/discrimination/roma/national-strategies/index_en.htm
* Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție://ec.europa.eu/reding
* Pagina de internet a dlui László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/index_en.htm
* Pagina de Twitter a dlui László Andor://twitter.com/#!/LaszloAndorEU
* Sala de presă a DG Justiție://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm
* Informaţii despre Fondul Social European și romii:
//ec.europa.eu/esf/main.jsp?catId=63&langId=ro