Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, dl Dacian Cioloș, a avut o întrevedere, la București, cu ministrul chinez al agriculturii, dl Han Changfu. Reuniunea a reprezentat un prilej pentru a continua dialogul constructiv în domeniu, în cadrul Planului de cooperare UE-China în sectorul agriculturii și dezvoltării rurale, semnat în 2012.
"Această cooperare este importantă nu numai pentru că UE și China sunt parteneri comerciali cheie – inclusiv în ceea ce privește produsele alimentare – dar și pentru că agricultura este de o importanță strategică pentru ambele, în abordarea provocărilor de bază cu care se confruntă economiile și societățile noastre în deceniile următoare: asigurarea securității alimentare, combaterea schimbărilor climatice, precum și realizarea unei dezvoltări echilibrate a zonelor rurale. În urma semnării, în 2012, a planului de cooperare în agricultură, care a început deja să producă rezultate concrete, eu cred că există încă un potențial enorm de dezvoltare în beneficiul ambelor părți", a declarat comisarul Cioloș, la finalul întrevederii.
În timpul reuniunii, comisarul Dacian Cioloș și ministrul Han Changfu au discutat despre stadiul negocierilor privind acordul bilateral referitor la indicațiile geografice și despre intensificarea dialogului în ceea ce privește aspectele comerciale legate de produsele agricole.
Au fost abordate și teme referitoare la dialogul despre politicile agricole din UE și China, dezvoltarea fermelor familiale, investițiile într-o agricultură durabilă, precum și cooperarea în mediul de afaceri.
Comisarul Cioloș a subliniat, de asemenea, necesitatea de a dezvolta componenta de cercetare a Planului de cooperare prin acțiuni concrete în anii următori, în cadrul programului UE Orizont 2020 și a programelor similare din China, cu scopul de a crește productivitatea agricolă și gestionarea durabilă a resurselor naturale. În urma semnării, în noiembrie anul trecut, a "Scrisorii de Intenție privind cooperarea în domeniul cercetării și inovării în sectorul produselor alimentare, agriculturii și biotehnologiei", UE și China s-au angajat să elaboreze în comun inițiative de cercetare, schimburi științifice și proiecte, folosindu-se de respectivele lor programe din domeniu.