Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, va fi prezent în Republica Moldova, la Chișinău, în datele de 23-24 ianuarie 2014, pentru Conferința Miniștrilor Agriculturii din țările membre ale Parteneriatului Estic, dar și pentru o serie de întâlniri bilaterale cu membri ai guvernului de la Chișinău și cu lideri ai partidelor politice.
Pe 23 ianuarie, comisarul european Dacian Cioloș va participa la Conferința Miniștrilor Agriculturii din țările membre ale Parteneriatului Estic, organizată la Chișinău.
Conferința, la care participă și opt miniștri ai agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene are ca obiective dezbaterea priorităților de dezvoltare ale agriculturii și mediului rural din țările Parteneriatului Estic precum și a modalităților de intensificare a cooperării cu Uniunea Europeană în cadrul programului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD).
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, si comisarul european pentru Extindere, Štefan Füle, vor avea o întrevedere comună cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman. Totodata, comisarul Dacian Cioloș va avea întâlniri bilaterale cu președintele Parlamentului Igor Corman, cu vice-premierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, și cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Bumacov.
Pe parcursul vizitei la Chișinău, Dacian Cioloș se va întâlni și cu liderii partidelor politice din coaliția de guvernare și din opoziție pentru a discuta efectele pe care Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) le vor avea asupra economiei și agriculturii Republicii Moldova, precum și despre pregătirea Republicii Moldova pentru folosirea fondurilor europene.
ENPARD este o inițiativă politică lansată în 2011 care face parte din angajamentul UE pentru creștere economică și stabilitate în vecinătatea sa și care recunoaște importanța agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă în mediul rural.