dar și un excedent tot mai mare de certificate
Emisiile de gaze cu efect de seră ale instalațiilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu 2% anul trecut, potrivit informațiilor notate în registrul Uniunii.
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat: „Vestea bună este că emisiile au scăzut din nou în 2012. Vestea proastă este că dezechilibrul dintre cerere și ofertă a continuat să se agraveze, în mare parte din cauza unei utilizări record de credite internaționale. La începutul etapei a treia, se observă un excedent de aproape două miliarde de certificate. Aceste fapte subliniază necesitatea ca Parlamentul European și Consiliul să acționeze rapid asupra înghețării cotelor.”
Datele privind emisiile din 2012
EU ETS cuprinde peste 12 000 de centrale electrice și instalații de producție în cele 27 de state membre, Norvegia și Liechtenstein, precum și, începând din 2012, emisiile companiilor aeriene care operează zboruri între aeroporturile din aceste țări și către zone strâns legate. Emisiile verificate de gaze cu efect de seră provenite de la instalațiile staționare1 au continuat să scadă, ajungând la 1 867 miliarde de tone de echivalent CO2 în ultimul an, cu aproximativ 2 % sub nivelul din 2011 pentru instalații. Emisiile verificate raportate de companiile aeriene se ridică la aproape 84 milioane de tone.
___________________
1 :Instalațiile din Cipru și Liechtenstein nu au raportat încă emisiile verificate pentru 2011.
Nivelul ridicat de conformitate al instalațiilor
Nivelul de conformitate al companiilor cu normele EU ETS a fost din nou ridicat. Mai puțin de 1 % dintre instalațiile participante nu au restituit, până la termenul limită de 30 aprilie 2013, certificatele care acoperă toate emisiile lor din 2012. De obicei, aceste instalații sunt mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai puțin de 1 % din emisiile din cadrul EU ETS.
Primul an în care operatorii de aeronave sunt responsabili pentru emisii
Operatorii de aeronave responsabili pentru peste 98 % din emisiile cauzate de sectorul aviației în 2012 care fac obiectul EU ETS au adoptat cu succes până în prezent măsurile necesare pentru a se conforma legislației EU ETS. În conformitate cu dispozițiile deciziei de a „opri ceasul” , operatorii de aeronave își pot limita responsabilitatea pentru 2012 numai la zborurile în Europa, caz în care pot face, de asemenea, un pas suplimentar până la 27 mai, restituind certificatele gratuite pentru zborurile din afara Europei.
Toate cazurile de neconformare vor fi analizate de către autoritățile competente ale statelor membre responsabile, în conformitate cu procedurile stabilite.
Excedentul de certificate s-a dublat în 2012
La sfârșitul anului 2011, valoarea excedentului de certificate era de aproximativ 950 de milioane EUR. O combinație între utilizarea creditelor internaționale, certificatele alocate celei de-a doua etape scoase la licitație și certificatele rămase din rezerva pentru instalațiile nou-intrate, vânzările certificatelor din a treia etapă pentru a genera fonduri pentru noul program NER300 și licitarea timpurie a certificatelor din a treia etapă a generat un excedent cumulat de aproximativ două miliarde de certificate până la sfârșitul anului 2012.
Context
În temeiul EU ETS, instalațiile trebuie să transmită în fiecare an registrelor statelor membre datele privind emisiile verificate. Pentru 2012, aceste date au fost făcute publice în Registrul de tranzacții al Uniunii Europene (EUTL) la 2 aprilie. De la 15 mai, EUTL prezintă, de asemenea, date privind conformitatea, precizându-se inclusiv dacă instalațiile și-au îndeplinit sau nu obligațiile de a restitui un număr de certificate egal cu emisiile verificate din anul anterior.
Cea de-a doua perioadă de comercializare din cadrul EU ETS a început la 1 ianuarie 2008 și a durat cinci ani, până la 31 decembrie 2012. Această perioadă a coincis cu perioada în care țările industrializate trebuie să își îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor stabilite în cadrul Protocolului de la Kyoto. EU ETS a fost reformat substanțial pentru cea de-a treia perioadă de comercializare, care a început la 1 ianuarie 2013 și se va încheia în 2020. Legislația de revizuire a Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a fost adoptată ca parte a pachetului UE privind clima și energia din 23 aprilie 2009 (IP/09/628), care stabilește norme revizuite pentru EU ETS pentru perioada 2013-2020 și ulterior.
{mosloadposition user9}