Marek Paciorkowski, Director Piețe Financiare, Aforti Exchange SA
PETROL BRUT – Scăderea prețului petrolului brut în noiembrie indică semne ale unei prăbușiri în piață. Dacă analizăm evoluția și tiparele prețului țițeiului, putem observa că, de la jumătatea anului 2008, când piața petrolului a atins nivelul de 140,00 USD, ne confruntăm cu o tendință descendentă persistentă. Noiembrie a fost cu siguranță una dintre cele mai critice luni pentru evoluția petrolului brut, deoarece prețul aurului negru a scăzut semnificativ.
Luând în considerare tendința descendentă persistentă, după cum indică linia roșie groasă din graficul de mai jos, scăderea din noiembrie este în mod clar în conformitate cu acest model descendent. Prin urmare, avem probabilitatea ca prețul petrolului brut să atingă nivelul de 33,60 USD, sau chiar mai jos.
Există și o posibilitate ca tendința descendentă să fie întreruptă, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, prețul țițeiului ar trebui să se mențină la nivelul de 49,15 USD. Acest nivel ar fi un semn de corecție a prețului de către piață, indicând oprirea dezvoltării celui de-al cincilea val de scădere.
Sursa: Aforti Exchange
AUR – Prețul aurului se menține la un nivel foarte scăzut; cu toate acestea, se poate observa că nivelul prețului de 1 195 – 1 230 USD s-a menținut aproape o jumătate de an și se așteaptă acum să se încheie cu o mișcare mai puternică.
Având în vedere că “valorile minime” din valurile ulterioare au fost din ce în ce mai mari, precum și faptul că prețul a rămas la nivelul de 1 200 USD, am putea ține cont de probabilitatea că piața se află în proces de creare a celui de-al treilea val de creștere. Aceasta înseamnă că există șanse mai mari de creștere decât de scădere a prețului la aur.
Dacă va exista o mișcare consistentă deasupra zonei de 1 230 USD, atunci ne putem aștepta ca nivelul prețului de 1 350-1 395 USD să fie atins în următoarea mișcare ascendentă.
Sursa: Aforti Exchange
***
Conținutul prezentat în acest comentariu special este opinia proprie a autorului și nu constituie recomandări de investiții în sensul Regulamentului Ministrului Finanțelor din 19 octombrie 2005 privind informațiile care constituie recomandări privind instrumentele financiare, emitenții sau emitenții acestora (Jurnalul din Legea din 2005, nr. 206, pct. 1715). Autorul nu este responsabil pentru deciziile de investiții luate în baza acestor informații, nici pentru daunele suferite ca urmare a deciziilor de investiții.