Marek Paciorkowski, Director Piețe Financiare, Aforti Exchange / AFORTI Group
Cotația barilului de petrol: prețul petrolului este în ușoară creștere, datorită reducerii producției de către Arabia Saudită, care, în ciuda declarațiilor de creștere a extracției, a redus în iulie 2018 nivelul producției la 10.3 milioane barili pe zi (b/zi), ceea ce reprezintă o scădere cu 189.000 b/zi față de iunie 2018. Intrarea în vigoare a primei runde a sancțiunilor SUA asupra Irakului a avut, de asemenea, o influență semnificativă asupra prețului petrolului.
Într-un final, cotația OIL.WTI (Oil West Texas Intermediate, clasa de țiței utilizată drept referință în prețul petrolului) a depășit 69 USD/baril, în timp ce valoarea Brent a crescut la peste 74 USD/baril. Alte schimbări majore pe piața petrolului sunt așteptate în ultimul trimestru al anului 2018. În noiembrie 2018, este planificată încă o serie de restricții din partea SUA, ce vizează sectorul petrolului și a gazului iranian, precum și banca centrală iraniană.
Per ansamblu, prețul petrolului încă se luptă să depășească nivelul de 70.05 USD. Cu toate acestea, deja pentru a doua oară, nivelul prețului de 70 USD a determinat retragerea tendinței de creștere și scăderea prețului. Ne așteptăm la încercări suplimentare de creștere a prețului și de atingere a barierei medium-term de 71,35 USD în perioada următoare.
Sursa: Aforti Exchange
Cuprul: Pe de altă parte, situația tensionată de pe piața de cupru s-a stabilizat puțin după ce a fost amânată perspectiva grevei de o lună la mina Escondida din Chile, cea mai mare mină de cupru din lume. Atingerea nivelului de 275.50 USD (o scădere cu 38.2%) a oprit diminuări suplimentare ale prețurilor. În cursul săptămânii trecute, cuprul a pierdut ușor din valoare, dar a reușit totuși să-și apere poziția de key-support, ceea ce poate conduce la creșterea prețurilor în următoarele săptămâni. Ne așteptăm ca nivelul de 300 USD să poată fi atins în perioada următoare, cu condiția ca nivelul de 275.50 – 277.20 USD să fie menținut în această săptămână.
Sursa: Aforti Exchange
Conținutul prezentat în acest comentariu special este opinia proprie a autorului și nu constituie recomandări de investiții în sensul Regulamentului Ministrului Finanțelor din 19 octombrie 2005 privind informațiile care constituie recomandări privind instrumentele financiare, emitenții sau emitenții acestora (Jurnalul din Legea din 2005, nr. 206, pct. 1715). Autorul nu este responsabil pentru deciziile de investiții luate în baza acestor informații, nici pentru daunele suferite ca urmare a deciziilor de investiții.