Marek Paciorkowski, Director Piețe Financiare, Aforti Exchange / AFORTI Group
În opinia mea, graficul care surprinde evoluția pieței Bitcoin aduce foarte mult cu o bulă speculativă clasică. Implozia acestei bule, care pare să fi început în decembrie 2017, a continuat până în februarie 2018, timp în care prețul unui Bitcoin a scăzut de la 19.500 USD la 5.890 USD.
Fiecare fază de revenire pe care am văzut-o din februarie 2018 și până astăzi, a fost însoțită de volume tot mai reduse și de un interes tot mai scăzut din partea cumpărătorilor, motiv pentru care concludem că din momentul marcării maximului local de la 11.700 USD la sfârșitul lunii februarie/începutul lunii martie, ne confruntăm cu o tendință în mod clar descendentă în cadrul unei formațiuni de tip triunghi.
În ultimele luni, ne-am confruntat și cu o volatilitate din ce în ce mai mică pe piață, așa cum ilustrează și indicatorul Bollinger Bands, care s-a aplatizat și a furnizat deja în mai multe rânduri suport și rezistență. Dacă piața va continua să evolueze în limitele curente ale Bollinger Bands, atunci, doar depășirea nivelulului de 7.715 USD va putea constitui un autentic semnal de cumpărare, în timp ce scăderea sub 5.613 USD va fi un semnal clar de vânzare.
Având în vedere formațiunea de tip triunghi, în cadrul căreia prețul Bitcoin evoluează din martie 2018, dar mai ales înălțimea formațiunii, dacă vom asista la o evadare din acest triunghi în sens descendent, atunci obiectivul de preț pentru Bitcoin sugerat de înălțimea formațiunii ar veni la… 100 USD. Ar putea părea greu de crezut, dar totul este posibil pe piețele financiare, iar acest scenariu ar trebui luat și el în considerare, mai ales dacă eventualele tentative de revenire de aici vor eșua, iar Bitcoin va sparge suportul de la 5.500 USD.