Ca parte a eforturilor sale concertate de combatere a evaziunii și a fraudei fiscale, Comisia a instituit noua Platformă pentru buna guvernanță fiscală. Platforma va monitoriza progresele statelor membre în ceea ce privește combaterea planificării fiscale agresive și a paradisurilor fiscale, în conformitate cu recomandările prezentate de Comisie anul trecut (a se vedea IP/12/1325). Scopul este garantarea faptului că statele membre iau măsuri concrete și eficace pentru a rezolva aceste probleme, într-un cadru coordonat la nivelul UE. Platforma va fi alcătuită dintr-o amplă gamă de părți interesate: autorități fiscale naționale, Parlamentul European, întreprinderi, academicieni, ONG-uri și alte părți interesate. De asemenea, platforma va facilita dialogul și schimburile de expertiză, contribuind la o abordare mai coordonată și mai eficace din partea UE în ceea ce privește combaterea evaziunii și a fraudei fiscale.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, vamă, statistică, audit și lupta antifraudă, a declarat: „Când ne luptăm împotriva fraudei fiscale, ne luptăm să protejăm corectitudinea sistemelor noastre fiscale, competitivitatea economiilor noastre și solidaritatea statelor membre ale UE. Sunt prea multe în joc pentru a ne permite să pierdem această bătălie. Elanul reînnoit al statelor membre în ceea ce privește angajarea în această luptă este mai mult decât bine-venit, iar acum trebuie transpus în fapte. Platforma pe care o lansez astăzi va ține statele membre în alertă și va garanta că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor când este vorba despre combaterea fraudei fiscale.”
Platforma pentru buna guvernanță fiscală a fost una dintre inițiativele prevăzute în Planul de acțiune al Comisiei împotriva fraudei fiscale prezentat în decembrie 2012 (a se vedea MEMO/12/949). Platforma va fi alcătuită din aproximativ 45 de membri: un delegat la nivel înalt din cadrul autorității fiscale a fiecărui stat membru și până la 15 reprezentanți neguvernamentali. Aceștia din urmă vor fi desemnați de Comisie pe baza unui proces deschis de selectare a candidaturilor. Tot astăzi fost lansată și cererea de candidaturi , în vederea selectării organizațiilor participante. Organizațiile vor fi selectate pentru câte un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit prin selectarea unei noi candidaturi după perioada respectivă.
{mosloadposition user9}