destinat institutiilor de invatamant preuniversitar, continua
Asociaţiile Recolamp şi ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, au lansat în învăţământul preuniversitar din România cea de a doua etapă a celui mai mare program naţional de colectare selectivă a deşeurilor, denumit „Colţul Verde din şcoala mea”.
Prima etapă a concursului a fost lansată în septembrie 2011, în cadrul acesteia fiind premiate cele mai ingenioase 35 de şcoli din România care au construit cu ajutorul elevilor puncte de colectare selectivă a deşeurilor. Cea de-a doua etapă şi-a propus să dea utilitate acestor Colţuri Verzi, iar în acest sens, cele două asociaţii vor premia şcolile care vor preda deşeuri de surse de iluminat (becuri şi tuburi fluorescente) şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE-uri).
„De la lansarea acestui proiect în septembrie 2011, MECTS a participat alături de partenerul său, Recolamp, în demersul de implementare a campaniei „Colțul verde din școala mea” la nivel național. Astfel, au fost transmise inspectoratelor şcolare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București informații despre activitățile din cadrul acestui proiect. Concursul național de proiecte de amenajare a spațiilor de colectare a deșeurilor din prima etapă a demonstrat că elevii și profesorii lor pot realiza cu multă implicare proiecte ingenioase menite să conștientizeze importanța acțiunii de colectare selectivă. De asemenea, considerăm că proiectul răspunde în acest fel solicitărilor europene de a introduce în țara noastră conceptul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă ai cărui piloni vizează cele trei domenii de bază: mediu, social și economic. Sperăm ca tot mai multe școli să se înscrie în ce a de-a doua etapă și le dorim succes în a deveni «școli verzi»!”, a declarat Alina Milena Moisescu, inspector general, Direcția Generală Educație și Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
„După ce am oferit şcolilor informaţii utile despre importanţa depozitării selective a deşeurilor, le-am încurajat să îşi dezvolte puncte de colectare şi le-am premiat pe cele mai inovative dintre ele, în cea de a doua etapă a proiectului nostru dorim să determinăm instituţiile de învăţământ să pună teoria în aplicare. În acest sens, vom premia în următoarele luni şcolile care colectează şi predau către Recolamp şi ECOTIC surse de lumină arse, respectiv DEEE-uri, şi le vom recompensa cu aparatură electronică în valoare de aproximativ 10.000 Euro. Fiecare instituţie de învăţamânt câştigătoare va avea posibilitatea să îşi aleagă de pe www.transformatorul.com echipamentele de care are nevoie”, a declarat Roxana Şunică, director de marketing al Asociaţiei Recolamp.
Concursul se adresează atât celor 600 de instituţii de învăţământ înscrise în prima etapă a proiectului, cât și tuturor celorlalte şcoli şi licee din România care doresc să ia parte la acest program. Pentru a participa, cei interesaţi trebuie să acceseze www.coltverde.ro şi să umărească instrucţiunile de înscriere de la secţiunea dedicată şcolilor.
„România are nevoie de proiecte inovative. Atitudinea fiecăruia dintre noi contează, iar echipa ECOTIC este pe deplin implicată în protejarea și promovarea grijii față de mediu şi în valorificarea resurselor. Suntem un jucător important în managementul deşeurilor electrice şi electronice și credem că este de datoria noastră să dezvoltam împreună cu Recolamp şi instituțiile de învățământ preuniversitar proiectul educational «Colţul Verde din şcoala mea» în care să antrenăm toți elevii”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.
Deşeurile colectate de şcolile participante vor fi ridicate cu titlu gratuit de către asociaţiile organizatoare cu ajutorul colectorilor autorizaţi cu care acestea au contracte, iar toate echipamentele uzate strânse în cadrul acestui program vor fi reciclate.
Mai multe detalii despre concurs și premii, Regulamentul Oficial şi alte instrucţiuni de participare pot fi găsite pe platformele www.coltverde.ro/cvsm și pe www.transformatorul.com, precum și accesând contul de Facebook „Colțul Verde din școala mea”.