created by Ana Wagner & Cristina Bazavan Adrian Oianu & Alex Moise Roberto Dal Seno & Cristina Mazilu
Peroni Nastro Azzurro, berea italiană premium numărul unu în lume, încheie în luna iulie unul dintre cele mai ambițioase proiecte derulate în România, desfășurate sub umbrela conceptului de al fresco.
Al fresco definește stilul italian relaxat de a cina vara în aer liber într-o companie plăcută, la o masă savuroasă. Fără a se limita la o simplă cină, al fresco îmbină mâncarea servită, vestimentația purtată, băutura aleasă și compania selectă, astfel încât toate aceste elementele distincte să se combine în feluri unice și surprinzătoare.
Misiunea proiectului Collaborazioni a fost chiar aceea de a crea o masă ideală al fresco prin implicarea unora dintre cei mai talentați artiști români și a bloggerilor care le împărtășesc pasiunea pentru design și gastronomie. Cele trei echipe de colaboratori care au acceptat provocarea Peroni au fost formate din Ana Wagner, artist plastic și Cristina Bazavan, blogger pentru bazavan.ro; Adrian Oianu, fashion designer și Alex Moise, blogger pentru dappergents.ro; Roberto dal Seno, master chef, alături de Cristina Mazilu, blogger pentru chez.mazilique.ro. Fiecare echipă de colaboratori a răspuns provocării de a-și reinterpreta propriul stil creativ într-o manieră italiană pentru a crea obiecte de design și un deosebit meniu pentru o cina specială Amici di Peroni.
Colaboratorii au fost totodată gazdele evenimentului, bucurându-se de prezența unor invitați selecți din lumea filmului, a modei și a publishing-ului românesc, figuri publice cunoscute care au admirat piesele decorative create și s-au delectat cu meniul creat special pentru ei.
Ana Wagner și Cristina Bazavan au creat piesa centrală pentru decorul mesei- o suprapunere de elemente din porțelan fin decorat cu picturi manuale aplicate chiar de artistă. În timpul procesului de creație alegerea culorilor și a temelor picturii au fost punctele centrale de dezbatere între cele două colaboratoare, iar tema marină și cea florală, inspirată de designul italian al anilor ’60, au fost alese ca fiind cele mai potrivite abordări.
Adrian Oianu și Alex Moise au creat un table runner care a „îmbrăcat” masa evenimentului Amici di Peroni. Format dintr-o construcție geometrică de panglici albastre (inspirate de celebrul nastro azzurro Peroni), creația face trimitere atât la tehnicile minuțioase elaborate de Oianu pentru a-și decora propriile creații vestimentare, cât și la simplitatea elegantă a designului italian. Abordarea rafinată și viziunea de ansamblu asupra tuturor elementelor care definesc brandul italian au fost aduse în discuție în egală măsură de Alex Moise, iar obiectul rezultat a fost apreciat de invitații evenimentului Amici di Peroni ca fiind o piesă de design unică și minuțios elaborată.
Savurosul meniu al cinei a fost pregatit de master chef-ul italian Roberto dal Seno și de bloggerul culinar Cristina Mazilu. Împreună au propus invitaților creații moleculare inspirate din vasta cultură gastronomică a peninsulei mediteraneene, reunind deopotrivă tradiția preparatelor specific italiene cu o creativitate unică atât din punct de vedere al prezentării cît și al mixului de arome.
Proiectul Collaborazioni a reușit astfel să surprindă multitudinea de aspecte creative pe care Italia le oferă celor pasionați de aceasta cultură efervescentă, prin intermediul său Peroni reafirmându-și angajamentul de a fi alături de designerii consacrați din România și de a promova talentele și excelența în acest domeniu, atât prin campaniile anuale de comunicare cât și prin proiectele ingenioase precum Collaborazioni.
L’Estate Peroni continuă cu evenimentele Cena di Peroni și concursul Peroni Yacht Week, în urma căruia participanții se pot bucura de o săptămână de sailing la bordul unei ambarcațiuni de lux, pe Riviera italiană, în timp ce evoluția rezultatelor proiectului Collaborazioni poate fi urmărită pe site-urile Peroni (peroniitaly.ro/collaborazioni; peroniro.tumblr.com; facebook.com/PeroniRomania; pinterest.com/stilulitalian) dar și pe blogurile colaboratorilor implicați în proiect.