Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Societatea Română de Matematică, Microsoft, Regio și Programul „Hai la Olimpiadă!”(program implementat de Fundația eMAG, în parteneriat cu BCR), organizează a 8-a ediție pentru Romanian Master of Mathematics și a 5-a ediție pentru Romanian Master of Physics.
Anul acesta, în competiţia „Romanian Master of Mathematics” s-au înscris 152 elevi, reprezentând 17 țări: Anglia, Brazilia, Bulgaria, Croația, Coreea de Sud, China, Franța, Italia, Mexic, Peru, Polonia, Rusia, Serbia, Ungaria, Ucraina, SUA și România. De asemenea, la concursul „Romanian Master of Physics” vor participa echipe din 8 țări: Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Moldova, Rusia, Serbia și România. Echipele sunt formate din cel mult 6 elevi (clasele 9-12, din țară și din afara țării) cu rezultate deosebite la concursurile de matematică, respectiv fizică.
„Ne bucurăm că am dezvoltat această competiție la nivel internațional și că reușim să aducem în fiecare an, în cadrul Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu”, minți strălucite din toată lumea, dornice să coopereze pentru identificarea de soluții ingenioase în cele două domenii. Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” promovează performanța și valorile fundamentale, care stau la baza demersului educațional, a cărui finalitate este dorința de a învăța pe tot parcursul vieții.” – a declarat Corina Elena Vinț, Director Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.
Datorită succesului pe care l-au avut aceste competiții, anul acesta Romanian Master of Mathematics a ajuns la ediția a 8-a, iar Romanian Master of Physics la ediția a 5-a; concursurile au devenit deja o tradiție și anul acesta se desfășoară în perioada 26–29 februarie 2016.
Pentru anul în curs, competiţia Romanian Master of Mathematics a atras 114 elevi din 17 țări, iar la concursul Romanian Master of Physics s-au înscris 71 de elevi în echipe care provin din 8 țări. România participă cu două echipe pentru matematică și cu trei echipe pentru fizică. Acestea sunt formate din cei mai buni elevi selectați din loturile naționale ale olimpiadelor.
La sfârșitul celor două zile de concurs, după corectarea lucrărilor și stabilirea punctajelor, se anunță caștigătorii individuali și pe echipe. Lucrările participanților sunt evaluate pe baza unui barem realizat de către autorii subiectelor și afișat după susținerea tuturor probelor.
„Mă bucur să contribui și în acest an la organizarea acestei competiții. Simbol al excelenţei, competiţia, destinată inițial matematicienilor, a fost extinsă și pentru fizicieni. Astfel, oferim ocazia tinerilor cu abilități cu adevărat speciale nu doar să concureze, ci să și coopereze, pentru a descoperi frumuseţea legăturilor între idei, care aparțin unor domenii științifice diferite şi, nu în ultimul rând, de a se familiariza cu noi valori culturale. – a transmis Mirela Magdalena Marinescu, Director Adjunct Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.
Juriul competițiilor este format din profesori români cu experiență în domeniu (profesori universitari, profesori care pregatesc lotul olimpic și cadru didactic din învățământul preuniversitar care are rezultate de excepție) și din liderii echipelor participante.
Pentru mai multe informaţii legate de cele două competiții, vă rugăm să vizitaţi site-ul www.lbi.ro.