- Premiile „Școala antreprenorială“ reprezintă o recunoaștere anuală, acordată de Junior Achievement (JA) Europe, menită să ofere un cadru pentru susținerea și încurajarea instituțiilor de învățământ, directorilor de școli și cadrelor didactice din Europa care dezvoltă programe de educație antreprenorială.
- Colegiul „Mihai Viteazul“ din Bumbești-Jiu și Colegiul Economic „Nicolae Titulescu“ din Baia Mare sunt două dintre cele 39 de școli din Europa premiate pentru excelență în educația antreprenorială în cadrul evenimentului „Școala antreprenorială a anului 2020“, desfășurat pe 9 noiembrie.
Acum este nevoie mai mult decât oricând de o recunoaștere a muncii și eforturilor extraordinare pe care instituțiile de învățământ și cadrele didactice implicate în programele JA le-au depus în ultimele luni pentru a promova educația antreprenorială în comunitățile lor școlare. La festivitatea de premiere, una deosebit de animată și găzduită în premieră online, au fost invitați profesori de școli câștigătoare din 25 de țări europene, inclusiv din România.
„De-a lungul celor 60 de ani de existență, destinul Colegiului Economic «Nicolae Titulescu» s-a conturat sub auspiciile performanței, fiind una dintre instituțiile școlare care au pus bazele unui învățământ economic în spirit european prin Competitivitate, Educație modernă, Notorietate, Tradiția valorilor perene și imuabile. C.E.N.T. pregătește specialiști utili economiei țării, încurajând obținerea competențelor antreprenoriale în vederea unei educații prospective, în spiritul idealului educațional și european. Obținerea distincției de «Școală antreprenorială a anului 2020» ne onorează și este o confirmare a promovării valorilor durabile pe care C.E.N.T. le urmărește în permanență pentru a dezvolta o abordare inovatoare, în toate domeniile de activitate“, a afirmat prof. Crina Buda, director al Colegiului Economic „Nicolae Titulescu“ din Baia Mare.
În cadrul aceluiași eveniment, prof. Cîrlea Elena, directorul Colegiului „Mihai Viteazul“ din Bumbești Jiu, Gorj, a declarat: „Pornind de la misiunea Colegiului «Mihai Viteazul» din Bumbești-Jiu, de a forma absolvenți adaptabili la schimbare și la noul statut de cetățeni europeni, implicarea elevilor în activitățile specifice programelor JA România contribuie și mai mult la stimularea gândirii antreprenoriale și la dezvoltarea competențelor esențiale pentru carieră și viață. Ne onorează acordarea distincției de «Școală antreprenorială a anului 2020» și suntem convinși că va crește nivelul satisfacției antreprenoriale în rândul colegilor care au contribuit la obținerea acestui premiu, fiind în același timp și un imbold pentru viitor“.
Având în vedere că evenimentul are loc în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Vocaționale (EVSW), acesta a inclus și o dezbatere despre educație la care au participat 92 de profesori și directori din 25 de țări Europene. Andra Andriucă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Agricol Mihail Kogălniceanu din Miroslava, a reprezentat vocea elevilor: „Pentru a fi un bun profesor trebuie să vii la școală din dragoste pentru această profesie și să fii o persoană bună, onestă, care să ajute elevii să devină adulți responsabili. O admir pe doamna profesor Casiana Petrescu. Dumneaei nu este doar profesorul meu, este mentorul meu. Admir spiritul tânăr, relația implicată cu elevii și creativitatea în privința metodelor abordate. Ne-a inspirat pe toți și am câștigat alături de colegi de trei ori competițiile de educație antreprenorială Junior Achievement. Dacă aș putea să ofer un sfat profesorilor, acela ar fi să aibă încredere în tineri, să fie partenerii acestora în parcursul lor educațional și să nu își piardă spiritul antreprenorial pentru spargerea barierelor virtuale în această perioadă grea pentru noi toți. Suntem aici pentru dumneavoastră, așa cum sunteți și dumneavoastră pentru noi!”
Reprezentanții ManpowerGroup, sponsori al evenimentului, și JA Europe sunt de părere că niciodată nu este prea devreme să începem să creăm contextul pentru o viață plină de realizări, bazată pe învățare și dezvoltarea abilităților. Liderii de mâine sunt elevii de astăzi, iar profesorii au un rol esențial în clădirea viitorului, atât al tinerilor, cât și al societății. Noua realitate digitală a adus cu sine o „revoluție a abilităților“ care ne obligă să ne adaptăm cu toții și să pregătim tinerele talente încurajându-le să își dezvolte continuu abilitățile dobândite, conform cerințelor pieței muncii.
La webinar, profesorii și elevii participanți au aflat mai multe despre două dintre cele mai relevante competențe necesare în viitor pe piața muncii: capacitatea de învățare și leadership-ul digital. Scopul acestui webinar este ca profesorii să se transforme din educatori specializați în mediatori care susțin interesul tinerilor pentru învățarea continuă și dezvoltarea abilităților de care au nevoie acum și în viitor. Evenimentul a avut două părți: o sesiune plenară menită să inspire participanții, care include cuvântul de deschidere al câștigătorului premiului Top 10 Global Teacher Award 2020, profesorul italian Carlo Mazzone, și o sesiune de dezbateri urmată de un atelier interactiv practic, în care vor fi prezentate modalități de cooperare internațională între profesori în perioada pandemiei și vor fi analizate cele mai bune practici prin care școlile pot încuraja parteneriatele cu mediul de afaceri.
Premiile „Școala antreprenorială a anului“ se decernează în cadrul „Săptămânii europene a competențelor profesionale“, un eveniment anual în care organizațiile locale, regionale sau naționale scot în evidență cele mai bune programe de educație și formare vocațională (VET – Vocational Education and Training). Festivitatea de premiere pentru excelență în domeniul programelor VET reprezintă un prilej prin care organizațiile și instituțiile de învățământ își pot demonstra dedicația și angajamentul față de educația și formarea vocațională.
Categoria „JA Europe“ a competiției „Școala antreprenorială a anului“ încurajează școlile vocaționale și de știință să sporească accentul pus pe predarea abilităților antreprenoriale, astfel încât tinerii să fie mai bine pregătiți pentru locurile de muncă de mâine. Suntem mândri că la această categorie concurează și două școli Junior Achievement – Colegiul Superior de Inginerie Wolfsberg din Austria și Lycée Technique Agricole Ettelbruck din Luxemburg –, câștigătorul urmând să fie anunțat pe 13 noiembrie, de către comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit. Procesul de votare se desfășoară până pe 10 noiembrie, așa că încă mai aveți timp să vă alegeți școala preferată aici.
Câștigătorii competiției „Școala antreprenorială a anului 2020“ (în ordine alfabetică)
1. AUSTRIA – Colegiul Superior de Inginerie Wolfsberg
2. AUSTRIA – Bundeshandelsakademie/ Bundeshandelsschule Oberwart
3. BELGIA – Middenschool Brugge Centrum
4. BULGARIA – Liceul St. Paisii Hilendarski
5. BULGARIA – Liceul Vocațional „Dimitar Talev” Nevrokop
6. CEHIA – Liceul și Colegiul Vocațional de Artizanat și Artă
7. CIPRU – Latsia Lyceum
8. ELVEȚIA – Kanti Baden
9. ELVEȚIA – EMS Schiers
10. ESTONIA – Värska Gümnaasium
11. ESTONIA – Viljandi Kutseõppekeskus (Centrul de Formare Vocațională Viljandi)
12. FINLANDA – Kyrkslätts Gymnasium
13. FINLANDA – Riveria, Consorțiul Municipal de Educație și Formare din Carelia de Nord
14. GEORGIA – Școala Publică N175 Tbilisi
15. GERMANIA – Staatliche Gemeinschaftsschule „Johann Wolfgang von Goethe”
16. GRECIA – Școala Privată Avgoulea Linardatou
17. GRECIA – Single Special Vocational High School – Lyceum of Pyrgos
18. ITALIA – I.T.T Ettore Majorana
19. LETONIA – Centrul de Formare Vocațională Valmiera
20. LETONIA – Școala Gimnazială Nr. 2 Ventspils
21. LITUANIA – Kovo 11 – osios Gymnasium
22. LITUANIA – Centrul de Formare Tehnică și Vocațională Kaunas
23. LUXEMBURG – Ecole de Commerce et de Gestion
24. LUXEMBURG – Lycée Technique Agricole Ettelbruck (LTA)
25. MACEDONIA DE NORD – Școala Vocațională Vlado Tasevski
26. MOLDOVA – Centrul de Excelenţă în Economie şi Finanţe/PU CEEF
27. NORVEGIA – Școala Secundară Superioară Hersleb
28. PORTUGALIA – Agrpamento de Escolas de Alvade – Escola Padre António Vieira
29. PORTUGALIA – Escola Profissional Magestil
30. REGATUL UNIT – St. Patrick’s College Dungannon
31. ROMÂNIA – Colegiul Mihai Viteazul Bumbești-Jiu
32. ROMÂNIA – Colegiul Economic „Nicolae Titulescu“ Baia Mare
33. RUSIA – Școala Gimnazială #2 Plavskaya
34. SLOVACIA – Evanjelické Gymnázium Tisovec
35. SLOVACIA – Súkromná stredná odborná škola
36. SPANIA – Col.legi Montserrat
37. SPANIA – IES Las Musas
38. TURCIA – Liceul de Știință Ataşehir Anabilim
39. TURCIA – Liceul Vocațional și Tehnic Anatolian Haci Sani Konukoglu.