Ce poate face o companie activă într-o industrie încă percepută în România ca fiind în mod tradiţional o industrie poluatoare pentru mediul înconjurător? Multe lucruri. Pe lângă investiţii importante pentru reducerea emisiilor de proces, Holcim (România) oferă şi un serviciu de mediu: co-procesarea deşeurilor în fabricile de ciment. Astăzi, Holcim (România) organizează la fabrica de ciment din Aleşd, în parteneriat cu compania ecovalor, Ziua Porţilor Deschise: “Co-procesarea – o soluţie durabilă pentru managementul deşeurilor”. În cadrul acestui eveniment va fi lansată instalaţia de tratare a deşeurilor solide, ca rezultat al unei investiţii comune Holcim (România) şi ecovalor de 4,3 milioane EUR. La acest eveniment participă reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, mass media şi companii partenere. Sâmbătă, 29 martie, comunităţile locale sunt invitate să viziteze fabrica şi să participe la o petrecere tradiţională cu muzică, activităţi pentru copii şi surprize diverse.
“Cu toţii suntem conştienţi că deşeurile reprezintă o problemă importantă pentru societatea de astăzi. Făcând parte dintr-un grup internaţional cu o experienţă solidă, Holcim (România) a acceptat provocarea de a oferi o soluţie viabilă şi ecologică – co-procesarea deşeurilor în fabricile noastre de ciment”, a spus Markus Wirth, Director General al Holcim (România).
Ca urmare a unor investiţii de peste 6 milioane EUR, fabricile de ciment din Aleşd şi Câmpulung pot co-procesa o gamă largă de deşeuri, de la deşeuri petroliere până la cauciucuri, plastic, hârtie, piele, textile şi materiale lemnoase, provenite de la generatori industriali sau de la sortarea deşeurilor menajere.
“Co-procesarea deşeurilor în fabricile de ciment este un proces sigur din toate punctele de vedere: calitatea produsului finit, protecţia mediului înconjurător, sănătatea şi securitatea în muncă. Temperatura ridicată din interiorul cuptorului din fabrica de ciment garantează eliminarea completă şi în deplină siguranţă a deşeurilor şi, în acelaşi timp, valorificarea conţinutului lor energetic şi material”, a adăugat Roman Menz, Director Fabrica de Ciment Aleşd, Holcim (România).
Investiţia comună făcută de Holcim (România) şi ecovalor pentru instalaţia de tratare a deşeurilor solide constă într-o hală de stocare intermediară, instalaţie de mărunţire a deşeurilor, siloz de stocare temporară, instalaţie de dozare şi alimentare în cuptor a deşeurilor mărunţite.
“Serviciile ecovalor includ toate soluţiile viabile pentru managementul deşeurilor. Noi oferim servicii de colectare a deşeurilor şi logistică, inclusiv pre-tratarea deşeurilor pentru valorificarea lor energetică şi materială. În plus, contribuim la reducerea volumelor de deşeuri care ajung să fie depozitate în haldă”, a spus Axel Pieters, Director ecovalor.
Serviciul de mediu consideră co-procesarea deşeurilor (ca fiind) o contribuţie importantă la alevierea schimbărilor climatice. Totalul emisiilor de CO2 rezultate în urma co-procesării în fabricile de ciment este semnificativ mai mic comparativ cu cele rezultate dacă fabrica de ciment ar folosi doar combustibili tradiţionali iar deşeurile ar fi incinerate separat sau depozitate în halde.
Seria evenimentelor Ziua Porţilor Deschise în fabricile de ciment ale Holcim (România), iniţiată în 2005, face parte din comunicarea transparentă a companiei cu toţi partenerii de interes. Protejarea mediului înconjurător este una din priorităţile Holcim (România), iar acesta este motivul pentru care tematica principală a evenimentelor Ziua Porţilor Deschise este mediul înconjurător.
{mosloadposition user10}