Motivaţiile non-financiare concurează salariul
Dacă bunicii noştri se mulţumeau cu un loc de muncă stabil, în care să urci pe scara ierarhică odată cu vârsta, iar valoarea să se măsoare în vechime, angajaţii din 2008 se raportează la alte sisteme de recompensă şi au alte cerinţe de la angajator. “Există o flexibilitate mai mare din punctul de vedere al angajaţilor: schimbă mai uşor slujba, localitatea în care lucrează, domeniul de activitate” spune Monica Ion, Managing Partner Psihoselect – compania clujeană de recrutare, selecţie, dezvoltare personală şi training.
În condiţiile în care peste 60% dintre angajaţi clujeni vor să îşi schimbe locul de muncă – conform Agenţiei Judenţene de Ocupare a Forţei de Muncă, se pune problema fidelizării angajaţilor prin diversificarea recompenselor. Angajaţii clujeni nu mai au nevoie doar de bani, ci şi de un mediu de lucru adecvat, un colectiv prietenos şi o relaţie directă şi bună cu superiorul.
Studiul realizat de Psihoselect – compania clujeană de consultanţă în resurse umane cu o experienţă de peste 7 ani, arată că 61.3% dintre angajaţi îşi schimbă locul de muncă din motive legate de promovarea şi dezvoltarea profesională – problema principală pentru majoritatea angajaţilor fiind dificultatea de a avansa în carieră (40%).
22.3% dintre respondenţi au invocat motive de natură organizaţională – modificarea atribuţiilor, nerespectarea promisiunilor făcute de către angajator, etc.; iar 16.4% au afirmat că motivele schimbării locului de muncă au fost de natură financiară.
Studiul realizat de Psihoselect indică faptul că o pondere din ce în ce mai mare în alegerea unui loc de muncă o au motivaţiile nonfinanciare, fie că acestea sunt legate de mediul de lucru, echipă, relaţia cu superiorul, bonusuri sau participarea la traininguri.
“În general, în cadrul interviului de angajare, în special pentru pozitiile de entry level, aplicanţii se informează asupra posibilităţilor de a participa la cursuri şi tind să aleagă acele companii care oferă specializare.” afirmă Monica Ion, Managing Partner al companiei clujene de HR Psihoselect.
În contextul pieţei de muncă actuale, programele de retenţie de personal devin din ce în ce mai importante. Nevoile de bază sunt în genere acoperite, iar angajatul solicită şi alte beneficii pe lângă salariu.
“Este foarte important pentru mine ca la locul de muncă să fie flexibilitate – în primul rând în ceea ce priveşte mentalitatea şi apoi, în ceea ce priveşte programul. În plus, e important ca ideile şi opiniile mele să fie luate în considerare” – spune un junior software delevoper.
Astfel, posibilitatea de a lucra într-o echipă dimanică, oportunităţile de traininguri şi dezvoltare personală, relaţia cu superiorii şi participarea la procesul decizional sunt factori hotărâtori în schimbarea locului de muncă. Nevoile de recunoaştere sunt printre cele mai importante: angajaţii doresc să atingă prin natura jobului un anumit nivel de autoapreciere şi să dobândească respect din partea celorlalţi.
“Mă motivează relaţia cu superiorul – care este foarte sinceră, directă şi de respect. Îmi place că prin natura muncii mele întâlnesc oameni foarte interesanţi şi mă motivează aprecierea beneficiarilor proiectelor mele” adaugă un director executiv.
Locul de muncă nu mai este doar o sursă de venit, ci şi parte a vieţii de zi cu zi. Majoritatea nevoilor de interacţiune socială, afecţiune, securitate, stimă şi împlinire sunt proiectate asupra spaţiului de muncǎ. Mobilitatea pe piaţa muncii şi dinamismul locurilor de muncă determină angajatul să refuze să fie doar o unealtă de producţie şi să vrea mai mult – să vrea un loc de muncă în care să se poată dezvolta profesional şi personal.
{mosloadposition user10}