Clinica Smart Nutrition a inregistrat in 2021 o cifra de afaceri majorata cu 70% fata de anul 2020, continuandu-si ritmul de crestere din ultimii ani. Evolutia a avut la baza activitatea dinamica pe segmentul serviciilor de nutritie, dar a fost sustinuta si de consultatiile de psihonutritie, care prezinta un interes crescut in randul populatiei din mediul urban. Aproximativ 15% din volumul serviciilor medicale au fost consultatii online.
Categoria dominanta de pacienti ai clinicii a fost in continuare reprezentata de femei, in principal cu varste peste 30 de ani, care s-au adresat medicilor nutritionisti pentru a-si rezolva problemele de greutate. Cazurile au fost diverse, de la paciente care si-au dorit sa elimine cateva kilograme acumulate in perioada pandemiei, la paciente cu obezitate, care au facut schimbari majore ale stilului de viata si alimentar, reusind sa slabeasca 40-50 de kilograme. In medie, pacientele clinicii au dat jos peste 10 kilograme pentru a ajunge la silueta dorita.
Desi femeile au fost majoritare, recordul de slabit a fost obtinut de un tanar in varsta de 26 de ani, diagnosticat cu obezitate morbida (176 kg). Acesta a reusit sa piarda 80 de kilograme urmand un plan alimentar personalizat, bazat pe analize si investigatii de metabolism, adaptat programului sau zilnic si preferintelor alimentare, astfel incat sa se incadreze in numarul de calorii calculat pentru scaderea in greutate. Totodata, un procent de 5% din totalul pacientilor au fost persoane subponderale, care au apelat la ajutorul nutritionistului pentru a urma un regim de ingrasare corect.
„Obiectivul setat pentru 2021 a fost sa ne consolidam pozitionarea in zona serviciilor de nutritie. De aceea, am integrat noi specialitati conexe, pentru a ne dezvolta conceptul de clinica multidisciplinara, ne-am mutat intr-o noua locatie si ne-am consolidat prezenta online, cu scopul de a fi mai usor accesibili pentru pacienti. Rezultatele obtinute ne confirma faptul ca eforturile noastre de a oferi servicii de calitate sunt apreciate, iar acest lucru ne motiveaza sa ne continuam planurile de dezvoltare”, a declarat Andreea Vasile, directorul clinicii Smart Nutrition.
Centrul de nutritie asigura o abordare multidisciplinara, integrata a problemelor de greutate si tulburarilor alimentare, la nivelul celor mai noi protocoale aplicate in Uniunea Europeana si in Statele Unite.
Fiecare pacient beneficiaza de suportul unei echipe medicale, alcatuita din medicul specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, alaturi de pneumolog cu competenta in tratarea apneei de somn, endocrinolog, psiholog sau psihiatru, in functie de nevoile pacientului. Acesti experti colaboreaza pentru a crea un program de interventie nutritionala personalizat, asigurand pacientului un tratament complet al problemelor de greutate si complicatiilor asociate.
Consilierea psihoterapeutica pentru dieta sau psihonutritie ocupa un loc important in acest proces, fiind recomandata de ghidurile internationale ca parte din abordarea pacientului cu probleme de greutate. Interesul in crestere pentru acest serviciu arata o preocupare mai ridicata a populatiei fata de relatia emotionala cu alimentatia, in special in contextul generat de pandemie. Potrivit studiilor internationale, oboseala si plictiseala sunt principalii factori care conduc la mancatul pe fond emotional.
In cadrul Smart Nutrition, sedintele de psihonutritie sunt asigurate de un psihoterapeut acreditat si cu experienta in lucrul cu adultii si copiii. Acesta ajuta pacientii sa restabileasca o relatie pozitiva si echilibrata cu mancarea, oferindu-le strategii si sprijin pentru a realiza o schimbare pe termen lung a obiceiurilor alimentare.