pentru jurnalistii televiziunii publice din Grecia
· „După implementarea Programului de redresare economică, Televiziunea Română se află în afara oricărui pericol de natura celui din Grecia”
Televiziunea Română îşi exprimă îngrijorarea faţă de închiderea televiziunii publice din Grecia, într-o scrisoare adresată Preşedintelui-General al European Broadcasting Union (EBU), Jean Paul Philippot şi lui Ingrid Deltenre, Director General EBU.
„Ne exprimăm sprijinul şi simpatia pentru jurnaliştii televiziunii publice din Grecia. Este regretabilă decizia închiderii canalelor ERT. Acestă situaţie poate fi un precedent primejdios pentru echilibrul democratic, asigurat de activitatea mass-media, cetăţenii având cel mai mult de suferit”, declară Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR. „În toată lumea, există televiziuni publice şi televiziuni private, cu misiuni clare şi diferite. Primele oferă emisiuni cu rol educativ şi cultural, în timp ce televiziunile comerciale sunt orientate către profitabilitate”, continuă Claudiu Săftoiu.
„Din fericire, TVR nu se află în situaţia televiziunii publice din Grecia, deoarece noi am demarat implementarea Programului de redresare economică încă din luna august a anului trecut. După implementarea acestuia, Televiziunea Română se află în afara oricărui pericol de natura celui din Grecia. În acest moment, televiziunea publică este stabilizată din punct de vedere financiar”, mai spune Claudiu Săftoiu, Preşedintele-Director General al TVR.
Televiziunea Română s-a aflat într-o situaţie financiară dificilă pe care însă a reuşit s-o depăşească prin aplicarea unor măsuri realiste şi fezabile.
Consiliul de Administraţie al TVR a luat, încă de la mijlocul anului trecut, o serie de măsuri de redresare. În august 2013, CA al TVR a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, în baza căruia Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la eşalonarea datoriilor SRTv pe o perioadă de şapte ani. Următorul pas a fost procesul de restructurare a personalului, început pe 5 noiembrie 2012, cu selecţia salariaţilor pe criterii profesionale. La 1 februarie 2013, noua organigramă a societăţii a devenit operaţională, iar din 1 martie au fost semnate deciziile individuale de concediere.
CA al TVR a aprobat, la 28 martie 2013, contractarea unui credit destinat finanţării activităţii curente, refinanţării creditelor bancare existente, precum şi plăţii datoriilor comerciale istorice.
Televiziunea Română susţine acţiunea EBU, reprezentant al tuturor difuzorilor publici de radio şi televiziune, care a transmis premierului Greciei, Antonis Samaras, o scrisoare în care cer „folosirea tuturor mijloacelor pentru revenirea asupra acestei decizii”.
În scrisoare, se pune accent pe importanţa serviciului public de radio şi televiziune în societate, garant al libertăţii şi pilon al democraţiei.
În comunicatul dat publicităţii, reprezentanţii EBU declară: „Realizăm nevoia de reducere a cheltuielilor însă, în situaţii de criză, difuzorii publici joacă un rol esenţial în stabilitatea naţională. Acest lucru nu înseamnă că ERT ar trebui gestionată mai puţin eficient decât este o companie privată. Este normal ca toate fondurile publice să fie cheltuite cu chibzuinţă.”